Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare framugi nowe drzwi

Nel78

Recommended Posts

• 2 months później...

Mam ten sam problem. Nie ma mowy o wycięciu starych metalowych framug, muszę je czymś obudować. Co gorsza, framuga od WC jest połączona pod kątem 90 stopni z framugą od pokoju, zachodzą na siebie. Po przeczytaniu postów o ościeżnicach Camouflage wydaje mi się to sensownym rozwiązaniem, ale... Mam kilka pytań, na które - mam nadzieję - ktoś zna odpowiedzi, no i zechce podzielić się swoim doświadczeniem.

Czy ktoś wie, czy da się zastosować Camouflage w przypadku zachodzących na siebie framug?

Ważne jest też, by całkowicie obejmowały stare framugi, niektóre "odstają" od ściany na ok. 2 cm.

I jak wybrać szerokość przy ewentualnym zamówieniu - obecny otwór drzwiowy ma 70 cm. Trzeba zamówić 70 czy mniej? Wolałbym nie zmniejszać szerokości.

• 1 month później...
w moim mieszkaniu w blokach miałam ten sam problem. Metalowe ościeżnice, w dodatku krzywe i brak możliwości ich usunięcia bez demolki tego co już było zrobione. Kupiłam drzwi z surowe sosnowe. Było trochę szlifowania i dopasowywania. A ościeżnice pomalowałam farbą w identycznym kolorze co ściany (wanilia). Wyszło super. jak znajdę fotki to wkleję.

• 1 month później...
  El Yot napisał:
Mam ten sam problem. Nie ma mowy o wycięciu starych metalowych framug, muszę je czymś obudować. Co gorsza, framuga od WC jest połączona pod kątem 90 stopni z framugą od pokoju, zachodzą na siebie. Po przeczytaniu postów o ościeżnicach Camouflage wydaje mi się to sensownym rozwiązaniem, ale... Mam kilka pytań, na które - mam nadzieję - ktoś zna odpowiedzi, no i zechce podzielić się swoim doświadczeniem.

Czy ktoś wie, czy da się zastosować Camouflage w przypadku zachodzących na siebie framug?

Ważne jest też, by całkowicie obejmowały stare framugi, niektóre "odstają" od ściany na ok. 2 cm.

I jak wybrać szerokość przy ewentualnym zamówieniu - obecny otwór drzwiowy ma 70 cm. Trzeba zamówić 70 czy mniej? Wolałbym nie zmniejszać szerokości.

to podciągamy:-),

OKZ- zabudowa starej futryny metalowej SAPELI.

stare zawiasy futryny metalowej się obcina , Okz ma własną puszkę zawiasową. Na starą metalową ościeżnicę np. "80" (światło przejścia 795 zg z PN) montuje się OKZ "80". Zawsze skrzydło pozostaje "80" a światło przejścia zmniejsza się o 28mm (grubość paneli które przychodzą na grubość ściany). Ważne: ościeżnicę zamawia się na całą grubość ściany, nie tylko na grubość ościeżnicy metalowej - obudowujemy cały mur. Wyglądem OKZ nie odbiega na pierwszy rzut od zwykłej ościeżnicy regulowanej. w przypadku" odstawania futryny poza obrys muru, należy dodać tę wartość do zamawianej ościeżnicy. powstałą szczelinę się akryluje. Pozdrawiam!

malgos2 napisał:
OK. Ale jak to sie ma do drzwi bom niekumata? To znaczy czy drzwi musza byc z tej samej parafii, czy jesli sa powiedzmy z drewna to potem da sie je jakos przyciac, doszlifowac i styknie?

należy kupić komplet :-) tak będzie najprościej i nic nie szlifujemy broń Boże!,

często docinamy dołem do danego otworu, choc producent oferuje kilka norm które zwykle pasują po wysokości [/url]

malgos2 napisał:
OK. Ale jak to sie ma do drzwi bom niekumata? To znaczy czy drzwi musza byc z tej samej parafii, czy jesli sa powiedzmy z drewna to potem da sie je jakos przyciac, doszlifowac i styknie?

należy kupić komplet :-) tak będzie najprościej i nic nie szlifujemy broń Boże!,

często docinamy dołem do danego otworu, choc producent oferuje kilka norm które zwykle pasują po wysokości [/url]

mass13 napisał:
Tylko napisz coś o cenach Krakowianko jak już tak uparcie reklamujesz

czy uparcie.......? wątpię..... cena od 380zł/szt netto kpl. z opaskami na obydwie strony. Ale jak wiadomo jest to produkt markowy wykonany z najlepszych materiałów. Mass - to jest jak z samochodami,można dojechać na miejsce i maluchem i mercedesem. Ci co wolą mercedesem, mogą skorzystać właśnie z oferty Sapeli. Pozrawiam.

• 1 month później...
  • 2 months później...

witam

ja również mam ten sam problem z metalowymi framugami. Chciałem zamontować drzwi harmonijkowe i właśnie nie wiem czy da się je zamontować jakoś na starą framugę ? czy wiercić w niej dziury czy zastosować najpierw tą zabudowę a później drzwi montować ?

co radzicie ?

• 1 month później...

To może coś dodam, bo jestem po akcji wywalenia starych ościeżnic - klasyczny blok z płyty. Też się zastanawiałem czy nie zostawić starych, jednak były w takim tragicznym stanie, że poszły precz. uwagi:

- cienkie (te na ścianach działowych o grubości 5,5cm) poszły raz dwa.

- gruba (16cm) po godzinie walki się poddała, jednak dziura jest jak na filmach wojennych.

- trzeba "pogrubić" ścianki działowe gdzie są otwory drzwiowe np. płytą regipsową do 7,5-8cm.

Generalnie syf przy wymianie ościeżnic jest spory, także taką akcję warto przeprowadzić z jakimś grubszym remontem.

• 7 years później...
  tribalrs napisał:
Tu sie zgadzam- syf jest potężny. I doklejać płyty trzeba, bo najwęższa ościeżnica ma zakres 75-95.

Ale mimo wszystko warto sobie to wymienić i mieć święty spokój.

A ja uważam inaczej. Mnie firma wymieniła same drzwi zostawiając stare metalowe ościeżnice. Pomalowałam stare futryny dwukrotnie farbą matową (takim specjalnym wałeczkiem z delikatną fakturą) i efekt jest piorunujący. Polecam skorzystanie z ich usług. działają na terenie Katowic i okolic. i nie polecam zabierać się do dopasowywania drzwi do metalowej ościeżnicy samemu

https://www.olx.pl/oferta/wyprzedaz-skrzydlo-70-prawe-struktura-folii-japonskich-3d-CID628-IDcXElt.html