Arkadly 26.02.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Cześć, na wstępie proszę nie odpisywać w stylu "poszukaj sobie na forum".Szukam konkretnych informacji od uzytkowników juz działających oczyszczalni. Teorię znam, wiem jak działa ile mniej więcej kosztuje, jakie papiery itd, ale: 1) Czy nie roznosi się wokół nieprzyjemny zapaszek?2) Jak często trzeba wywozić osad, jak często dosypywać preparatów?3) Czy po dłuższym użytkowaniu (np. po 2 latach) nie pojawiają się jakieś nieprzewidziane problemy?4) Jeśli ktoś jest zadowolony lub nie ze swojej oczyszczalni proszę o info (może być na priva [email protected]) o typie i producencie i o tym co Was cieszy i smuci w Waszej POŚ. Z góry dziękuję Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 26.02.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Arecki troche aroganko piszesz, chcesz konkrety a zadajesz nie konkretne pytania ..... ale odpowiem na czesc pytan, bo mam sasiadow, ktorzy uzytkuja POŚ.1. Nie roznosi sie2. malo konkretne pytanie bo nie napisales ile osob bedzie uzytkowac????u sasiada mieszkaja 3 osoby, raz do roku dosypuje do kibelka srodki, jeszcze nie wywozil bo uzytkuje dopiero rok a osadnik nie jest pelny ...mam POŚ jeszcze nie uzytkowanego firmy newexpol, mialem miec soltralentza, ale firma, ktora mi to montowala "pomylila sie" za co ja odpowiednio "wynagrodzilem", dobrze, ze akurat bylem na budowie bo bym nigdy sie nie dowiedzial co mam w ziemi ....to tyle, powodzenia w wyborze POŚ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 26.02.2003 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Sorry, może trochę arogancko.3 osoby, ale 1 to małe dziecko, czyli jeśli chodzi o ilość zużywanej wody to liczyłbym 4 osoby, a konkretnie w tej chwili mieszkając w bloku zużywamy 10m3 na miesiąc.Jakiej firmy jest POŚ twojego znajomego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 26.02.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Sotraletz, w sumie jak kazalem fachowcowi wyciagnac z ziemi moja oczyszczalnie to nie zauwazylem duzej roznicy,podam Ci linki internetowe:http://www.nevexpol.com.pl http://www.sotralentz.com.plco bys nie wybral to liczy sie dbalosc wykonania i wypelnienie tzn puzzolana i oczywiscie srodki biologicznesorry za pomylenie nicka:smile: [ Ta wiadomość była edytowana przez: paj^ dnia 2003-02-26 17:45 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 "...POŚ, prośba o konkrety..."Rozchodzi się o Przemysłową Oczyszczalnię Ścieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 26.02.2003 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Chodzi o Przydomową Oczyszczalnię Ścieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Czyli prawidłowo BOŚ- Biologiczną Oczyszczalnię Ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 27.02.2003 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Ok. Anonimowy, jak zwał tak zwał POŚ, czy BOŚ, ale czy ktoś takie coś używa i jakie są jego wrażenia estetyczno ekonomiczne.I jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy - jak takie coś zareaguje na kondensat z kotła kondensacyjnego? Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 27.02.2003 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Czy na prawdę nikt, ale to nikt nie uzywa takich oczyszczalni? W takim razie z czego żyją firmy, które to produkują?Jakby jednak ktoś zdecydował się na odpowiedź będę zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 28.02.2003 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Podsumowując i chyba niestety kończąc wątek - lepiej nie montować POŚ. Nie ma na forum ŻADNEJ osoby, która ma oczyszczalnię. Jedynie paj^ ma na ten temat jakiekolwiek zdanie.Więc chyba szambo będzie pewniejszą inwestycją, sądząc po ilości sprzedanych urządzeń i po ilości uzytkowników na forum.Mimo wszystko dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 28.02.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Ja zamierzam zainstalować POŚ chociaż w projekcie mam szambo. Dlaczego:1. Koszt zakupu i wykonania prawie taki sam jak szamba2. Bardzo tania eksploatacja - brak opłat za wywóz i ew. później za odprowadzenie ściekówNa razie nie mam zamiaru jej zgłaszać, bo urzędnicy wymyślają wszystko aby zniechęcić do budowy tego ekologicznego urządzenia ale przygotowuję wszystkie niezbędne dokumenty. Z tego co pojawiało się już na forum mają zmienić sie przepisy budowlane wtedy wystarczy tylko zgłoszenie do urzędu i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.02.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Co na to przepisy?"...Budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, o przepustowości do 5m3/d, nie wymaga pozwolenia na budowę (ustawa z dn. 7 lipca 1994 Prawo Budowlane Dz.U.106/00 poz. 1126 art. 29 ustęp 1 pkt 1p.pkt d), natomiast wymaga zgłoszenia właściwemu organowi -urząd gminy-( Prawo Budowlane art. 30 ustęp 1 pkt 1).Na podstawie Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20 listopada 2001r. (Dz.U. 140/01 poz. 1585)w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia, oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby gospodarstw domowych lub rolnych w ramach zwykłego korzystania z wód nie wymagają pozwolenia wodnoprawnego na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 28.02.2003 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 M@M to co piszesz to znam z informacji które mozna znależć na stronach producentów (tanio, wygodnie itd). Nikt tam nie napisze o minusach a takie mnie interesują. Dlatego pytam na forum szukając UŻYWAJĄCYCH.A w sprawie prawa. Pozwolenie wodno prawne rzeczywiście nie jest wymagane, rzeczywiście w niedalekiej przyszłości wystarczy tylko zgłoszenie (Sejm znowelizował prawo budowlane, ale jest jeszcze w Senacie), ale nie mozna przekroczyć tego co zostało napisane z WZiZT - jeśli jest napisane "szczelny zbiornik" to zbudowanie oczyszczalni jest samowolą. A niektórzy urzędnicy nie lubią nowinek, chyba, że szukają jak ja informacji o oczyszczalniach o oczyszczalniach od uzytkowników i jak ja nie znajdują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.02.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Starając się o WZiZT najlepiej jest wystąpić o szczelny osadnik ścieków, bo wtedy urzędnicy sprawę załatwiają względnie szybko. Ja też tak zrobiłem, choć w przyszłości chcę mieć BOŚ. Gdy będę budował dom, to będzie wystarczająco dużo czasu, aby "dograć" z Urzędem sprawę BOŚ. Wszystkim starającym się o WZiZT, a pożniej o Pozwolenie na budowę też tak radzę. Jak najmniej "komplikatorków" na wstępie, bo sprawy mogą ugrząźć na miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 28.02.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 28.02.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Arkadlyznalazlem jeszcze jedna osobe, mojego stomatologa, wlsanie wrocilem od niej z gabinetu, ktory jest w domu, zuzywa duzo wody, uzywa BOS 2 lata i wzywala raz szambiarke, raz do roku wsypuje bakterie, jest bardzo zadowolona, co mnie cieszy, ma ta sama oczyszczalnie co ja:smile: tylko wieksza , to tyle, wiecej juz nie bede zabierac glosu, powodzenia:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 28.02.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 On 2003-02-28 08:58, M@M wrote: Ja zamierzam zainstalować POŚ chociaż w projekcie mam szambo. Dlaczego: 1. Koszt zakupu i wykonania prawie taki sam jak szamba 2. Bardzo tania eksploatacja - brak opłat za wywóz i ew. później za odprowadzenie ścieków Na razie nie mam zamiaru jej zgłaszać, bo urzędnicy wymyślają wszystko aby zniechęcić do budowy tego ekologicznego urządzenia ale przygotowuję wszystkie niezbędne dokumenty. Z tego co pojawiało się już na forum mają zmienić sie przepisy budowlane wtedy wystarczy tylko zgłoszenie do urzędu i po sprawie. ad.1 Wydawało mi się ,że jednak inwestycja w oczyszczalnię jest sporo droższa niż szambo.Jak doszedłeś do takiego samego(prawie)kosztu zakupu i wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 28.02.2003 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Do Grzegorz63: a jesteś pewien, czy da się to potem załatwić - pierw pozwolenie z szambem a potem kombinowanie z nowym pozwoleniem. Chyba prościej (słyszałem, że jeśli pozwalają na oczyszczalnię to i pozwalają na szambo) wystąpić o WZiZT aby było wpisane oczyszczalnia LUB szambo i występując o pozwolenia na budowę miec podkładkę....Do PiotrNowy: w jednej z firm, która ma cennik na internecie zbiornik do oczyszczalni kosztuje dla 4 osobowej rodziny 2450 brutto + 700zł dreny. Ceny brutto loco oczywiście bez robocizny. Wiadomo, że można zrobić samemu szambo i będzie kosztować ok 1000 zł, ale juz z "plastyku", czy zamawiane gotowe to też cena >=2000, więc różnica nie jest duża.Ale, ale zacząłem niechcący zachęcać do oczyszczalni a sam jeszcze nie wiem....PAJ napisał mi juz o dwóch osobach, ale ciągle są to informacje z drugiej ręki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.02.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 ArkadlyBOŚ wymaga dodatkowych uzgodnień z Ochroną Środowiska oraz wykonania badań poziomu wód gruntowych. To trwa, a jeszcze nie wiadomo, jaki inny diabeł z kapelusza wyskoczy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts