radex 26.02.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Witam, co prawda to przede mną daleka przyszłość, ale już się zastanawim jaki system byście polecili do ocieplenia ścian zewnętrznych metodą lekką mokrą z wykorzystaniem wełny jako materiału izolacyjnego? Wstępnie się zastanawiałem nad Rockwoolem Ecorock-L, ale... sam system jest stosunkowo drogi, zaś jeśli marzą się na kolorowe ściany, to będzie jeszcze droższy. Standardowo w systemie tym jest tylko tynk biały. Jeśli ktoś chce mieć inny, to musi wytynkować i kupić dodatkowo farbę silikonową. A więc koszty rosną... Kto poleca inne produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 26.02.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Witam. Ja własnie mam ten etap za sobą I muszę przyznać, że Rockwool jest nie do pobicia pod względem ceny, a farba silikonowa, lub silikatowa nie jest droga. W przypadku systemu z kolorowym tynkiem cena idzie w górę prawie dwukrotnie! Teraz tylko mam dylemat czy farba silikonowa/silikatowa, czy egalizacyjna? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 27.02.2003 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Czyli mówisz, że tynk biały + farba Rockwoola są tańsze od tynku kolorowego konkurencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 To Rockwool jest monopolista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.02.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Witam. On 2003-02-27 09:37, radex wrote: Czyli mówisz, że tynk biały + farba Rockwoola są tańsze od tynku kolorowego konkurencji? Tak mówię. W przypadku mojego domku Rockwool Ecorock wyszedł 13000PLN z dodatkowymi listwami i narożnikami + ok. 1000PLN za farbę. Najtańsza konkurencja z kolorowym tynkiem silikonowym proponowała 19000PLN za sam system + listwy, kołki... Z tym, że cenę dostałem sporo poniżej katalogowej. Farbę silikonową wziąłem innego producenta, bo klienci od dystrybutora Rockwool-a sami inna polecali. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Ta roznica w cenie wynika z tynku. Silikonowy to najwyższa pólka i duzo droższa. Ok. 20-30 zł za m.kw. Daja natomaist 20 lat gwarancji, jest samoczyszczący się. Ja tez myslę o systemie Ecoroc-L + własny tynk silikonowy. Powiedzcie czy zwuykły tynk + farba silikonowa jest roziwazaniem alternatywnym w trwałości i uzytkowaniu?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 28.02.2003 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 A czy ktoś się orientuje co jest lepsze pod względem trwałości: tynk kolorowy czy tynk biały pomalowany farbą? Swego czasu pisałem do Atlasa i odpowiedzieli, że najtrwalsze rozwiązanie to tynk mineralny + farba silikatowa. Dotychczas wydawało mi się, że tynk silikonowy. Ktoś wie jak jest na prawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 03.03.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Pan Bóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 03.03.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 OK. A czy można ściany pokryć częściowo styropianem a częściowo wełną? Co o tym myślicie? pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 03.03.2003 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Octavian: można, osobiście tak robię. Ściany piwnic ocieplam styropianem, a powyżej wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piegus 03.03.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 ArtMedia,Też będę ocieplać wełną ECOROCK-L.Jakiej firmy użyłeś farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 05.03.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Radex:Nie o tym myślałem - chodziło o to czy w ociepleniu ze styropianu można "wstawić kratkę wentylacyjną" w postaci wełny i ewentualnie gdzie - bliżej gruntu czy dachu.pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 05.03.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Witam. On 2003-03-03 14:49, Piegus wrote: ArtMedia, Też będę ocieplać wełną ECOROCK-L. Jakiej firmy użyłeś farb? Zamówiłem Bolix-a, ale tylko ze względu na wytyczne techniczne wykonywania... i doświadczenie moich wykonawców. A tak BTW, to ja używam Ecorock (bez L). Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts