vitobieda 09.05.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Wyszedł rygorystyczny przepis kategorycznie zabraniający stosować układ zamknięty do kotłów na paliwa stałe , po serii wybuchów i naciągania polskiego prawa przez kotły Wiadrusa , A co to znaczy "naciagania polskiego prawa przez kotły Wiadrusa "??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek. 09.05.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam wszystkich piszących .....Planuję u siebie połączony układ otwarty z zamkniętym. Jak wysoko nad wymiennikiem musi być naczynie wzbiorcze układu otwartego? Czy może być tuż nad nim czy dużo wyżej?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam wszystkich piszących ..... Planuję u siebie połączony układ otwarty z zamkniętym. Jak wysoko nad wymiennikiem musi być naczynie wzbiorcze układu otwartego? Czy może być tuż nad nim czy dużo wyżej?? U mnie jest pod samym sufitem, ale wyżej byłoby lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek. 09.05.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dzięki rafałek, ale jak wyżej ? kotłownię będę miał w piwnicy więc naczynie dać nad poddaszem? no i jaki wpływ ma wysokość naczynia nad wymiennikiem na prace układu? pozdrawiam i liczę na pomocne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dzięki rafałek, ale jak wyżej ? kotłownię będę miał w piwnicy więc naczynie dać nad poddaszem? no i jaki wpływ ma wysokość naczynia nad wymiennikiem na prace układu? pozdrawiam i liczę na pomocne informacje Im wyżej tym masz większe ciśnienie w układzie. U mnie przy naczyniu pod sufitem niekiedy są kłopoty z zastartowaniem pompy (objawia się to stukotem). Problem mija gdy przestawię zawór trójdrożny tylko na wymiennik (większe opory). Wnioskuję po tym, że jeśli naczynie byłoby wyżej (np na poddaszu) to wraz ze wzrostem wysokości słupa wody podnoszę ciśnienie w ukłądzie i elininuję problem. Zjawisko nie pojawia się u mnie zawsze ale niekiedy i nie jest kłopotliwe. Rozważam po ociepleniu poddasza przeniesienie tam naczynia wzbiorczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dzięki rafałek, ale jak wyżej ? kotłownię będę miał w piwnicy więc naczynie dać nad poddaszem? no i jaki wpływ ma wysokość naczynia nad wymiennikiem na prace układu? pozdrawiam i liczę na pomocne informacje Im wyżej tym masz większe ciśnienie w układzie. U mnie przy naczyniu pod sufitem niekiedy są kłopoty z zastartowaniem pompy (objawia się to stukotem). Problem mija gdy przestawię zawór trójdrożny tylko na wymiennik (większe opory). Wnioskuję po tym, że jeśli naczynie byłoby wyżej (np na poddaszu) to wraz ze wzrostem wysokości słupa wody podnoszę ciśnienie w ukłądzie i elininuję problem. Zjawisko nie pojawia się u mnie zawsze ale niekiedy i nie jest kłopotliwe. Rozważam po ociepleniu poddasza przeniesienie tam naczynia wzbiorczego. naczynie wzbiorcze montuje się w najwyższym miejscu instalacji otwartej a nie całego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek. 09.05.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Majka, właśniie rafałek tak zrobił jak piszesz ale ma małe problemy , więc może jednak warto wynieść naczynię wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dokłądnie - różnica poziomów między pompą ukłądu otwartego a naczyniem to coś ok 1,5-1,8m i niekiedy to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dokłądnie - różnica poziomów między pompą ukłądu otwartego a naczyniem to coś ok 1,5-1,8m i niekiedy to trochę mało. może problem jest w czymś innym, u nas naczynie wzbiorcze jest nad kominkiem, w wymiennik w piwnicy - żadnych stukotów. Przydałby sie dobry instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A pompka gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 na dole przy wymienniku. Odleglość pomiedzy naczyniem wzbiorczym a pompą to jakieś 2,8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 na dole przy wymienniku. Odleglość pomiedzy naczyniem wzbiorczym a pompą to jakieś 2,8m I tu maqsz odpowiedź - masz o 1m więcej słupa wody niż ja czyli na pompie masz większe ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 na dole przy wymienniku. Odleglość pomiedzy naczyniem wzbiorczym a pompą to jakieś 2,8m I tu maqsz odpowiedź - masz o 1m więcej słupa wody niż ja czyli na pompie masz większe ciśnienie. bardzo możliwe. Czy Ty masz ogrzewane poddasze? Bo jak nie, to naczynie moze zamarznąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.05.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Co do wysokoci naczynka- zalezy przede wszystkim od pompy. Np Grunfos pójdzie prawie w poziomie a nowe LFP musi mieć te min. 1m. Temat przerabiałem już. Co do strychu i naczynka po prostu wystarczy je ocieplić i dodatkowo prawidłowo wykonac układ (będzie się nagrzewało grawitacyjnie i niegdy nie zamarnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Mam LFP - może to jest powodem. Dzięki Mały za sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.05.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Mam LFP - może to jest powodem. Dzięki Mały za sugestię. A własnie dzi zauważyłem baner w Bimsie "nowe pompy brotje cp43!" jak myslisz cóż to za cudo...? CP43... czyli po prostu Myson czy Turdus jak go zwał...a może Watts czy inny shit. W mordę czyżby Brotje na psy schodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.05.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 niewiem mały ja też zauważyłem ten baner w Szczecińskim bimsie może to jakaś ogulnokrajowa akcja reklamowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.05.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Walczę z chińszczyzną ,gdzie tylko mogę i jest to uzasadnione .Pompy turdus czy jak je zwał mają 3 letnią gwarancję i wiele firm wkłada do swoich kociołków i o dziwo chodzą .Wniosek intalować i nie przejmować się ,a gdy się po 3 latach zepsuje to kupić nową i tak zostanie jeszcze ,gdyby kupiono Grundfosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.06.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Przeczytałam ten wątek i ponieważ nie wszystko ogarniam rozumem zadam po prostu pytanie: CZY JA MAM DOBRZE ZROBIONĄ INSTALACJĘ? Piec jest na drewno więc instalacja otwarta, naczynie wzbiorcze na strychu, grzejniki też w otwartej. No, właśnie - czy to nie grozi mi szybszym zużyciem grzejników? Najpierw instalator coś gadał, że grzejniki będą w zamkniętym systemie a potem stwierdził, że całość w otwartym. To jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 08.06.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Nie spotkałem jeszcze takiego, który by powiedział: miałem instalacje w systemie otwartym i w związku z tym szybciej zgniły mi grzejniki. Raczej są tego typu gadki: panie mam grzejniki już dwadzieścia lat. Trzeba wymienić na nowe, ładniejsze, wydajniejsze,...... Przestań o tym myśleć. Jest oki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts