mp520778 01.05.2006 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Witam,właśnie zaczynam wykończenie domu,startuję od ścianek działowych, materiał jaki wybrałem to silikatyi mam w kwestii budowania tych scianek dwa pytania: 1\ Jaką najlepszą zaprawę zastosowac ? ( jaką markę polecacie? )2\ Jakie wymiary powinny miec otwory drzwiowe? Z gory dzięki za odpowiedźPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.05.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Jeśli chodzi o zaprawę to M7. Otwory powinny być większe o 2-3cm niż ościeżnice. Nie wykonuj spoiny cienkowarstwowej. Wymaga dużej dokładności wykonania a jest prawdopodobieństwo,że będą się rysować. Przy zaprawie tradycyjnej wykonaj spoinę pionową. Wiem,że to brzmi głupio bo silikaty mają pióro i wpust ale większe prawdopodobieństwo iż nie będziesz miał rys w przyszłości. ( wykonałem 6 budynków więc mogę się wypowiedzieć na ten temat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaber 06.08.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 podłącze się do tematu . Czy i w jaki sposób zakotwić ścianki działowe z silikatu. bezpośrednio na betonie [brak jeszcze wylewek] czy podłożyć jakąś izolację. dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 07.08.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Pod ścianki podłuż papę. Nigdy nie stawiaj ścianki działowej na szlichcie.Możesz dać kotwy systemowe zalecane przez producenta lub uchwyty do montażu podwieszanego sufitu ES i mocować je do ściany nośnej za pomocą kołków szybkiego montażu. Ostatnie rozwiazanie tanie i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaber 08.08.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Pod ścianki podłuż papę. Nigdy nie stawiaj ścianki działowej na szlichcie. Możesz dać kotwy systemowe zalecane przez producenta lub uchwyty do montażu podwieszanego sufitu ES i mocować je do ściany nośnej za pomocą kołków szybkiego montażu. Ostatnie rozwiazanie tanie i skuteczne. Dzięki. Poczytałem też co nieco na stronach producentów etc. Mam jeszcze jedno pytanie /nie koniecznie ostatnie ;)/ nadproża do otworów drzwiowych muszą być systemowe. chyba nie ale wolę się upewnić. Wysłałem zapytanie do producenta ale coś nabrał wody w usta i na razie milczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 08.08.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Jeśli otwór będzie mniejszy niż 1 metr wystarczy położyć 2 pręty i zalać je zaprawą. Pamiętaj aby nie uzupełniać wolnej przestrzeni pomiędzy ścianką działową a stropem zaprawą. Wypełnij je pianką do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan2 08.08.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Jeśli otwór będzie mniejszy niż 1 metr wystarczy położyć 2 pręty i zalać je zaprawą. Pozwolą panowie, że się podłączę do wątku bo temat zbliżony. Ścianka działowa (a właściwie żadna ścianka, tylko osłonięcie szybu z instalacjami w łazience), materiał to Ytong 5 cm. Niestety na dole w ściankę włazi mi rura kanalizacyjna 110 mm. Przesunięcie rury nie wchodzi w grę. W związku z tym na przestrzeni 90 cm ścianka nie ma podparcia (brak dolnego rzędu bloczków). Czyli sytuacja jak w ościeżnicy, ale na nadprożu stoi 12 warstw bloczków a nie 3 czy 4. Zaplanowałem betonowe "nadproże" o wysokości 7 cm zazbrojone dwoma prętami ze stali żebrowanej 8 mm, zachodzące na bloczki po 15 cm. Wystarczy, czy pomyśleć o czymś solidniejszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaber 10.08.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 no i się narobiłem ceny materiałów są szokujące do tego trzeba czekać... no to poczekam do października może ludzie wtedy trochę odpuszczą i będzie się można potargować.... dzięki raz jeszcze za rady do Krashan2. ja nic Ci nie pomogę bo jestem amatorem totalnym w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts