Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzania Warsztatu

T-rex

Recommended Posts

Pora na urzadzenie warsztatu. Trzeba chyba zaczac do mebli. Macie jakies pomysly na nie ? grunt to dobry, solidny a zarazem wygodny stół z imadłem. Jak to rozwiązaliscie u siebie ?? Gdzie trzymacie narzędzia, np. typu srubokrety, pliniki, czy klucze ?

lepiej zrobic taka wielka "tablice" i na niej wszytsk ona scianie porozkladac. czy szuflady, szafki ? Miejsca mam dosc sporo, bo calą połowkę garażu (Garaż na dwa samochody)

macie moze jakies rys. projekty, fotki takich mebli ?czy nawet gotowych urządzonych warsztatów. ?

• 2 weeks później...

Witam

Zalezy co to ma byc za warsztat i co tam bedziesz robil, ja swoj widze tak:

Stol musi byc ciezki albo przymocowany do podlogi/sciany - albo konstrukcja z grubego drewna albo pospawany z profili. Blat z drewna min 10cm + stalowa blacha od gory (ok 5mm, nie ryfel, dobrze zeby to byla nierdzewka).

W miejscu mocowania imadla wzmocnienie od dolu (imadlo takie ze 40kg).

Nad stolem lampa i jakies polki, moze pare haczykow na powieszenie niektorych narzedzi ale zdecydowanie narzedzia w szafkach (szufladach) narzedziowych. Znacznie sie to lepiej sprawdza i wieksza oszczednosc miejsca (nawet niedrogo mozna kupic) i porzadek. Po za tym miejsce na wiertarke stacjonarna, szlifierke, kompresor i mig'a z butla. Jakies regaly stalowe na wszelki pozostaly szpej.

bst-toz to recepta na warsztat uslugowy!!!

Osobiscie wybralbym blat drewniany (sklejka,dechy) i raczej nie 10cm.Narzędzia do powieszenia-mam czesc w szufladzie i zawsze trzeba grzebac zeby znalezc to co potrzebne.Imadło, szlifierka, wiertarka w statywie TAK!Są teraz dostępne wynalazki z tworzyw na wkretaki, klucze,śróbki, itp.Moim zdaniem bardzo pomagają w utrzymaniu porządku.Polecam niezliczoną liczbe malych szufladek na kołki rozporowe, wkrętu takie i inne-tego w domu zawsze jest od groma - bo zawsze cos zostanie.

bst-toz to recepta na warsztat uslugowy!!!

:)

Moze i tak, skoro wiekszosc uslug robie sobie sam :)

Osobiscie wybralbym blat drewniany (sklejka,dechy) i raczej nie 10cm.Narzędzia do powieszenia-mam czesc w szufladzie i zawsze trzeba

Sam blat drewniany bedzie sie niszczyl i bedzie trudno go utrzymac w czystosci. A tak blache mozna zawsze wytrzec.

grzebac zeby znalezc to co potrzebne.Imadło, szlifierka, wiertarka w statywie TAK!Są teraz dostępne wynalazki z tworzyw na wkretaki, klucze,śróbki, itp.Moim zdaniem bardzo pomagają w utrzymaniu porządku.Polecam niezliczoną liczbe malych szufladek na kołki rozporowe, wkrętu takie i inne-tego w domu zawsze jest od groma - bo zawsze cos zostanie.

Ale tak jak piaslem - wszystko zalezy od tego co kto bedzie robil w takim warsztacie i w jakim zakresie.

Co do wieszania czegos na scianie - srednio mi to lezy. Sa tanie szafy warsztatowe z plaskimi szufladami dzieki czemu wszystko jest latwo dostepne i sie tak nie brudzi.

(cos a'la

http://www.meble-biurowe.bls.pl/p.p/szafka-warsztatowa-szw-104.fch.html

- oczywiscie nie w tej cenie, bo widzialem takie regaly w jakims markecie budowlanym za ~300zl)

)

Ciekawe propozycje...

Ja proponuje się zastanowić,

Jakie przeznaczenie ma mieć nasz warsztat?

Jakie prace w nim będziemy wykonywać?

Mnie sie wydaje że nie mozna przesadzać, co możemy sami zrobić?

zgoda jeśli ktoś potrafi, lubi i chce wykonywać masę prac to może sobie super wyposażenie zafundować, ale większość z nas mysli o podręcznym warsztaciku, a więc ja tak myślę nie przesadzajmy z tymi meblami i z tym wyposażeniem,

wiele garaży widziałem gdzie stoją całe meblościanki, masa szuflad szufladeczek, półek i półeczek, a jak przyjdie coś znaleść to właściciel nie ma zielonego pojęcia gdzie co jest,

Ja proponuję:

- prosty kawałek stolu /oczywiście solidnego, ale bez przesady, wystarcz parę kątowników i kilka desek/,

- imadło-wskazane,

- na ścianie taka perforowana płyta, porobione zawiesia i wszelkie klucze, śrubokręty i inne narzędzia powieszone,

- kilka półek

i.....

może wystarczy, musimy zachować umiar

Widzę żę bst preferuje pełny serwis,

skoro mamy mieć wiertarnę stołową, kompresor i mig'a z butla., to może jeszcze podnośnik śrubowy, komorę termiczną, nie raczej nie lepiej już kompletną komore malarską, :lol: :lol: :lol:

blacha na stole srednio mi sie podoba. Raz ze "glosna", dwaz zimna i nieprzyjemna. Stól zrobie z pozostałosci po więźbie. A blat z krokwi :), na to OSB, a jak sie zniszy, to ja wymienie :wink:

Jeśli masz zamiar robić naprawy sprzętu mechanicznego, to polecam blachę na blacie. Jeśli warsztat ślusarsko-stolarski, to może być drewno, ale nie byle jakie, bo potem będziesz wyciągał drzazgi rąk.

Z drewnianym blatem jest tak, że po jakimś czasie powybijasz w nim dzióry i bruzdy, w które będzie właził bród i wyczyszczenie blatu będzie kłopotliwe.

Jeśli przewidujesz urzywanie palnika albo spawanie, to tylko blacha.