Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać fundament, skoro nie ocieplam ścian???

Recommended Posts

Buduje dom ze ścianami jednowarstwowymi z Optiroca 36,5. Ścianę fundamentową wymurowałem z ich bloczków. No i teraz mam tytułowy dylemat. Bo jeśli ocieplę ścianę fundamentową, to będzie mi wystawała o parę centymetrów poza krawędź ściany parteru, a to chyba źle - musiałbym kombinować jakiś pseudoparapecik albo co. No, ale z drugiej strony co ? nie docieplić fundamentów? Muratory chyba tego nie przewidują. No i jeszcze jedno ? może jednak ocieplić również ściany parteru? Ale czy to się opłaci? (200 metrów ściany = +/- 12000 złotych przy Rockwoolu 8-10cm zakładając jakiś rabat) - ile czasu trzeba, żeby się to zwróciło???

Wszystko zależy, czy dom jest podpiwniczony, czy nie. jeżeli podpiwniczony, to bezwzględnie należy ocieplić fundament. Jeżeli nie podpiwniczony - dobrze jest ocieplić, ale można tego nie robić, jeżeli jest dobra izolacja pozioma pod szlichtą na parterze.

Problem wystawania izolacji załatwia się tak, że fundament jest zwykle cieńszy, niż ściana zewnętrzna i bloczek wystaje poza ścianę fundamentową na grubość izolacji fundamentu. Jeśli to nie zostało zrobione, to jest to dość nieprzyjemny problem.

zakladajac ze zrobiles izolacje przeciwilgociowa fundamentu to to czy jest piwnica czy nie nie ma znaczenia. grunt najczesciej jest cieplejszy niz powietrze (zima oczywiscie) wiec jesli chcesz ocieplic fundament to tymbardziej sciany. ja radzilbym ocieplic jedno i drugie. jesli zdecydujesz sie ze ocieplisz kiedys sciany mozesz teraz ocieplic fundament a np za rok sciany.

Jeśli podmurówka jest szersza od ściany wówczas robi się "parapet" (najbardziej popularny jest z ocynku) - więc to nie jest problem.

Co do samego ocieplenia to jak go nie zrobisz to nic strasznego się nie stanie (wszystkie starsze domy nie mają ocieplonych fundamentów), tyle że będziesz miał większe straty ciepła przez posadzkę i jak będzie zima stulecia to ci może kanaliza zamarznąć :grin:

A tak swoją drogą to ocieplenie ścian fundamentowych (styropian 8cm, siatka, klej i dyperbit) to koszt 1-2 tysięcy.

PS. Być może chodzi też o powstawanie tzw: "wysadzin" jeśli masz wysoki poziom wód gruntowych i glebę sprzyjającą kapilarnemu podchodzeniu wilgoci. Sytuacja IMHO rzadka, ale gdzieś w internecie widziałem zdjęcie basenu, który po zimie "wylazł" pół metra w górę :smile: Ja bym ocieplał (co ja gadam :smile: ja ociepliłem !!!)

Piwnicy nie mam, więc ten wzgląd odpada. Natomiast nadal nie jestem zdecydowany, czy będę ocieplał ściany, czy też nie. Jakoś nie mogę się doliczyć, czy i kiedy mi się to zwróci.

Więc może rozwiązaniem jest zabezpieczenie fundamentów teraz tylko Dysperbitem, a ewentualne docieplenie dopiero wtedy, gdy się zdecyduję docieplać całość?

Dyletant,

ile chcesz się bawić w budowanie? Zastanów się co chcesz i nawet jeśli przesadzisz to skończysz w przewidywalnym czasie. Potem będziesz już tylko mieszkał. W przeciwnym wypadku zawsze w sezonie będziesz miał coś do roboty i będziesz przywiazany do niekończącej się budowy. Jest w życiu jeszcze parę innych fajnych rzeczy do roboty.

Niby racja Hans ? ale pewnych rzeczy po prostu sie nie wie, zanim sie nie zamieszka. W tym wypadku nie wiem, czy jednowarstwowa ściana + nieocieplony fundament nie będą zbyt zimne. Z drugiej zaś strony nie uśmiecha mi się wydanie parunastu tysiów na ocieplenie, jeśli oszczędność na grzaniu ma wynieść dajmy na to 500 zł rocznie.

Ale z trzeciej strony.... A z czwartej... itd. No, ale z piątej...

Kto tego nie ćwiczył przy budowie niech się zgłosi po ufundowaną przeze mnie stauetkę przerażającego inwestora-cyborga.

Czy dom jest gotowy (chodzi o podłogę na gruncie) jeśli nie to można rozważać ocieplenie fundamentów od wenątrz - troche gorzej, ale zawsze działa, dodatkowo po obsypaniu dookoła domu pasa ok. 1m keramzytem cokół zostaje tak mały, że mostki cieplne przestają być istotne.

Ze swojej strony odradzam parapet: deszcz powoduje zachlapanie ściany ponad nim (a ciągle mokra ściana nie zawsze jest ciepła), a od północy rozwija się mech itp.

Przyszło mi jeszcze coś do głowy. O ile wiem, do budowy fundamentów wykorzystuje się w systemie optiblok takie same bloczki jak do ścian. Jeśli tak zrobiłeś to dlaczego dodatkowo ocieplać fundament, skoro jest tak samo ciepły jak ściany, o które należy zadbać.

I jeszcze jedna ważna sprawa: w przypadku ocieplania ścian jednowarstwowych warto zastanowić się nad problemem pary wodnej w ścianie. Styropian jej nie przepuszcza i w efekcie schnie ich powierzchnia a tuż pod styropianem może się wykraplać woda (zwłaszcza przy zbyt małej grubości warstwy ocieplenia). Może lepiej nie tynkować ścian zewnętrznych do momentu sprawdzenia czy dom jest ciepły.

Dzieki viator. Wprawdzie podlogi na gruncie jeszcze nie mam, ale jakos nie czuje tego ocieplania od wewnatrz. Co do obsypywania keramzytem - rozwazalem, ale koszty, koszty...

No a te Optirockowe bloczki fundamentowe nie wyglądały na takie same jak ścienne. Chyba do nich zadzwonię i się dowiem, jak tam z ich parametrami cieplnymi. Ale to już jutro.

Chyba rzeczywiście przemieszkam pierwszą zimę bez kładzenia tynków, a potem albo ocieplam wszystko, albo nic.