Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ, prośba o konkrety

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mialem juz nie zabierac glosu w tym watku, jeszcze jedna podpowiedz, wez sie przejedz po okolicy i zobacz, gdzie wystaja ryrki z daszkiem nad ziemia, spytaj uzytkownikow lub popros sprzedajacego oczyszczlnie o referencje osob, ktore juz kupily

i uzywaja, poza tym cos mi sie wydaje, ze chcesz koniecznie miec szambo a nie POŚ ...:smile:, rozumie dylemat POŚ czy konalizacja, nie potrafie zrozumiec POS czy szambo .... ale kazdy moze miec zdanie

Mnie powiedziano w urzędzie, że musi być rozprowadzane drenażem rozsączającym. Żadne złoże nie wchodzi w grę. Jeśli mam nie nasiąkliwy grunt a dodatkowo wysoki poziom wód gruntowych, to nie dostanę zgody. Ja mam jeszcze jedno wyjście z sytuacji, o którym może mało kto wie. Otóż niedaleko mam kanał burzowy. Jeśli moje ścieki będą spełniały normę którejś z klas czystości (nie pamiętam której), to dostanę zgodę na BEZPŁATNE!!! odprowadzanie ich do kanału burzowego. Urzędniczka powiedziała, że oczyszczalnie dobrych firm taką klasę spełniają.

PAJ^:

ja mam luz, budowę ze względów osobistych zaczynam dopiero w marcu 2003r. Wlezę w VAT22%, ale wcześniej nie mogę. Dlatego rzeczywiście pochodze na wiosnę po działkach i popytam tych u których zobaczę komin.

Bela:

Wywóz szamba to kwota ok. 90zł raz na 2-3 tygodnie, więc rocznie ok. 1800-2000zł. Nawet jak zbudujesz kopiec to wydasz max 8000. Zwróci się po 4 latach. Chyba warto.

Grzegorz63:

Jakie są te dobra firmy? Jeśli nie chcesz kryptorekalmy pisz na priva.

Dostałem nawet namiary na takie firmy. Ogólnie trzeba przyjąć taką zasadę, że jak tylko możesz skorzystać z usług urzędnika (odpłatne projekty, doradztwo itp) to korzystaj. Pozytywny efekt końcowy murowany!!! Wszędzie, gdzie jestem pytam się: Kogo polecają . Zazwyczaj polecają siebie albo kolegę!

Kierując się lekturą forum kupiliśmy tydzień temu oczyszczalnię w Wid-Budzie w Warszawie.Prócz trzykomorowego osadnika i drena-ży dostaliśmy projekt i szczegółową instrukcję zamontowania oczyszczalni. Wymagania dotyczące pozwolenia na budowę zachęciły nas do poczekania na zmianę przepisów , niemniej oczyszczalnię już montujemy. Koszt zestawu to 3200 zł, do tego dochodzą prace ziemne za 800 zł i wywrotka żwiru za około 400 zł. Mamy pozwolenie na szambo o pok. 10 m 3 ale z wyliczeń wynika, ze koszt budowy betonowego szamba jest porównywalny z tą oczyszczalnią. Firma, ktora działa na rynku ileś tam lat zrobiła na nas b. dobre wrażenie. Osadnik jest z bardzo twardego, zielonego tworzywa i wygląda solidniej niz te z Castoramy. Właściciel firmy zapenił nas , ze nie ma takiej mozliwosci, aby osadnik został wypchnięty do góry lub uległ zgnieceniu i widzac ten osadnik uwierzyliśmy.

Witam.Od prawie roku uzytkujemy POŚ.Jak na razie nie mamy do niej zadnych zastrzezen.Co miesiac wyspujemy do niej (a wlasciwie wlewamy) bakterie.Niech tam sobie konsumuja na ich zdrowie.Oczyszczalnie mamy Pipelife Septic.Pojemnosc tego cuda techniki to 2 m3.W hurtowni kosztowala 3154 bodajze.Cena takiej samej w Castoramie to wtedy byla 3900.teraz taka sama kosztuje chyba ok 3700.Byla to jedna z tanszych oczyszczalni.Co wcalem nie znaczy ze lichej jakosci.W komplecie byl komplet drenazy,studzienka rozdzielcza i co tam jeszcze potrzebne.Co do zalatwiana to bylo tego troche bo sie staralismy o zwrot polowy ceny oczyszczalni i musialo to wszystko isc przez urzedy.Oczyszczalnia obsluguje 3 dorosle osoby.Miesieczne zuzycie wody to okolo 10-12 m3.Robocizna na gotowo kosztowala 2000.Z tego co powiedzial facet ktory to montowal(polecony w hurtowni gdzie byla oczyszczalnia kupowana)powiedzial ze za 2 lata trzeba bedzie osad wybrac.Oczyszczalnia zamontowana w Dabrowie Gorniczej.Pozdrawiam i zycze przyjemnego uzytkowania.

Grzegorz63.Witam serdecznie.W zasadzie to sie na razie jeszcze nie buduje.Oczyszczalnia byla potrzeba zeby moc zamiaszkac w starym budynku.Mieszkam w Dabrowie.W sumie niedaleko bardzo.

Przypuszczam ze moze juz jezdzilem kolo Ciebie nie wiedzac o tym :smile:)).Pozdrawiam.Jakby co to pisz na mejla

Podsumowując dyskusję. Do tej chwili wątek był obejrzany 402 razy. Z odpowiedzi wynika, że 1 osoba ma oczyszczalnię, jedna osoba zna dwie inne osoby. W sumie na ponad 400 odsłon jest 3 użytkowników co daje nam mniej niz 1 procent. Zakładając, że 50% ma kanalizację wynika że 49 procent preferuje szamba a tylko 1% oczyszczalnie. Słabiutko. Nie wiem czy warto....