NatkaB 02.05.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Mam parę pytań z różnych dziedzin 1. Czy można hodować rododendrony w donicach? 2. Przycięłam ostatnio mój żywopłot i zauważyłam, że gdzieniegdzie pojawiają się prawie sczerniałe gałązki (to nie jest typowe brązowienie wewnątrz krzewu). Czy to może być fytoftoroza? Czy spryskać aliette'm? Czy można wszystkie opryskać profilaktycznie? 3. Chcę przy moich klonach palmowych (narazie "klonkach" ) posadzić obwódkę z tawuł Little Princess. Jak gęsto je sadzić, żeby zrobiła się z nich zwarta obwódka? Uff, to chyba tyle Wybaczcie że taki misz masz zrobiłam, ale nie mam narazie w domu dostępu do internetu, więc nie mam możliwości radzenia się Was na bieżąco.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.05.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 ad1 - możnaad2 - wyczesz zbrązowiałe gałązki rękami, poczekaj aż wiosna zazieleni krzew, daj nawozu dolistnego i odżywki z magnezem. http://www.target.com.pl/katalog/choroby/33.htmlad3- 50 cm odstępu wystarczy dla ciętych/ formowanych miniatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 04.05.2006 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 09.05.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Cześćto ja jeszcze odnośnie punktu 1 z notki NatkiB.Chciałabym wsadzić rododendrony pod brzózki, ale wszędzie piszą ,że nie należy, bo i jedno i drugie ma płytki system korzeniowy, a w dodatku brzozy wypijają wszystko. Wymyśliłam zatem, że wsadzę krzaki w donicach, tylko teraz - czy mogę wsadzić w tych, w których kupiłam, czy powinnam z załozenia przesadzić je do większych pojemników i dopiero zakopać. No i czy w takim pojemniku krzaki nie bedą bardziej narażone na przemarzanie zimą?hmmm?buzia K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figaro1 09.05.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Kadra, nie sadziłabym tych rododendronów pod brzozami, nawet w donicach zakopanych w ziemi, bo i tak wypiją całą wodę, a różaneczniki przecież nie mogą mieć sucho. Spróbuj poszukać im innego trochę zacienionego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.05.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Cześć to ja jeszcze odnośnie punktu 1 z notki NatkiB. Chciałabym wsadzić rododendrony pod brzózki, ale wszędzie piszą ,że nie należy, bo i jedno i drugie ma płytki system korzeniowy, a w dodatku brzozy wypijają wszystko. Wymyśliłam zatem, że wsadzę krzaki w donicach, tylko teraz - czy mogę wsadzić w tych, w których kupiłam, czy powinnam z załozenia przesadzić je do większych pojemników i dopiero zakopać. No i czy w takim pojemniku krzaki nie bedą bardziej narażone na przemarzanie zimą? hmmm? buzia K. Kup kastry budowlane 1 x 0,5m lub te okragłe 100 litrowe. Na wysokości 10 cm od dna, zrób dziury odpływowe wiertarką. Potem zakop te pojemniki koło brzóz ( ich korzenie nie rosną do góry, więc bedzie to wystarczające zabezpieczenie dla rododendronów), wsyp kruszywo=drenaż, na 5-8cm, potem korę 10 cm, potem miesznakę 1/3 kory przekompostowanej+ 1/3 torfu kwaśnego+1/3 ziemi rodzimej. W tym zasadż swoje rododendrony. Tym sposobem sadziałam w u siebie, w zasadowej ziemi i po 5 latch rosą aż miło. Na zime są okrywane matami słomianymi i mają się cudnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 10.05.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 hanka55, bardzo dziękuję za przepis. Wczoraj nabyłam 4 krzaki więc skorzystam jeszcze w tym tygodniu...Nie wiem co to są te kastry to, zapewnie jakieś pojemniki plastikiowe czy metalowe... Rozumiem, że to nie robi większej różnicy - chodzi o romziar...Jeszcze raz dzięki pozdrawiambuzia K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.05.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 :evil:a te czarne, spalone gałązki iglaczków to niestety może być efekt dzieła KOCURÓW!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.05.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 hanka55, bardzo dziękuję za przepis. Wczoraj nabyłam 4 krzaki więc skorzystam jeszcze w tym tygodniu... Nie wiem co to są te kastry to, zapewnie jakieś pojemniki plastikiowe czy metalowe... Rozumiem, że to nie robi większej różnicy - chodzi o romziar... Jeszcze raz dzięki pozdrawiam buzia K. Dokładnie, tak jak myślałaś :DD To pojemniki do mieszania zaprawy. Największy, w sklepie budowlanym kupiłam za 20 zł !!! A skoro ma służyć wiele lat, to warto! A ścianki grubości 4mm skutecznie zapobiegną agresji korzeniowej brzozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts