Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczna samoróbka - pytanie

Recommended Posts

Witam.

Akurat w instalacji E nie jest najważniejsze to co widac i to co działa czyli gniazdko i żarówka. W instalacji najważniejsza jest część odpowiedzialna za bezpieczeństwo a to najmniej efektowniewygląda bo albo jest zakopane w ziemi , albo umiejscowione gdzieś w piwnicy. O ile oczywiście jest. I o dziwo instalacja bez tej drugiej ważniejszej części działa "więc po co przepłacać jak nie widać różnicy"?

Owszem można się sprężyć i kabelki poprzyczepiać do ściany i ostatecznie nawet jakoś to połączyć aby światło rozbłysło i w glorii chwały mieszkać sobie tylko czy aby spokojnie?.

Dziś nachodzi mnie taka oto historyjka. Nie będę mówił ozagrożeniu życia bo nie na każdym robi to wrażenie. Powiem tak. Niech każdy sobie wyobrazi swój domeczek jak jest już pięknie wyposażony w najnowsze cuda techniki typu plazma hi-fi , kilka pc -tów połączonych w sieć i w to wszystko co kto może sobie wyobrazić.

A teraz niech każdy wyobrazi sobie jak z jego zabaweczek wydobywają się kłęby czarnego dymu i to ze wszystkich pokoii. Niech nawet wyobrazi sobie jak gasi pożar swej chatki i nawet może ugasić oczywiście jak był w domu. A teraz najlepsza chwila jak wyobrażacie sobie ,że nie ma już plazmy , wieży , komputerów. Są tylko raty do spłacenia w sklepie czy banku. A i odszkodowania nie będzie bo sam byłem sobie elektrykiem.

Ale już za drugim razem napewno lepiej by mu wyszła instalacja tylko do ilu razy sztuka?

Pozwolę się nie zgodzić z kolegami czarnowidzami - kiedyś w dawnych czasach mieszkałem z kolegą na adaptowanym strychu, większość prac adaptacyjnych robili "fachowcy" z wyjątkiem właśnie elektryki, którą robiliśmy MY - stado nawalonych jak patefony studenciaków, sprawdzających fazy paluchami :o - z dzisiejszego punktu widzenia ręka Boska, że nas tam nie pokopało i że przeżyliśmy całe to zamieszanie, fakt pozostaje faktem - awarii uległo wszystko od przeciekających okien poprzez kilka awarii hydrauliki, instalacji CO, komina, popękały połączenia płyt GK - jedno co się ani razu nie popsuło to była ta nasza pożal się Boże elektryka.

Oczywiście, nie zaczęcam do łączenia kabli po pijaku (wręcz uważam to za karygodne :roll: ) ale przy odrobinie zdrowego rozsądku, wyobraźni technicznej i po konsultacji z elektrykiem, który potem to wszystko podłączy, sprawdzi i podpisze - jest to zupełnie wykonalne bez prorokowanych kłębów dymu buchających z rzeczonej plazmy.

BTW na wspomniane 2500 to ja się muszę nieźle nabiegać, więc jeśli mogę ich nie wydać to z przyjemnością to zrobię sam. Tym bardziej, że teścia mam emerytowanego elektryka, to se mogie cffaniakować 8)

Kropi ty faktycznie jesteć cwaniak.

W twoim przypadku to instalacje zrobi elektryk teść ewentualnie twoimi rękami a innym polecasz aby improwizowali na własnym podwórku.

A co do tego mojego czarnowictwa to proszę bardzo niech każdy kto chce spróbować swoich sił w elektryce niech się wypowie co może być przyczyną ,że ta twoja plazma zaczęła się dymić i niech poda ze dwie przyczyny. Jeśli coś wymyśli to jest szansa ,że się przed tym zabezpieczy , jeśli nic nie wymyśli to czemu ma mu się ta plazma nie zfajczyć?

W twoim przypadku to instalacje zrobi elektryk teść ewentualnie twoimi rękami a innym polecasz aby improwizowali na własnym podwórku.

Należy założyć, że ktoś zamierzający zrobić instalację lub jej część wie coś na temat elektryki, wie jakie przeznaczenie ma przewód ż-z a jaki brązowy itp. Przeciągnięcie przewodów od puszki do puszki naprawde nie jest wielką folozofią. Wystarczy poczytać trochę, wiedzieć coś o strefach ochronnych w łazience i dużą część prac można zrobić samemu. Improwizacji jest w tym mniej niż pisaniu takich tekstów jak wyżej zacytowałem.

Witam

A teraz niech każdy wyobrazi sobie jak z jego zabaweczek wydobywają się kłęby czarnego dymu i to ze wszystkich pokoii

A co do tego mojego czarnowictwa to proszę bardzo niech każdy kto chce spróbować swoich sił w elektryce niech się wypowie co może być przyczyną ......

Co ciekawe to takie same skutki w przypadku awarii sieci zasilającej mogą wystąpić nawet przy prawidłowo wykonanej instalacji.

...przy odrobinie zdrowego rozsądku, wyobraźni technicznej i po konsultacji z elektrykiem, który potem to wszystko podłączy, sprawdzi i podpisze...

:lol:

nie wiem dlaczego niektórzy próbują udowadniać że pewne rzeczy są trudniejsze niż są naprawdę

sam robiłem prawie całą elektrykę w mieszkaniu

nie działa tylko zapalanie kinkietów w łazience

:lol: jedyna rzecz podłaczana poza skrzynką przez elektryka

reszta działa bez zarzutu

poza tym ze na kuchnie dałbym teraz 2 obwody

bo jak włączam równocześnie pralkę, zmywarkę, wyciąg, piekarnik elektryczny i mikrofalę to potrafi czasem sie zbuntowac

ale o tym wiedziałem juz na etapie planowania ale problem z tym mam moze z 2 razy w roku podczas świąt i imienin ale po prostu nie robię prania przy gościach w wigilię