Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam stelażu do WC i tak oglądam i mam coraz większy dylemat, czy do stelażu jednej frmy można tylko założyć osprzęt tej samej firmy. Czy się różni stelaż za 400 zł od stelażu za np. 600 zł ? Jaki polecacie, jakiej firmy, jaki model ?

Dzięki.

Nie.

Są stelaże bardziej/ mniej uniwersalne, które biorą też Geberity.

Pytaj sprzedawcę.

Geberit ma rewelacyjny sprzęt, tam jakość gra rolę - np. mechanika wewnętrzna. Nie wierzę natomiast , że stelaż Geberita o 200 pln droższy, oferuje coś więcej. Może jest ładniejszy, ale itak go zabudujesz.

Sam robiłem jakieś składanki (m.in. z Geberitem i innym stelażem, niestety nie pamiętam jakim). Dokładnie odpytaj sprzedawcę.

Sprzedawacy są niekompetentni, dlatego miałem ze soba kopie rysunków z katalogów danego sprzętu, aby nie wdepnąć. też Ci to radzę i porównuj ze specyfikacją stelaża.

Z mojego rozeznania dobre firmy to Geberit, Grohe i Viega. Z pozostałymi różnie bywa. Zaletą Geberita jest sposób wykonania zbiornika (odlew w postacji jednego elementu), zaś Grohe ma najlepszy hydrauliczny mechanizm spustowy.

W marketach można spotkać tańsze wyroby, lecz problem może pojawić się po latach, kiedy np. dzwon spustowy stanie się nieszczelny i brak będzie serwisu...