Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa scianki działowej

mp520778

Recommended Posts

Witam,

właśnie zaczynam wykończenie domu,

startuję od ścianek działowych, materiał jaki wybrałem to silikaty

i mam w kwestii budowania tych scianek dwa pytania:

1\ Jaką najlepszą zaprawę zastosowac ? ( jaką markę polecacie? )

2\ Jakie wymiary powinny miec otwory drzwiowe?

Z gory dzięki za odpowiedź

Paweł

Jeśli chodzi o zaprawę to M7. Otwory powinny być większe o 2-3cm niż ościeżnice. Nie wykonuj spoiny cienkowarstwowej. Wymaga dużej dokładności wykonania a jest prawdopodobieństwo,że będą się rysować. Przy zaprawie tradycyjnej wykonaj spoinę pionową. Wiem,że to brzmi głupio bo silikaty mają pióro i wpust ale większe prawdopodobieństwo iż nie będziesz miał rys w przyszłości. ( wykonałem 6 budynków więc mogę się wypowiedzieć na ten temat).

• 3 months później...
Pod ścianki podłuż papę. Nigdy nie stawiaj ścianki działowej na szlichcie.

Możesz dać kotwy systemowe zalecane przez producenta lub uchwyty do montażu podwieszanego sufitu ES i mocować je do ściany nośnej za pomocą kołków szybkiego montażu. Ostatnie rozwiazanie tanie i skuteczne.

Dzięki. Poczytałem też co nieco na stronach producentów etc. Mam jeszcze jedno pytanie /nie koniecznie ostatnie ;)/ nadproża do otworów drzwiowych muszą być systemowe. chyba nie ale wolę się upewnić. Wysłałem zapytanie do producenta ale coś nabrał wody w usta i na razie milczy.

Jeśli otwór będzie mniejszy niż 1 metr wystarczy położyć 2 pręty i zalać je zaprawą.

Pozwolą panowie, że się podłączę do wątku bo temat zbliżony. Ścianka działowa (a właściwie żadna ścianka, tylko osłonięcie szybu z instalacjami w łazience), materiał to Ytong 5 cm. Niestety na dole w ściankę włazi mi rura kanalizacyjna 110 mm. Przesunięcie rury nie wchodzi w grę. W związku z tym na przestrzeni 90 cm ścianka nie ma podparcia (brak dolnego rzędu bloczków). Czyli sytuacja jak w ościeżnicy, ale na nadprożu stoi 12 warstw bloczków a nie 3 czy 4. Zaplanowałem betonowe "nadproże" o wysokości 7 cm zazbrojone dwoma prętami ze stali żebrowanej 8 mm, zachodzące na bloczki po 15 cm. Wystarczy, czy pomyśleć o czymś solidniejszym?

no i się narobiłem :evil: ceny materiałów są szokujące do tego trzeba czekać... no to poczekam do października :roll: może ludzie wtedy trochę odpuszczą i będzie się można potargować....

dzięki raz jeszcze za rady

do Krashan2. ja nic Ci nie pomogę bo jestem amatorem totalnym w tym temacie ;)