reziolki 01.05.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Za tydzien podpisuje umowe o kupno dzialki z wylanymi fundamentami. Oczywiscie jestem prawie zielona w temacie budownictwa, a o papierologi juz nie wspone. Jesli mozecie napiszcie jakie dokumenty i gdzie bede musiala przepisac na swoje nazwisko (chodzi mi o pozwolenie na budowe, umowy o przylacza, kierownik budowy nowy czy stary itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.05.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Do Urzędu który wydał pozwolenie musisz zanieść zaświadczenie,że przyjmujesz warunki zawarte w pozwoleniu na budowę. Jeśli chodzi o kierownika to możecie zostawić starego lub zlecić nowemu prowadzenie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 04.05.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Jako, ze niedawno robilismy to samo: po pierwsze i najwazniejsze, do wszelkich spraw dotyczacych przepisywania czegokolwiek polecam zabierac ze sobą poprzednich inwestorów i komplet dokumentów swiadczacych o przeniesieniu własności nieruchomości. 1. Do przeniesienia pozwolenia na budowę potrzebne są: oświadczenie o przyjęciu warunków zawartych w pozwoleniu na budowe, oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością, oświadczenie byłych właścicieli, że wyrażają zgode na przeniesienie pozwolenia na budowe. Wszystko to pisze się najczęściej na drukach, jakie dają Ci w urzędzie, który wydał pozwolenie (gmina, starostwo), w wydz. archit. i budownictwa i tam te dokumenty sie składa. Do wglądu musi być wtedy dziennik budowy (dotychczasowy), akt notarialny i coś tam chyba jeszcze - poszperaj w necie, to sie upewnisz. Nie pamietam, czy coś płaciliśmy, a jeśli juz, to nic wielkiego. 2. wszystkie umowy, jakie ewentualnie mieli zawarte poprzedni inwestorzy (mam na mysli energetyke, wodociagi, itp) nalezy przepisac na siebie w odpowiednich ku temu miejscach, najlepiej iśc ze stanami licznikow i aktem notarialnym + poprzednim inwestorem, bo on musi się z tych umów wycofać i zapłacić za to, co zużył do tej chwili. 3. dziennik budowy zostaje ten sam o ile nie zmieniasz kierownika budowy. Wtedy ten sam kierownik dokonuje adnotacji o zmianie inwestorów i ciągnie budowe dalej. Jesli zmieniasz kierownika - trzeba zmienic dziennik (przynajmniej tak informują w naszym starostwie). Jeśli nie minęły 2 lata od ostatnich prac, pozwolenie zostanie przeniesione bez problemów i się uprawomocni - można przystąpic do budowy bez informowania urzędu o rozpoczęciu robót (tak również informuje nasz urząd). Więcej rzeczy na chwilę obecna nie pamiętam, jak mi się coś przypomni, to nie omieszkam dopisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts