mony 02.05.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 witam !sprawa wygląda tak:wykonawca przesunął oś ściany względem osi piwnic o ok.3 cm. w efekcie porotherm 25 nie opiera się na stropie na całej 25 cm szerokości, tylko na ok 22 cm. czy to wystarczy? cały dom to kwadrat o boku 9*9m, w środku biegnie ściana nośna. przesunięcie było efektem zamiany materiału na ściany - z max'a (29 cm szerokości) na porotherm 25 cm. czyli murując porotherm wysunął go ok. 2-3cm tak jak by wysunął max'a.proszę o opinie biegłych w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 02.05.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Wydaje mi się,że przy zmianie materiału na sciany zewnętrzne,należy przede wszystkim trzymać wymiar wewnętrzny,czyli odległość pomiędzy ścianami wewnątrz budynku musi być taka sama, tak by zmieścił się strop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.05.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Nie pasuje mi mimośród.Jeśli dobrze liczę to jest 4cm.A projektant wyraził zgodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mony 02.05.2006 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 przesunięcie osi wynosi 2-3 cm.projektant nic o tym nie wie - tak jak i ja nie wiedzałem, a już wiempzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.05.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 No to możesz mieć problem. Zmiana musi być zatwierdzona przez projektanta w innym wypadku będziesz mieć problem z Nadzorem Budowlanym przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 03.05.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Nadzór budowlany nie mierzy chalupy ewentualnie sprawdza elewacje budynku. Odpowiedz na pytanie tytułowe - nie zawali się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 03.05.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 No to możesz mieć problem. Zmiana musi być zatwierdzona przez projektanta w innym wypadku będziesz mieć problem z Nadzorem Budowlanym przy odbiorze. Nie tyle z Nadzorem Budowlanym, co mogą wystąpić jakieś inne nieprzewidziane problemy, dlatego konsultacja jest wskazana bardziej z kierownikiem budowy niż projektantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 03.05.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Spokojnie. Nic Ci sie nie zawali. Bedziesz miał wieksze pomieszczenia i tyle ... Należy zwrócic uwagę na inne elementy ponieważ zmieniły sie troche wymiary wewnetrzne ... ekipa i kierownik poradzą sobie spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mony 03.05.2006 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 właśnie rozpuściłem wici wśród znajomych z branży budowlanej. napisałem nawet e-m do wienebergera - może odpowiedzą. w chwili obecnej zdania są podzielone - dominuje pogląd, że wykonawca powinien mur rozebrać, druga wersja zakłada podparcie zwisu kątownikiem o bokach np. 3x9 przykręconym do stropu (lany). inni twierdzą, że 100ton obciążenia przy nośności porothermu 15Mpa to pikuś i nie ma się czym przejmować. na razie zatrzymałem ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 04.05.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Mam zbudowany dom z BK600 - bloczki 24 cm. Zostały zbudowane tak, że bodajże 4 cm "wystaje" poza płytę fundamentową. Nic się nie dzieje. Z tym, że zostało to tak zrobione po konsultacji z kierownikiem budowy, w celu minimalizacji strat w wielkości pomieszczeń - straty wynikły stąd, że zmieniałem materiał z Praefa (15 cm) na BK600 (24 cm)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 07.05.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Daruj sobie rozbieranie ścian i montowanie kątowników. Muruj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts