ja budowniczy 02.05.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Witam,mam pytanie, czy ktoś zna może jakiś kocioł na paliwo stałe, który można zamontować jako rezerwowy, w zamkniętej instalacji?? Czytałem gdzieś, chyba w Muratorze, że większość takich kotłów jest nieprzystosowana, a większość znaczy chyba że jednak nie wszystkie...??? taką mam przynajmniej nadzieję, że jakieś przystosowane istnieją .. Nie chcę instalować "zwykłego" kotła, mimo iż instalatorzy których pytaliśmy, z wielką ochotą by nam zamontowali jakikolwiek kocioł, twierdząc że wystarczy dać zawór i będzie ok.. Mamy jednak duże wątpliwości co do tego ok, i jesli nie znajdziemy odpowiedniego kotła, tudzież jakichś prawidłowych rozwiązań, zrezygnujemy z pomysłu dodatkowego pieca. Wiem, że jest norma , która dopuszcza używanie kotłów na paliwo sta łe winstalacjach zamkniętych, w sytuacji gdy są one do tego odpowiednio przystosowane i mają aprobaty techniczne. Wiem też ze prawo zabrania, ale jesli norma dopuszcza...to stąd moje pytanie, czy może ktoś zna taki kociołek???PozdawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.05.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Uczę się budować - niestety na swoich błedach.. Nie zrób następnego.Żadna PN nie dopuszcza takiego rozwiązania, a prawo zabrania jak zresztą sam piszesz.Możesz zrobić instalację w układzie zamkniętym, ale kocioł musi pracować w układzie otwartym. Przez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 02.05.2006 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Januszz PN-EN-303-5 - podają tą normę w Muratorze z Nr 3 z 2006 roku opisują ją we wrześniowym numerze z 2004 roku, tyle ze na razie nie mam tego numeru. A co do błedów, to właśnie nie chcę ich popełniac, stad moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 02.05.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Wyszedł rygorystyczny przepis kategorycznie zabraniający stosować układ zamknięty do kotłów na paliwa stałe , po serii wybuchów i naciągania polskiego prawa przez kotły Wiadrusa , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 02.05.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Rozumiem, wiec damy sobie spokój z kociołkiem na wszystko, w takim razie niepotrzbnie przerabialismy plany zeby dostawic legalnie dodatkowy komin... eh.... ale zawsze nadzieja ze "kociołki przyszłości" będą do układów zamkniętych przystosowane, a wtedy juz bedziemy mieli gotowy komin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 02.05.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Dlaczego upierasz się przy układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 02.05.2006 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 hm, instalator sie upiera... podobno nie za dobrze jest dawac układ otwarty, ja na instalacji c.o. specjalnie sie nie znam, a z tego co wiem od tych co robili ogrzewanie, to wszyscy dawali ukłąd zamknięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 02.05.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Wiem wszyscy wiedzą ,a i tak 3,4 istalacji jest wykonywana na układzie zakniętym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 a mam pytanie czy kosztowna jest taka impreza z wymiennikiem zeby mozna było kociołek na paliwo stale podlaczyc do zamkn inst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.05.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Januszz PN-EN-303-5 - podają tą normę w Muratorze z Nr 3 z 2006 roku opisują ją we wrześniowym numerze z 2004 roku, tyle ze na razie nie mam tego numeru. A co do błedów, to właśnie nie chcę ich popełniac, stad moje pytanie I dobrze, że pytasz. Ja z racji wykonywanego zawodu mam (i znam) tę cytowaną przez Ciebie Normę. Jeżeli ktoś podawał ją w Muratorze, to albo nie czytał jej dokładnie, albo może Ty źle zrozumiałeś. Wierz mi. Kocioł na paliwa stałe nie ma prawa w Polsce pracować w układzie zamkniętym. A instalatorzy? Upierają się przy tym, bo im łatwiej(prościej) zrobić układ zamknięty. Rada. Zmień instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamaha 03.05.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 A jak duze mogą być straty na takim wymienniku płytowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi_grzes 03.05.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 zastosuj wymiennik straty niewielkie i układ zamkniety mozliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 03.05.2006 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 znaczy ze jesli zastosuje sie wymiennik, to mozna dac uklad zamknięty, co nie bedzie niebezpieczne, ale tez nie bedzie zgodne z prawem... co do prawa jakos mnie nie martwi ale chcialbym uniknąć za wszelką cenę potencjalnych niebezpieczenstw Instalator twierdzi ze z wymiennikiem jest duzo zachodu, drogo(??) i efekt niepewny.. Ale jesli twierdzicie ze to zdaje egzamin, a sadze ze znacie sie na rzeczy, zwlaszcza Januszz, to tak zrobie. Zresztą, nawet jesli drozej, to i tak nie ma znaczenia jesli idzie o bezpieczenstwo uytkowania. Nie znam sie nijak na instalacji, wiec prosze, wytlumaczcie mi normalnym językiem na czym to polega, to podlączenie kotla z wymiennikiem, zeby mi jakiejs lipy ten czy inny instalator nie odstawil wmawiając ze tak musi byc.. pozdrawiam z nadzieją na odpowiedz Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Zobacz zdjęcia kocioł +wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi_grzes 03.05.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 twoj piec bedzie w układzie otwartym wymiennik spowoduje wymiane ciepła pomiedzy kotlem a instalacja c.o instalacja bedzie w układzie zamknietym tak najprosciej ci to wytłumacze i jest to zgodne z prawem i bezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 poprosze oznaczenia (strzałeczki ) do fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celina11 04.05.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 prawo prawem w polsce wiele praw i przepisów ustalają ludzie typu Lepper czy Beger prawo jest ważny ale pomyśl nad takim rozwiązanie : do pieca na paliwo stałe podłącz do obiegu nad piecem naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa 3 bary w instalacji ciśnienie 1 - 1,5 bara do pieca zamontuj czujnik temperatury wody ktury reguluje jednocześnie przepustnice dopływu powietrza do komory spalania do tego jeszcze pompa obiegowa jedna lub dwie i myślę że będzie dobrze rury miedziane i grzejniki stalowe wytrzymują 6-10 barów ciśnienie takie rozwiązanie pracuje już 4 lata na budynek idzie woda 60 st. i w ostatnią zimę spalone było 6,5 metra sześciennego drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.05.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 prawo prawem w polsce wiele praw i przepisów ustalają ludzie typu Lepper czy Beger prawo jest ważny ale pomyśl nad takim rozwiązanie : do pieca na paliwo stałe podłącz do obiegu nad piecem naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa 3 bary w instalacji ciśnienie 1 - 1,5 bara do pieca zamontuj czujnik temperatury wody ktury reguluje jednocześnie przepustnice dopływu powietrza do komory spalania do tego jeszcze pompa obiegowa jedna lub dwie i myślę że będzie dobrze rury miedziane i grzejniki stalowe wytrzymują 6-10 barów ciśnienie takie rozwiązanie pracuje już 4 lata na budynek idzie woda 60 st. i w ostatnią zimę spalone było 6,5 metra sześciennego drzewa. Celina, prokurator za Tobą się ogląda No i ksiadz kwaterke wybiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.05.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Majka, - Celina, to następna nawiedzona, z tych co to mówią, że prawo jest po to, żeby je łamać, ech... stracona bezpowrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.05.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 prawo prawem w polsce wiele praw i przepisów ustalają ludzie typu Lepper czy Beger prawo jest ważny ale pomyśl nad takim rozwiązanie : do pieca na paliwo stałe podłącz do obiegu nad piecem naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa 3 bary w instalacji ciśnienie 1 - 1,5 bara do pieca zamontuj czujnik temperatury wody ktury reguluje jednocześnie przepustnice dopływu powietrza do komory spalania do tego jeszcze pompa obiegowa jedna lub dwie i myślę że będzie dobrze rury miedziane i grzejniki stalowe wytrzymują 6-10 barów ciśnienie takie rozwiązanie pracuje już 4 lata na budynek idzie woda 60 st. i w ostatnią zimę spalone było 6,5 metra sześciennego drzewa. Czasem zastanawiam sie nad głupotš ludzi narażajšcych swoich bliskich...bo ich samych jako mi nie szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts