Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skórzany wypoczynek - pielęgnacja

akinom

Recommended Posts

Od prawie 7 lat używamy preparaty Leather Master produkowane przez włoską firmę Uniters S.p.A . Mają ich całą gamę od środków czyszczących , pielgnujących po odświeżające . Nie są tanie ale warte swojej ceny .

http://www.uniters.com

Powinny być dostępne w salonach sprzedających meble ze skóry . Spróbuj też na allegro .

Bardzo dobry wybór!

Mam jasny zestaw Kler od sześciu lat i nie zmieniłabym na żaden inny kolor.

W sytuacjach awaryjnych zmywam pianą z szarego mydła. Spłukuję dobrze odciśniętą szmatką. Mam małe dziecko, sofy przeżyły już malowanie kredkami i długopisem. Tylko ślady od długopisu trzeba koniecznie zmyć jak najszybciej.

Do czyszczenia i konserwcji używam używam środków sprzedawanych w salonach meblowych. Np Klera kosztują 60 zł.

Z tymi poradami w salonach jest różnie. Właśnie stałem się posiadaczem jasnych skórzanych mebli do salonu. W firmie poradzili mi aby nie stosować żadnej chemii tylko czystą wodę z dodatkiem mydła DAVE.

Podobno tak sami robią z meblami na ekspozycji.

Szukając mebli odwiedziliśmy różne firmy i opinie o konserwacji były podzielone. Byli tacy co mówili o konieczności natłuszczania mebli co kwartał czymś (wyleciał mi z głowy).

Obecnie używam innego wypoczynku (prawie biały) od 10 lat ale skóra nie wygląda najlepiej i co gorsze nie da się juz wyczyścić a ponadto jest popękana (właśnie podobno z powodów nie natłuszczania).

I bądź mądry i zrób to co najlepsze.

Raz w roku przyjeżdża do mnie firma której zlecam pranie dywanów i czyszczenie całej tapicerki meblowej.

Zanim położą jakąkolwiek pastę na skórzanych wypoczynkach to robią próbę na kawałku skóry w miejscu nieeksponowanym. Po jednym lub dwóch dniach sprawdzają czy położona chemia nie odbarwiła skóry itp.

Poradzili mi bym środki do pielęgnacji skóry ewentualnie kupował nie w marketach lecz poprzez kontakty uzyskane u markowych dealerów samochodów.

Polecają Mercedes i Volvo :wink:

• 3 months później...

Ja do pielęgnacji białej skóry używam białego mydła, ciepłej wody, czystej suchej i miękkiej ściereczki (np pielucha) + na koniec krem do tapicerki skórzanej.

Przerabiałam już wszystkie preparaty do czyszczenia i zauważyłam, ze im częściej czyszczę takowymi, tym szybciej się brudzi - mydło się sprawdza.

• 8 months później...

Do czyszczenia oraz pielęgnacji kanap i foteli tapicerowanych naturalną skórą nie wystarczy wilgotna ściereczka nasączona rozcieńczonym detergentem. Na rynku możemy znaleźć specjalne środki, które sprzedawane są najczęściej w zestawach.

http://www.dagsped.pl - współpracujemy tylko z najlepszymi!!

Najlepsze środki

Najlepsi producenci

Najlepsze efekty !!

• 2 years później...

Witam wszystkich

mam mały kłopot z moim kompletem wypoczynkowym ze skóry, tzn. teściowa doradziła mi żeby Komplet umyć wodą z płynem do mebli naturalnych albo zwykłym mydłem i wodą. posłuchałam jej rady, ale okazało się że w nie których miejscach brud zszedł z kolorem (tzn. na siedzisku i na podłokietnikach) a na oparciu kolor został ciemniejszy.... proszę o radę czym mogę skórzanemu wypoczynkowi przywrócić piękny jasny beżowy kolor, przywrócić blask i zarazem pozbyć się brudu przez który skóra ma kolor orzechowy. Aha! w miejscu gdzie skóra jest jaśniejsza notorycznie pojawiają się zacieki z nowo powstałego kurzu i beż mocniejszego mycia zacieki nie chcą zejść. Za wszelkie porady dziękuję

Ja do pielęgnacji białej skóry używam białego mydła, ciepłej wody, czystej suchej i miękkiej ściereczki (np pielucha) + na koniec krem do tapicerki skórzanej.

Dokładnie tak samo robię, choć dopiero użytkuję sofy od 1,5 roku. Przy zakupie mebli dostałam takie specyfiki za 150 zł. :o ale jeszcze z nich nie korzystałam :-? jakoś tak mydło mi bardziej pasuje :D

niecierpliwa wystarczy posmarowac oliwka dla dzieci...sprawdzone...

nasza pielegnacja polega na myciu woda,od czasu do czasu oliwka...tzreba by jeszcze zakonserwowac,ale jeszcze do tego nie doszlam i po 3latach meble wygladaja dalej jak na poczatku mimo dwojki maluchow i popisania dlugopisem nie raz....

• 3 years później...