jprzedworski 04.03.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Leon - coś źle kombinujesz z tymi procentami. Ilość ciepła to ciepło właściwe razy masa razy różnica temperatur. Jeśli sprawność jest 100%, ciepło jest przekazywane aż do zupełnego wyrównania temperatur. Więcej się nie da. Czyli przy 100% temperatura na obu WYLOTACH będzie taka sama, i będzie średnią temperaturą obu WLOTÓW. Jeśli jest mniej, niż 100%, ta równowaga nie zostanie osiągnięta i powietrze wylatujące ochłodzi się np. z +20 do +12 stopni, a powietrze zasysane ogrzeje o tyle samo, czyli z 0 do +8 stopni. Zakładamy, że ilość powietrza wurzucanego i zasysanego jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.03.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Leon dobrze napisał to ty się mylisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 04.03.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Uzupełnienie do Leona - przy sprawności 50% będą zmiany temperatur: +20 -> +15 i 0 -> +5, bo przekazywana jest połowa ciepła, które mogło być przekazane z powietrza ciepłego do zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.03.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 On 2003-03-04 16:39, jprzedworski wrote: Uzupełnienie do Leona - przy sprawności 50% będą zmiany temperatur: +20 -> +15 i 0 -> +5, bo przekazywana jest połowa ciepła, które mogło być przekazane z powietrza ciepłego do zimnego. Wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie. Leon dobrze napisał i nie ma co uzupełniać. To co ty napisałeś to dane dla rekuperatora o sprawności 25%. zbacz do tego wątku tam jest dokładnie napisane na czym sprawność polega: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=2602&forum=34&start=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 04.03.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 SORRY! Macie rację - chyba skutki przepracowania. Zapomniałem, że to nie jest puszka, gdzie się powietrze miesza, tylko wymiennik.Mam nadzieję, że nie macie żalu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.03.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 moi drodzy sprawność rekuperatora jest różna raz ze wzgledu na ilość przepływającego powietrza, druga sprawa to różnica temperatur, i wilgotności, zauważcie że producenci podają sprawność max to znaczy że jest ona zmienna,inni producenci podają zakres od do. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.03.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Jestem przeciwnikiem rekuperatora w domu jednorodzinnym, gdyz przy ogrzewaniu domu gazem ziemny, albo jeszcze taniej kominkiem, to rekuperator sie nigdy nie zwroci. Zafundujemy sobie tylko kolejną instalacje, kolejne rury i wentylator, dodatkowe filtry i strate czasu na czyszenie tego urządzenia. Przytocze tez moją wypowiedz z wątku o GWC, ktora tam sie w toku dyskucji znalazła, a dotyczy rekuperatora: Dla rekuperatora to ja przyjmuje nastepujące zalozenia: Wymiana rzeczywista 100m3 przez 24 godz na dobe przez 6 miesiecy. W badanych domach jednorodzinnych nie stwierdzono wiekszej rzeczywistej potrzeby wentylacji w dluzszym okresie czasu. Zakladam srednio, że nastąpi ogrzanie powietrza w rekuperatorze o 20C, na czym zaoszczedzamy 0,66 KWh na 100m3 Do napedu uzywamy wentylatorow o srednim poborze mocy 0,1 KWh, przy czym 1Kwh kosztuje 0,311 zł. Do ogrzania budynku uzywamy gazu zimnego, przy czym 1KWh kosztuje 0,11 zł, gdyz 1m3 kosztuje 1,05 zł. Moje wyniki to przez okres 6 miesiecy: Zysk z ogrzania powietrza przez rekuperator 2946 KWh, na czym zaoszczedzilismy 310 m3 gazu o wartosci 324 zl. Zuzycie prądu to 446 KWh o wartosci 139 zł. Saldo 185 zlotych oszczednosci przez okres 6 miesiecy. Pozwala nam ten zakup rekuperatora na zwrot wlozonych pieniedzy, w okresie 10 lat, przy koszcie pieniądza 7,5%, tylko wtedy gdy cala ta instalacja nie będzie kosztowala ze wszystkim wiecej niż 1500 zlotych. Stąd wiem dlaczego w Niemczech konieczne są dotacje na rekuperatory, lub rekuperatory montuje się w domach modelowych oraz instytutach badawczych. Rekuperatory montuje się tam gdzie to jest ekonomicznie opłacalne, gdzie wentylacja jest intensywna a cieplo emitowane przez uzytkownikow budynku jest znaczne, np. obiekty handlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Ludzie litosci!. Dajcie namiary na literature ktora by od podstaw opowiadala o ogrzewaniu, odzysku ciepla, kominkach razem Temat domu u mnie nagle sie pojawil a mam na decyzje praktycznie miesiac -w tym czasie musze miec koncepcje instalacji w domu. Chce tez odzyskac troche tego cieplapomozcieAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.03.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Zobacz na gruntowy wymiennik ciepła inaczej. Tam jest wskazana literatura. Ja zapoznalem sie z calym 70cio stronicowym niemieckim opracowaniem o GWC rurowych, ale GWC to wlasnie wentylacja. Poczytaj sobie, naprawde warto www. solarbau (zobacz dalej na w.w. stronie gruntowy wymiennik ciepła inaczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Dzieki ale ja anglo-jezyczny niestetyAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 czegoś tu nie rozumiempiszesz "Dobrze byloby przekazac cos z DOSWiADCZENIA A NIE TYLKO Z PRZEMYSLENIA" natomiast Sam będziesz dopiero budował więc gdzie są tutaj Twoje doświadczenia (można powiedzieć że to tylko plotki)i jeszcze jednego nie rozumiemw dobrze ocieplonych domach (modelowych z muratora) koszt na ogrzeanie to jakieś 3000zł z czego min 40% to strata na wentylację, 40% z 3000zł to jak znam matematykę 1200złi tyle ucieka w komin i wierz mi bo ja już płacę rachunki i wiem ile płacę.te 1200zł wynikających z doświadczenia jak się ma do twoich szcunków 185zł może mnie oszukują dostawcy energii? poadrawiam zwolennik rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 05.03.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 On 2003-03-05 12:34, KrzysiekS wrote: Jestem przeciwnikiem rekuperatora w domu jednorodzinnym, gdyz przy ogrzewaniu domu gazem ziemny, albo jeszcze taniej kominkiem, to rekuperator sie nigdy nie zwroci. Zafundujemy sobie tylko kolejną instalacje, kolejne rury i wentylator, dodatkowe filtry i strate czasu na czyszenie tego urządzenia. Tak ogólnie to jestem ciekaw, czy i jeśli w ogóle to w jakim okresie czasu zwracają się: zmywarka, pralka, cyrkulacja ciepłej wody czy centralne ogrzewanie. Czy ktoś ma namiary na opracowania na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Cos z ta wymiana powietrza nie tak 100 na godzine, dobe?Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.03.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 wymiana powietrza to srednio 100m3 na godzine. Januszek, jesli chodzi o doswiadczenia z reku, to Ty je masz, ja mam wyniki moich obliczen dla opłacalnosci. A dlaczego licze opłacalnosci dla reku? Dlatego, że moge sobie zrobic sam nawiew mechaniczny powietrza, zuzyte powietrze wyrzucam. Bede mial swieze powietrze i nie widze oplacalnosci odzyskiwania ciepła z reku, chyba ze odzysk ciepla jest celem samym w sobie. Zwrot z reku licze dlatego, że w przeciwienstwie do pralki, korzyscią z reku jest tylko oszczednosc energii, wiec skoro mowimy o oszczednosci, policzmy jej koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.03.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Co do wymiany rzędu 100m3 to się zgadzam ale aby uzyskać tę wymianę na tym poziomie w sposób kontrolowany musisz mieć wentylację mechaniczną (grawitacyjna nie zapewni Ci kontroli)zgodzisz się ze mną?wiec i tak będziesz miał wentylatory, rury, i kratkikoszt samego wymiennika to 400zł a przy okazji aby uzyskać wydatek 100m3 to moc wentylatorów jest na poziomie 30Wjeszcze raz przelicz i sam zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 05.03.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 KrzysiekS:Rekuperator to nie tylko odzysk ciepła. To również nawiewanie CIEPŁEGO powietrza. Jest raczej nieprzyjemne gdy do ciepłego domu wpada powetrze o temperaturze -10 (przez nawiewniki na przykład) i wieje po nogach? Oczywiście można wykonać wentylację mechaniczną bez rekuperatora ale za to z podgrzewaniem powietrza zewnętrznego. Rekuperator to również filtry, zatrzymujące np. pyłki traw. Jest to chyba niebagatelna sprawa dla alergików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Zeby zatrzymac pylki trzeba zaleic dom folia- to jest fikcja, dodac nalezy rozwoj mikroorganizmow w ciepluch ruachNa tym to ja juz cos sie znam i alergire z tym zwiazane tezPlus koszt filtrow ect.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 NAwiasem mowiac na temat"cieplych" domow to ja sie juz naczytalem w 80 latach w mlodym techniku czy polityce. Tam (chodzi o domy skandynawskie) duza role odgrywal odzysk ciepla ze sciekow izolacje itd takze w gere wchodzilo tylko symboliczne podgrzewanie takiego domuAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Zeby zatrzymac pylki trzeba zaleic dom folia- to jest fikcja, dodac nalezy rozwoj mikroorganizmow w ciepluch ruachNa tym to ja juz cos sie znam i alergire z tym zwiazane tezPlus koszt filtrow ect.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.03.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Masz racje i dlatego jestem na forum, aby poznac DOSWIADCZENIA innych. Januszek ten problem rozwiązał i ja ide za jego pomyslem. GWC (zlecilem projekt dla mojego domu) bedzie podlączony do obudowy kominka, gdzie nastąpi ogrzanie powietrza i stamtąd powietrze swieze i ogrzane zostanie skierowane do pomieszczen. Latem kanaly te wykorzystam do chlodzenia domu. Moj opor do reku, bierze sie rowniez stąd, ze do reku potrzebne są dodatkowe kanaly i wentylatory, jeszcze przydalyby sie filtry. Jezeli grzejemy kominkiem i gazem to mozemy sobie pozwolic na to, aby byl stabilny nawiew swiezego powietrza i wyrzucanie zuzytego. Reku, moim zdaniem nie przyniesie oszczednosci finansowych, a to wlasnie od niego oczekujemy. Tak wlasnie dzialają domy pasywne na zachodzie (to nie jest moje doswiadczenie lecz wiedza z w.w. opracowan) Oni starają sie unikac skomplikowania instalacji i nawet wentylatorow do nawiewu. Czesto piszą o aspektach finansowych, czyzbysmy mieli wiecej pieniedzy niz oni, gdy tego nie uwzlgednimy? Problem z went. grawitacyjną polega na problemie z dostarczeniem okreslonej masy powietrza w zaleznosci od potrzeb, problem ten prawie odpada przy wentylacji nawiewnej. Przez stabilny nawiew mamy zapewniony komfort przy okreslonych, w sumie niewielkich kosztach. Jak te koszty strat ciepła w wentylacji (30, 40% czy wiecej)liczył Murator tego nie wiem. Ja policzylem na podstawie w.w. danych, co kazdy moze zweryfikowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts