marcin714 05.06.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam. Akurat w instalacji E nie jest najważniejsze to co widac i to co działa czyli gniazdko i żarówka. W instalacji najważniejsza jest część odpowiedzialna za bezpieczeństwo a to najmniej efektowniewygląda bo albo jest zakopane w ziemi , albo umiejscowione gdzieś w piwnicy. O ile oczywiście jest. I o dziwo instalacja bez tej drugiej ważniejszej części działa "więc po co przepłacać jak nie widać różnicy"?Owszem można się sprężyć i kabelki poprzyczepiać do ściany i ostatecznie nawet jakoś to połączyć aby światło rozbłysło i w glorii chwały mieszkać sobie tylko czy aby spokojnie?.Dziś nachodzi mnie taka oto historyjka. Nie będę mówił ozagrożeniu życia bo nie na każdym robi to wrażenie. Powiem tak. Niech każdy sobie wyobrazi swój domeczek jak jest już pięknie wyposażony w najnowsze cuda techniki typu plazma hi-fi , kilka pc -tów połączonych w sieć i w to wszystko co kto może sobie wyobrazić. A teraz niech każdy wyobrazi sobie jak z jego zabaweczek wydobywają się kłęby czarnego dymu i to ze wszystkich pokoii. Niech nawet wyobrazi sobie jak gasi pożar swej chatki i nawet może ugasić oczywiście jak był w domu. A teraz najlepsza chwila jak wyobrażacie sobie ,że nie ma już plazmy , wieży , komputerów. Są tylko raty do spłacenia w sklepie czy banku. A i odszkodowania nie będzie bo sam byłem sobie elektrykiem. Ale już za drugim razem napewno lepiej by mu wyszła instalacja tylko do ilu razy sztuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 05.06.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Pozwolę się nie zgodzić z kolegami czarnowidzami - kiedyś w dawnych czasach mieszkałem z kolegą na adaptowanym strychu, większość prac adaptacyjnych robili "fachowcy" z wyjątkiem właśnie elektryki, którą robiliśmy MY - stado nawalonych jak patefony studenciaków, sprawdzających fazy paluchami - z dzisiejszego punktu widzenia ręka Boska, że nas tam nie pokopało i że przeżyliśmy całe to zamieszanie, fakt pozostaje faktem - awarii uległo wszystko od przeciekających okien poprzez kilka awarii hydrauliki, instalacji CO, komina, popękały połączenia płyt GK - jedno co się ani razu nie popsuło to była ta nasza pożal się Boże elektryka. Oczywiście, nie zaczęcam do łączenia kabli po pijaku (wręcz uważam to za karygodne ) ale przy odrobinie zdrowego rozsądku, wyobraźni technicznej i po konsultacji z elektrykiem, który potem to wszystko podłączy, sprawdzi i podpisze - jest to zupełnie wykonalne bez prorokowanych kłębów dymu buchających z rzeczonej plazmy. BTW na wspomniane 2500 to ja się muszę nieźle nabiegać, więc jeśli mogę ich nie wydać to z przyjemnością to zrobię sam. Tym bardziej, że teścia mam emerytowanego elektryka, to se mogie cffaniakować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 06.06.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mam pytanie boi właśnie jestem przed elektryką, jak kształtujea sie ceny - za punkt jak tak to jaki - gniazdo, wyłącznik, żarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.06.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Kropi ty faktycznie jesteć cwaniak. W twoim przypadku to instalacje zrobi elektryk teść ewentualnie twoimi rękami a innym polecasz aby improwizowali na własnym podwórku. A co do tego mojego czarnowictwa to proszę bardzo niech każdy kto chce spróbować swoich sił w elektryce niech się wypowie co może być przyczyną ,że ta twoja plazma zaczęła się dymić i niech poda ze dwie przyczyny. Jeśli coś wymyśli to jest szansa ,że się przed tym zabezpieczy , jeśli nic nie wymyśli to czemu ma mu się ta plazma nie zfajczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.06.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Kropi ty faktycznie jesteć cwaniak. W twoim przypadku to instalacje zrobi elektryk teść ewentualnie twoimi rękami a innym polecasz aby improwizowali na własnym podwórku. Należy założyć, że ktoś zamierzający zrobić instalację lub jej część wie coś na temat elektryki, wie jakie przeznaczenie ma przewód ż-z a jaki brązowy itp. Przeciągnięcie przewodów od puszki do puszki naprawde nie jest wielką folozofią. Wystarczy poczytać trochę, wiedzieć coś o strefach ochronnych w łazience i dużą część prac można zrobić samemu. Improwizacji jest w tym mniej niż pisaniu takich tekstów jak wyżej zacytowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.06.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ale odpowiedzi kolega nie udzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.06.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ale odpowiedzi kolega nie udzielił. Ależ proszę: - luźne połączenia w przeciążonym obwodzie - roztargniony elektryk podłączył neutralny do innej fazy na tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 06.06.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam A teraz niech każdy wyobrazi sobie jak z jego zabaweczek wydobywają się kłęby czarnego dymu i to ze wszystkich pokoii A co do tego mojego czarnowictwa to proszę bardzo niech każdy kto chce spróbować swoich sił w elektryce niech się wypowie co może być przyczyną ...... Co ciekawe to takie same skutki w przypadku awarii sieci zasilającej mogą wystąpić nawet przy prawidłowo wykonanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 06.06.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Kropi ty faktycznie jesteć cwaniak. W twoim przypadku to instalacje zrobi elektryk teść ewentualnie twoimi rękami a innym polecasz aby improwizowali na własnym podwórku. ...przy odrobinie zdrowego rozsądku, wyobraźni technicznej i po konsultacji z elektrykiem, który potem to wszystko podłączy, sprawdzi i podpisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 09.06.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 nie wiem dlaczego niektórzy próbują udowadniać że pewne rzeczy są trudniejsze niż są naprawdę sam robiłem prawie całą elektrykę w mieszkaniu nie działa tylko zapalanie kinkietów w łazience jedyna rzecz podłaczana poza skrzynką przez elektryka reszta działa bez zarzutu poza tym ze na kuchnie dałbym teraz 2 obwody bo jak włączam równocześnie pralkę, zmywarkę, wyciąg, piekarnik elektryczny i mikrofalę to potrafi czasem sie zbuntowac ale o tym wiedziałem juz na etapie planowania ale problem z tym mam moze z 2 razy w roku podczas świąt i imienin ale po prostu nie robię prania przy gościach w wigilię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.06.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Mam pytanie boi właśnie jestem przed elektryką, jak kształtujea sie ceny - za punkt jak tak to jaki - gniazdo, wyłącznik, żarówka. Ja płacę 16 zł za punkt. Punkt to: - gniazdo (także podwójne) - oświetlenie z wyłącznikiem - moduł w rozdzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.06.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Witam. Jasne ,że nie ma nic trudnego.Wszystko jest dla ludzi.Ja też zrobiłem sobie sam fundamenty, ściany nośne strop monolityczny, zbrojenia nadproży ,dach i całą resztę. Wszystko bez projektu. I cóż to trudnego . Muszę od razu płacić budowlańcom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.06.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Witam Ja też zrobiłem sobie sam fundamenty, ściany nośne strop monolityczny, zbrojenia nadproży ,dach i całą resztę. Wszystko bez projektu. I cóż to trudnego . Muszę od razu płacić budowlańcom? A stoi to jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.06.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Takie samo pytanie trzeba zadać czy ta instalacja jeszcze stoii i czy nikt jeszcze nie zginął. A może komuś wybudować taki dom?. Tanio zrobię i trochę kasy w kieszeni zostanie. Pozdrawiam marcin714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.06.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Oczywiście elektrykę każdy robi sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_zz 16.06.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 chwal się dalej tani "budowlańcu".....to że zbudowales garaż nie znaczy ze znasz sie na budowaniu domów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 18.06.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Buziaki dla skarbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 19.06.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Anpi tylko 16 zł za punkt, a u mnie krzykneli 25 zł be z papierów + za podłączenie rozdzielnicy i protokół badania instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.06.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Miałem jeszcze ofertę 12 zł za punkt, ale wybrałem droższą - bo to elektrycy pracujący na codzień w ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts