Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy pytanie: a mianowicie jaki Wybraliscie system grzewczy?

bo my zastanawiamy sie nad piecem na groszek , moze ktos z Was wie jaki jest koszt tej instalacji , i czy warto zainwestowac w niektórych pomieszczeniach w ogrzewanie podłogowe

Ja mam cały dom podłogówkę. Zapraszamy na wizytę to rzut beretem :). Miałem mieć groszek a jest pompa ciepła.

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

mam takie pytanko, ostatnio zacząłem sie zastanawiać nad tym jak dostać sie do komina, w projekcie aloes nie ma wyłazów dachowych ani schodków na dachu jest tylko ława kominiarska.

Jak rozwiązaliście ten problem?

My robimy wyłaz przy kominie dymowym (tym od kominka).

Przy przy okazji wyłaz w dzień będzie wpuszczał naturalne światło na strych

(wyłaz przeszkolny Veluxa) - a na strychu w projekcie nie ma żadnego okienka.

Nie wiem jeszcze jak z tą ławą kominiarską - mamy już końcową opinię kominiarza, więc zastanawiam się czy jest sens w ławę inwestować.

Dach pokrywamy blachodachówką, wiec do tego komina jakoś

bedzie można się dostać...

Co sądzą o tym rozwiązniu inni właściciele Aloesów?

Zostawiamy pytanie otwarte...

:p Pozdrawiamy wszystkich

Planujemy rozpocząć budowę na wiosnę 2009 w związku z tym mamy prośbę o przesłanie jakiś zdjęć z realizacji tego domku oraz kosztów wybudowania stanu surowego, na adres [email protected] ewentualnie następnych etapów.

:)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witamy ponownie.

Zmiany wprowadzilismy takie: przenieslismy kotłownie faktycznie do pomieszczena gospodarczego, tak doradził nam nasz kierownik , zwiększyliśmy okna w wykuszu i dodalismy dwa dachowe w pokojach, podnieślismy sciankę kolankową o pustak, i wydłużylismy troszkę dach no i nadole zrezygnowalismy z pokoju i powiększyliśmy salon. A jak tam inne Aloesy?

dodalismy dwa dachowe w pokojach

Tego to nie widać.

Kilka pytanek ;)

Łazienki na dole i u góry macie jednakowej powierzchni?

Komin przenieśliście do salonu?

Czy komin u góry macie w pokoju czy zmieścił się w ścianie?

Wejście do domu macie od wschodu a garaż od północy?

Zrezygnowaliście z okna w garderobie czy z garderoby też?

Jak rozwiązaliście odpływ z rynien?

Pozdrawiam Andrzej

witam po dłuższej przerwie my mamy już stan zamknięty czekamy aż się zrobi cieplej to mam zamiar zabrać się za wykonanie instalacji elektrycznej którą z oszczędności sam muszę wykonać nie jest to trudne a zawsze parę groszy się oszczędzi jak dobrze pójdzie to pod koniec kwietnia będziemy mieli tynkarzy a potem to już " tylko " instalacja grzewcza wylewki końcowe płytki itp więc przy pomyślnym układzie może w listopadzie się wprowadzimy pozdrawiamy wszystkich forumowiczów

witam po dłuższej przerwie my mamy już stan zamknięty czekamy aż się zrobi cieplej to mam zamiar zabrać się za wykonanie instalacji elektrycznej którą z oszczędności sam muszę wykonać nie jest to trudne a zawsze parę groszy się oszczędzi jak dobrze pójdzie to pod koniec kwietnia będziemy mieli tynkarzy a potem to już " tylko " instalacja grzewcza wylewki końcowe płytki itp więc przy pomyślnym układzie może w listopadzie się wprowadzimy pozdrawiamy wszystkich forumowiczów

możecie zdradzić koszty budowy do stanu surowego :wink:

Garaż mamy z innej strony bo jest to projekt w odbiciu lustrzanym.

Z garderoby nie zrezygnowalismy , tylko nie ma w niej okna, bo są one w pokojach i niezbyt by to według nas pasowało.W środku duzych zmian nie ma , tam gdzie kotłownia, będzie pralnia ,a kotłownia w pomieszczeniu gospodarczym , no i jak juz wspomnięiśmy nie ma pokoju na dole , a na całośći będzie salon, z częścią jadalną przy wykuszu i dzienną z drugiej strony.

Koszt budowy stanu surowego otwartego, z dachówką creaton 120 000.

Wrzućcie zdjęcia , a jeżeli już mieszkacie ,pochwalcie się jak się urządziliscie.

My też wrzucimy nowe fotki, jak tylko ruszymy dalej .

Pozdrowiiamy

• 2 weeks później...

Cześc wszystkim po długiej przerwie.

Orjetujecie sie może ile trzeba przeznaczyć na wylanie posadzek?

Żadko bywacie na forum , a może ma ktos nowe fotki.

My zaczynamy w kwietniu ,od zalania posadzek i z uporaniem się poprawek po naszym dekarzu ,który zabiera sie do porawiania juz od trzech miesięcy,ale cieżko porawić coś za co wzięło się kasę.

POZDRAWIAMY