Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesunięcie osi ścian - dozwolone?

Recommended Posts

witam !

sprawa wygląda tak:

wykonawca przesunął oś ściany względem osi piwnic o ok.3 cm. w efekcie porotherm 25 nie opiera się na stropie na całej 25 cm szerokości, tylko na ok 22 cm. czy to wystarczy? cały dom to kwadrat o boku 9*9m, w środku biegnie ściana nośna. przesunięcie było efektem zamiany materiału na ściany - z max'a (29 cm szerokości) na porotherm 25 cm. czyli murując porotherm wysunął go ok. 2-3cm tak jak by wysunął max'a.

proszę o opinie biegłych w temacie

No to możesz mieć problem. Zmiana musi być zatwierdzona przez projektanta w innym wypadku będziesz mieć problem z Nadzorem Budowlanym przy odbiorze.

Nie tyle z Nadzorem Budowlanym, co mogą wystąpić jakieś inne nieprzewidziane problemy, dlatego konsultacja jest wskazana bardziej z kierownikiem budowy niż projektantem :wink:

właśnie rozpuściłem wici wśród znajomych z branży budowlanej. napisałem nawet e-m do wienebergera - może odpowiedzą. w chwili obecnej zdania są podzielone - dominuje pogląd, że wykonawca powinien mur rozebrać, druga wersja zakłada podparcie zwisu kątownikiem o bokach np. 3x9 przykręconym do stropu (lany). inni twierdzą, że 100ton obciążenia przy nośności porothermu 15Mpa to pikuś i nie ma się czym przejmować. na razie zatrzymałem ekipę.

Mam zbudowany dom z BK600 - bloczki 24 cm. Zostały zbudowane tak, że bodajże 4 cm "wystaje" poza płytę fundamentową. Nic się nie dzieje. Z tym, że zostało to tak zrobione po konsultacji z kierownikiem budowy, w celu minimalizacji strat w wielkości pomieszczeń - straty wynikły stąd, że zmieniałem materiał z Praefa (15 cm) na BK600 (24 cm)...