Dominik1719499811 27.12.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Co ci halasuje jesli nie masz rekuperatora Odpowiem Ci posługując się cytatem pochodzącym jeszce z czasów antycznych: Albo nie rozumiem Twojego pytania, albo jest ono bardzo głupie. Skoro nie mam rekuperatora, to chyba nie hałasuje on, prawda? Natomiast gdy ktoś ma rekuperator to jakieś dźwięki wydaje, poza tym słyszalne są juz same szumy przepływającego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 28.12.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 przeciwnicy rekuperatora z równą swadą i takimi samymi argumentami mogliby poddawać w wątpliwość sens robienia instalacji kanalizacyjnej, przecież rury kanalizacyjne kosztują, zajmują miejsce, hałasują i za 50 lat trzeba będzie je wymienić, czy nie prościej i taniej w ogródku postawić sławojkę, pradziadek chodził całe życie za stodołę i żył to i my tak możemy, nie zrobiliście sobie rekuperatora to wasz problem, ale wymyślanie (chybionych) argumentów możecie sobie darowaćpytanie nie powinno brzmieć czy tylko jak zrobić wentylację mechaniczną żeby było dobrzejako użytkownik trzeciego już domu mogę w pełni potwierdzić spostrzeżenia odnośnie poprawy komfortu, tak zimą jak i latem, co do (wątpliwych zdaniem "znafcuf) oszczędności, dzisiaj nad ranem, temp powietrza przy czerpni -5, temp na wejściu do centrali (po przejściu przez zakopaną pod ogródkiem rurę, zwaną przez niektórych dumnie GWC) +4,5, dalej powietrze wyciągen z pomieszczeń +21, nawiewane +19, zużycie energii el. 2,5 kWh/dobę, zużycie gazu (CO+CWU) dla domu 205 mkw od 1/11/05 do 22/12/05 średnio 3,8 m3/dobę, jakieś komentarze ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 28.12.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 ...zużycie energii el. 2,5 kWh/dobę, ... jakieś komentarze ?????? ano przy 300W to chyba wyjdzie 7.2kWh A co do porównania z kanalizacją to chyba to wygląda troszke inaczej. Bo w końcu dziadek miał wentylację grawitacyjną i podejrzewam że wymian powietrza na godzinę miał więcej niż przy mechanicznej i żył zdrowiej heh. To tak jakby mieć normalną kanalize i zmienić rury na fi 20mm ale za to zamontowac pompkę żeby to przepchała i dać ograniczniki na kranach żeby wolno woda leciała. Nie żebym był przeciwnikeim reku. ale pogadać i dowiedziec się czegos można tylko jak są różne opinie. Jak wszyscy sie ze sobą zgadzaja to nic z tematu nie wynika kubus Napisz jeszcze jak głęboko masz rurę GWC i ile metrów. (bo 10 stopni ogrzania to ładny wynik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.12.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Odpowiem Ci posługując się cytatem pochodzącym jeszce z czasów antycznych: Albo nie rozumiem Twojego pytania, albo jest ono bardzo głupie. Skoro nie mam rekuperatora, to chyba nie hałasuje on, prawda? Natomiast gdy ktoś ma rekuperator to jakieś dźwięki wydaje, poza tym słyszalne są juz same szumy przepływającego powietrza. To calkiem logiczne, ze nie halasuje urzadzenie ktorego nie masz. Glupie jest to, ze szum urzadzenia ktorego nie masz ci przeszkadza. Mnie na przykład on przeszkadza na tyle, że stanowi przysłowiowy gwóźdź do trumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 28.12.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 ...zużycie energii el. 2,5 kWh/dobę, ... jakieś komentarze ?????? ano przy 300W to chyba wyjdzie 7.2kWh Napisz jeszcze jak głęboko masz rurę GWC i ile metrów. (bo 10 stopni ogrzania to ładny wynik) moja centrala ma wentylatory po (chyba) 160 W każdy, obecnie pracuje na mniej niż połowie wydajności, wg wykresu jest to 150-250 m3/h (wartość zależy od spadku ciśnienia a tego nie znam), zużycie energi pomierzone za pomocą zwykłego licznika jednofazowego, w sumie 10 pomiarów dobowych, wyniki od 2,48 do 2,85, średnia z pomiarów dokładnie 2,55 kWh/dobę czerpnia to ok 15 m rury 315 mm zakopane 2,5-2 m pod ogródkiem, na zkończeniu kolano 90st i jakieś 2-2,5 m odcinka prostego, pobór powietrza z wysokości 1,1-1,3 m nad gruntem, pomiar temperatury zwykłym termometrem, elektronicznym, tym samym najpierw przy czerpni potem w kanale wentylacyjnym czerpnia ziemna bardzo ładnie sprawdza się w lecie aczkolwiek do pełni szczęścia przydałyby się większe średnice kanałów i większy wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 28.12.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Tylko 15mb rury i 10 stopni róznicy.To super.Tylko 315 to kawał rury. Widze na stronkach ze zakładają po 30mb ale rury 200mm. Ciekawe czy wtedy jest wiecej czy mniej niż 10 stopni różnicyMoze ktoś ma i sie wypowie. Kubas a wentylatory masz tylko i wyłacznie w rekuperatorze ??W GW od czerpni przez całe 15m do wejścia do reku. nie ma nic ??Rury te te pomarańczowe kanalizacyjne czy jakiś specjał antybakteryjny itp ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 28.12.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 wentylatory tylko fabryczne w reku (vallox)rura kanalizacyjna pomarańczowaod listopada śledzę temperaturę na wejściu do wymiennika, w sumie wpływ temp na zewnątrz jest niemal niezauważalny, do dziś maks zmierzona +7,5 min 4,2, podejrzewam, że po dłuższym czasie i przy niskich temp. zewnętrznych temp w wymienniku pewnie będzie spadać, odczyt temperatur z 21:55, na zewnątrz przy czerpni -1,9, w wejściu do wymiennika +5,0, pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 29.12.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Odpowiem Ci posługując się cytatem pochodzącym jeszce z czasów antycznych: Albo nie rozumiem Twojego pytania, albo jest ono bardzo głupie. Skoro nie mam rekuperatora, to chyba nie hałasuje on, prawda? Natomiast gdy ktoś ma rekuperator to jakieś dźwięki wydaje, poza tym słyszalne są juz same szumy przepływającego powietrza. To calkiem logiczne, ze nie halasuje urzadzenie ktorego nie masz. Glupie jest to, ze szum urzadzenia ktorego nie masz ci przeszkadza. Mnie na przykład on przeszkadza na tyle, że stanowi przysłowiowy gwóźdź do trumny. Przeszkadza mi, gdy go słyszę. Dla wyjaśnienia dodam, iż nie słyszę go u siebie, ale gdy hestem w domu, w którym jest zainstalowany rekuperator. Dodam jeszcze, że przeszkadza mi tylko wtedy, gdy jest włączony. Tak dla jasności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.12.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 A to juz jest bardziej zrozumiale. Wedlug mnie to szum od wentylacji moze byc slyszalny jesli w domu jest calkowicie cicho. A wiec np. w nocy. Jednak gdy wentylatory slychac w domu pelnym gosci w srodku dnia to instalacja jest totalnie schrzaniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 29.12.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Miałem od czynienia z dwoma domami niedawno wybudowanymi z wentylacją mechaniczną. Wrażenia moje są następujące: gdy wentylacja pracuje na małym biegu: np. w nocy szum powietrza jest wyraźnie słyszalny, choć nie można powiedzieć, że głośny.Z kolei gdy pracuje na wyższych biegach (impreza, ktoś pali papierosy) szum dochodzący z instalacji jest słyszalny bardziej. Mnie to przeszkadza, ale nie twierdzę, że jest nie do zniesienia. Mieszkańcy tych domów mówią, że na tyle się przyzwyczaili, że nie słysza wcale wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.12.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Ja mam w mieszkanku kominek z DGP więc szumi mi jak w lesie (znaczy chyba bo ja już tego nie słysze) i żar płynie z nieba he h e.Zakładam reku.Tylko nad do niego GWC sie zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 29.12.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 TDominik! o nie wiem - albo masz cholernie wyczulony słuch albo ( ze wskazaniem na tą opcję ) wentylacja jest zrobiona źle ... Ja u siebie nie słyszę nic na małym biegu ... na najwyższym jak jest bardzo cicho w domu to leciutko słychać powietrze ... Reku mam nad pom. gosp. i jego samego w innych pomieszczeniach nie słychać wcale ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 30.12.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 ...Ja u siebie nie słyszę nic na małym biegu ... na najwyższym jak jest bardzo cicho w domu to leciutko słychać powietrze ... Reku mam nad pom. gosp. i jego samego w innych pomieszczeniach nie słychać wcale ... U mnie tak samo, przy czym mam centralę za ścianą sypialni w graderobie. Na razie słychać samo urządzenie (lekki szum) ponieważ nie mam w drzwiach szyb, a sama centrala nie jest jeszcze zabudowana w dźwiękoszczelnej szafie. Jak ją obłożyłem (na próbę) styropianem nie było jej słychać. Co do szumu powietrza, słychać tylko na biegach 4 i 5, ale tych biegów uzywam tylko na balangi lub bardzo intensywne przewietrzanie. A z ostatniej chwili: temperatura na zewnątrza -6 st. a nawiew na dom +17 st. Czerpnia zewnętrzna ponieważ GWC jeszcze nie przełączyłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 08.02.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam. Nie chcę tworzyć nowego tematu a chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z wentylacją w małej łazienće na parterze.WIem że mogłam ten problem rozwiązać wcześniej, ale niestety przeoczyłam go.Problem jest taki: nie mamy wentylacji w łazience na dole (w projekcie podobno łazienka korzysta z wentylacji kotłowni- co dla mnie jest niezrozumiałe).Mam juz zrobione tynki i sufity podwieszane a chcę jakoś rozwiązac ten problem jak najmniej ingerując w juz istniejące elementy.. Nie mam mozliwosci podpięcia do komina w poblizu,więc rozważam 2 opcje: przebicie się na zewnatrz przez elewację na scianie przy prysznicu(wentylator +kratka na zewnatrz ,ale boje sie ze to wychłodzi pomieszczenie w zimie) lub zwykła kratka wentylacyjna na scianie graniczącej z kotłownia a tam jest kratka wentylacyjna przy kotle podłaczona do komina.Ponizej wklejam układ pomieszczeń.Może macie inne pomysły-chce to zrobic póki nie zacznę wykańczac łazienki wiec moge jeszcze pokombinowac.Kominy sa na zielono http://images30.fotosik.pl/324/1919acfdf00b061b.jpg Robię wentylator sufitowy w wiatrołapie, który ma podłaczenie do wolnej wentylacji przy kominie w kuchni- niestety pomiedzy łazienka a wiatrołapem idzie belka i nie dam rady pojśc tamta drogą-ale moze to dla Was bedzie jakas opcja? Z góry dziekuje i sorki za ta gmatwanine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 09.02.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam. Nie chcę tworzyć nowego tematu a chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z wentylacją w małej łazienće na parterze.WIem że mogłam ten problem rozwiązać wcześniej, ale niestety przeoczyłam go. Problem jest taki: nie mamy wentylacji w łazience na dole (w projekcie podobno łazienka korzysta z wentylacji kotłowni- co dla mnie jest niezrozumiałe).Mam juz zrobione tynki i sufity podwieszane a chcę jakoś rozwiązac ten problem jak najmniej ingerując w juz istniejące elementy.. Nie mam mozliwosci podpięcia do komina w poblizu,więc rozważam 2 opcje: przebicie się na zewnatrz przez elewację na scianie przy prysznicu(wentylator +kratka na zewnatrz ,ale boje sie ze to wychłodzi pomieszczenie w zimie) lub zwykła kratka wentylacyjna na scianie graniczącej z kotłownia a tam jest kratka wentylacyjna przy kotle podłaczona do komina.Ponizej wklejam układ pomieszczeń.Może macie inne pomysły-chce to zrobic póki nie zacznę wykańczac łazienki wiec moge jeszcze pokombinowac.Kominy sa na zielono http://images30.fotosik.pl/324/1919acfdf00b061b.jpg Robię wentylator sufitowy w wiatrołapie, który ma podłaczenie do wolnej wentylacji przy kominie w kuchni- niestety pomiedzy łazienka a wiatrołapem idzie belka i nie dam rady pojśc tamta drogą-ale moze to dla Was bedzie jakas opcja? Z góry dziekuje i sorki za ta gmatwanine Może jednak ktoś wie cos na ten tamat? Muszę pilnie podjąć decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 04.04.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 zaczynam zaglebiac sie w temta .... mam nadzieje rozwiac swoje watpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 23.04.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam, Jestem prawie zdecydowany na Bartosza, ale mam jedną wątpliwość. Czy nie będzie problemów z kondensatem - ew. korozji? Myśl o tym, że oddycham rdzą trochę mnie zniechęca (wymiennik jest zrobiony ze stopu aluminium i blachy ocynkowanej Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wcesarz 28.05.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witamspecjaliści z firmy projektujacej dla mojego domu (w budowie) system wentylacji z rekuperatorem zalecili pozostawienie kanału wentylacji grawitacyjnej w kominie obsługującym kominek w salonie. Motywują to koniecznością pozostawienia alternatywy dla wentylacji w wypadku przerwy w dostawie prądu. Twierdzą, że w przeciwnym wypadku kominiarz być może nie dokona "odbioru". Wydaje mi się to niedorzeczne. Proszę o opinie.Z poważaniemwojciech cesarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 28.05.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 alternatywą jest otworzenie okna a w ogóle to nie można łączyć dwóch systemów went. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam specjaliści z firmy projektujacej dla mojego domu (w budowie) system wentylacji z rekuperatorem zalecili pozostawienie kanału wentylacji grawitacyjnej w kominie obsługującym kominek w salonie. Motywują to koniecznością pozostawienia alternatywy dla wentylacji w wypadku przerwy w dostawie prądu. Twierdzą, że w przeciwnym wypadku kominiarz być może nie dokona "odbioru". Wydaje mi się to niedorzeczne. Proszę o opinie. Z poważaniem wojciech cesarz Ale zgodne z obowiązującymi przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts