Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na paliwo stałe a zamknięta instalacja co..??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki rafałek,

ale jak wyżej ? kotłownię będę miał w piwnicy więc naczynie dać nad poddaszem? no i jaki wpływ ma wysokość naczynia nad wymiennikiem na prace układu? pozdrawiam i liczę na pomocne informacje :)

Im wyżej tym masz większe ciśnienie w układzie. U mnie przy naczyniu pod sufitem niekiedy są kłopoty z zastartowaniem pompy (objawia się to stukotem). Problem mija gdy przestawię zawór trójdrożny tylko na wymiennik (większe opory). Wnioskuję po tym, że jeśli naczynie byłoby wyżej (np na poddaszu) to wraz ze wzrostem wysokości słupa wody podnoszę ciśnienie w ukłądzie i elininuję problem. Zjawisko nie pojawia się u mnie zawsze ale niekiedy i nie jest kłopotliwe. Rozważam po ociepleniu poddasza przeniesienie tam naczynia wzbiorczego.

Dzięki rafałek,

ale jak wyżej ? kotłownię będę miał w piwnicy więc naczynie dać nad poddaszem? no i jaki wpływ ma wysokość naczynia nad wymiennikiem na prace układu? pozdrawiam i liczę na pomocne informacje :)

Im wyżej tym masz większe ciśnienie w układzie. U mnie przy naczyniu pod sufitem niekiedy są kłopoty z zastartowaniem pompy (objawia się to stukotem). Problem mija gdy przestawię zawór trójdrożny tylko na wymiennik (większe opory). Wnioskuję po tym, że jeśli naczynie byłoby wyżej (np na poddaszu) to wraz ze wzrostem wysokości słupa wody podnoszę ciśnienie w ukłądzie i elininuję problem. Zjawisko nie pojawia się u mnie zawsze ale niekiedy i nie jest kłopotliwe. Rozważam po ociepleniu poddasza przeniesienie tam naczynia wzbiorczego.

naczynie wzbiorcze montuje się w najwyższym miejscu instalacji otwartej 8) a nie całego układu.

Dokłądnie - różnica poziomów między pompą ukłądu otwartego a naczyniem to coś ok 1,5-1,8m i niekiedy to trochę mało.

może problem jest w czymś innym, u nas naczynie wzbiorcze jest nad kominkiem, w wymiennik w piwnicy - żadnych stukotów. Przydałby sie dobry instalator :roll:

na dole przy wymienniku. Odleglość pomiedzy naczyniem wzbiorczym a pompą to jakieś 2,8m

I tu maqsz odpowiedź - masz o 1m więcej słupa wody niż ja czyli na pompie masz większe ciśnienie.

bardzo możliwe. Czy Ty masz ogrzewane poddasze? Bo jak nie, to naczynie moze zamarznąć :roll:

Co do wysokoœci naczynka- zalezy przede wszystkim od pompy. Np Grunfos pójdzie prawie w poziomie a nowe LFP musi mieć te min. 1m.

Temat przerabiałem już.

Co do strychu i naczynka po prostu wystarczy je ocieplić i dodatkowo prawidłowo wykonac układ (będzie się nagrzewało grawitacyjnie i niegdy nie zamarŸnie).

Mam LFP - może to jest powodem. Dzięki Mały za sugestię.

A własnie dziœ zauważyłem baner w Bimsie "nowe pompy brotje cp43!" jak myslisz cóż to za cudo...?

CP43... czyli po prostu Myson czy Turdus jak go zwał...a może Watts czy inny shit.

W mordę czyżby Brotje na psy schodził?

Walczę z chińszczyzną ,gdzie tylko mogę i jest to uzasadnione .Pompy turdus czy jak je zwał mają 3 letnią gwarancję i wiele firm wkłada do swoich kociołków i o dziwo chodzą .Wniosek intalować i nie przejmować się ,a gdy się po 3 latach zepsuje to kupić nową i tak zostanie jeszcze ,gdyby kupiono Grundfosa.

• 5 weeks później...

Przeczytałam ten wątek i ponieważ nie wszystko ogarniam rozumem :oops: zadam po prostu pytanie: CZY JA MAM DOBRZE ZROBIONĄ INSTALACJĘ?

Piec jest na drewno więc instalacja otwarta, naczynie wzbiorcze na strychu, grzejniki też w otwartej. No, właśnie - czy to nie grozi mi szybszym zużyciem grzejników? Najpierw instalator coś gadał, że grzejniki będą w zamkniętym systemie a potem stwierdził, że całość w otwartym. To jak to jest?

Nie spotkałem jeszcze takiego, który by powiedział: miałem instalacje w systemie otwartym i w związku z tym szybciej zgniły mi grzejniki.

Raczej są tego typu gadki: panie mam grzejniki już dwadzieścia lat. Trzeba wymienić na nowe, ładniejsze, wydajniejsze,......

Przestań o tym myśleć. Jest oki :lol: .