T-rex 01.05.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Pora na urzadzenie warsztatu. Trzeba chyba zaczac do mebli. Macie jakies pomysly na nie ? grunt to dobry, solidny a zarazem wygodny stół z imadłem. Jak to rozwiązaliscie u siebie ?? Gdzie trzymacie narzędzia, np. typu srubokrety, pliniki, czy klucze ? lepiej zrobic taka wielka "tablice" i na niej wszytsk ona scianie porozkladac. czy szuflady, szafki ? Miejsca mam dosc sporo, bo calą połowkę garażu (Garaż na dwa samochody) macie moze jakies rys. projekty, fotki takich mebli ?czy nawet gotowych urządzonych warsztatów. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 12.05.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 WitamZalezy co to ma byc za warsztat i co tam bedziesz robil, ja swoj widze tak:Stol musi byc ciezki albo przymocowany do podlogi/sciany - albo konstrukcja z grubego drewna albo pospawany z profili. Blat z drewna min 10cm + stalowa blacha od gory (ok 5mm, nie ryfel, dobrze zeby to byla nierdzewka). W miejscu mocowania imadla wzmocnienie od dolu (imadlo takie ze 40kg).Nad stolem lampa i jakies polki, moze pare haczykow na powieszenie niektorych narzedzi ale zdecydowanie narzedzia w szafkach (szufladach) narzedziowych. Znacznie sie to lepiej sprawdza i wieksza oszczednosc miejsca (nawet niedrogo mozna kupic) i porzadek. Po za tym miejsce na wiertarke stacjonarna, szlifierke, kompresor i mig'a z butla. Jakies regaly stalowe na wszelki pozostaly szpej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 12.05.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 bst-toz to recepta na warsztat uslugowy!!!Osobiscie wybralbym blat drewniany (sklejka,dechy) i raczej nie 10cm.Narzędzia do powieszenia-mam czesc w szufladzie i zawsze trzeba grzebac zeby znalezc to co potrzebne.Imadło, szlifierka, wiertarka w statywie TAK!Są teraz dostępne wynalazki z tworzyw na wkretaki, klucze,śróbki, itp.Moim zdaniem bardzo pomagają w utrzymaniu porządku.Polecam niezliczoną liczbe malych szufladek na kołki rozporowe, wkrętu takie i inne-tego w domu zawsze jest od groma - bo zawsze cos zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 12.05.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 bst-toz to recepta na warsztat uslugowy!!! Moze i tak, skoro wiekszosc uslug robie sobie sam Osobiscie wybralbym blat drewniany (sklejka,dechy) i raczej nie 10cm.Narzędzia do powieszenia-mam czesc w szufladzie i zawsze trzeba Sam blat drewniany bedzie sie niszczyl i bedzie trudno go utrzymac w czystosci. A tak blache mozna zawsze wytrzec. grzebac zeby znalezc to co potrzebne.Imadło, szlifierka, wiertarka w statywie TAK!Są teraz dostępne wynalazki z tworzyw na wkretaki, klucze,śróbki, itp.Moim zdaniem bardzo pomagają w utrzymaniu porządku.Polecam niezliczoną liczbe malych szufladek na kołki rozporowe, wkrętu takie i inne-tego w domu zawsze jest od groma - bo zawsze cos zostanie. Ale tak jak piaslem - wszystko zalezy od tego co kto bedzie robil w takim warsztacie i w jakim zakresie. Co do wieszania czegos na scianie - srednio mi to lezy. Sa tanie szafy warsztatowe z plaskimi szufladami dzieki czemu wszystko jest latwo dostepne i sie tak nie brudzi. (cos a'la http://www.meble-biurowe.bls.pl/p.p/szafka-warsztatowa-szw-104.fch.html - oczywiscie nie w tej cenie, bo widzialem takie regaly w jakims markecie budowlanym za ~300zl) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.05.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Ciekawe propozycje... Ja proponuje się zastanowić, Jakie przeznaczenie ma mieć nasz warsztat? Jakie prace w nim będziemy wykonywać? Mnie sie wydaje że nie mozna przesadzać, co możemy sami zrobić? zgoda jeśli ktoś potrafi, lubi i chce wykonywać masę prac to może sobie super wyposażenie zafundować, ale większość z nas mysli o podręcznym warsztaciku, a więc ja tak myślę nie przesadzajmy z tymi meblami i z tym wyposażeniem, wiele garaży widziałem gdzie stoją całe meblościanki, masa szuflad szufladeczek, półek i półeczek, a jak przyjdie coś znaleść to właściciel nie ma zielonego pojęcia gdzie co jest, Ja proponuję: - prosty kawałek stolu /oczywiście solidnego, ale bez przesady, wystarcz parę kątowników i kilka desek/, - imadło-wskazane, - na ścianie taka perforowana płyta, porobione zawiesia i wszelkie klucze, śrubokręty i inne narzędzia powieszone, - kilka półek i..... może wystarczy, musimy zachować umiar Widzę żę bst preferuje pełny serwis, skoro mamy mieć wiertarnę stołową, kompresor i mig'a z butla., to może jeszcze podnośnik śrubowy, komorę termiczną, nie raczej nie lepiej już kompletną komore malarską, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 13.05.2006 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 blacha na stole srednio mi sie podoba. Raz ze "glosna", dwaz zimna i nieprzyjemna. Stól zrobie z pozostałosci po więźbie. A blat z krokwi , na to OSB, a jak sie zniszy, to ja wymienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.05.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Stare szafki kuchenne od mojej Pani.Podobnio bezinwestycyjnie, mnie kosztowały nową kuchnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 19.05.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 blacha na stole srednio mi sie podoba. Raz ze "glosna", dwaz zimna i nieprzyjemna. Stól zrobie z pozostałosci po więźbie. A blat z krokwi , na to OSB, a jak sie zniszy, to ja wymienie Jeśli masz zamiar robić naprawy sprzętu mechanicznego, to polecam blachę na blacie. Jeśli warsztat ślusarsko-stolarski, to może być drewno, ale nie byle jakie, bo potem będziesz wyciągał drzazgi rąk. Z drewnianym blatem jest tak, że po jakimś czasie powybijasz w nim dzióry i bruzdy, w które będzie właził bród i wyczyszczenie blatu będzie kłopotliwe. Jeśli przewidujesz urzywanie palnika albo spawanie, to tylko blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts