Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Spoks :wink:

Na razie 'kupuje' dzialke. Teraz jestem poza domem, jeszcze jakies 2 tygodnie, bede mogl cos zdzialac jak wroce. Dzialka jest uzbrojona i z planem zagospodarowania. Projektu jeszcze nie mam ale raczej jestesmy zdecydowani na Brygide.

'Papiery' chce zlecic architektowi, podobno nie sa to straszne koszta a mozna zaoszczedzic sporo czasu, ktorego ciagle mi brakuje.

Mam nadzieje, ze jak juz zaczne to 'poleci'. Czasami mam mieszane uczucia jak czytam jakie pieniadze ludzie wladowali w duzo prostsze domy :(

pozdrawiam

Domink

• 1 month później...

Witam wszystkich

Słuchajcie szukałem namiarów na ten dom wzorcowy pod Poznaniem ale niestety w swoich papierach nie mogę tego odnaleźć. Może poszukajcie w internecie firma się nazywa Techologia Domów Szkieletowych (TDS). Obiecuję że jak tylko znajdę namiary na człowieka to dam znać.

Ale jeżeli będziecie mieć jakieś pytania dotyczące budowy - to moge pomóc jeżeli będę potrafił.

Pozdrawiam.

R

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. Wczoraj zrobiłem sobie prezent i po kilku miesiącach poszukiwań kupiłem projekt Brygidy!!! W zasadzie to była to dość spontaniczna decyzja gdyż okazało się (z wypisu z planu zagospodarowania), że mój upatrzony dom jest… za szeroki:(. Nie ma tego złego. Przyglądając się Brygidzie, „meblując” plan domu i czytając Wasze forum coraz bardziej jestem nakręcony.

Jeżeli ktoś z Was mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami z budowy (najchętniej tymi złymi), zdjęciami budowanych lub wybudowanych domków to będę dozgonnie wdzięczny, bo sam jestem zielony w temacie budowy i z pewnością nie uda mi się uniknąć kilku (oby tylko) wpadek.

Moje pytania i prośby są mało precyzyjne, ale z czasem będzie ich coraz więcej.

Ze zmian, które ja sam chciałbym wprowadzić to:

- zlikwidowanie spiżarni i powiększenie łazienki na dole

- podwyższenie poddasza

- powiększenie tarasu.

Przedstawiciel Archipelagu poinformował mnie, że tych zmian nie trzeba nanosić na projekt (jestem zielony, więc grzecznie wierzę:))

Serdecznie pozdrawiam

Sebastian

Witaj i przyjmij gratulacje. Nic jeszcze nie wiem, więc za dużo Ci nie pomogę, ale i na nas czas nastał. Również po wielu miesiącach zastanawiania się i po blisko 4,5 miesiącach od pierwszego mojego postu na tym forum – jest! Projekt Brydzi właśnie przed chwilą przyniósł kurier. Czas zacząć myśleć o kolejnych krokach! A to pewnie będzie się wiązało z zadawaniem kolejnych pytań i poszukiwaniem odpowiedzi na nie. Do dzieła!

Robert

• 1 month później...
  • 4 months później...

Buduje Brygide w Gdansk-Osowa. Wlasnie ukladaja konstrukcje dachu. Zmiany:

- poszerzenie garazu do 6m

- wymiana drewnianego frgamentu stropu na betonowy lany (18cm)

- jeden slup betonowy na tarasie

- podniesienie scianki kolankowej o polowe pustaka

- drewniane belki stropowe nad salonem (mozna bedzie kiedys polozyc podloge)

Pozdrawiam - Karol

Witam! No własnie. Projekt zostal usuniety ze stron Archipelagu.

Mam juz wiezbe i wieche. Ale teraz mam takze b. duzy problem z kominem Schiedla. Kupilem go na 8 metrow. Rondo plus zgodnie z projektem. Ma dwa kanaly dymne i pomiedzy nimi kanal wentylacyjny. Ma wymiary poziome 36x86cm. Czy nikt z uzytkownilow Brygidy nie zastanawial sie czy ten komin wystajacy 2m ponad dach nie przewroci sie od wiatru! Dzwonilem do Schiedla i tam powiedzieli ze powinienem go opasac katownikami przymocowanymi do stropu. Ale ja juz mam wymurowany komin powyzej stropu. Kierownik radzi aby obmurowac go cegla od stropu a klinkirowka powyzej dachu. I ze to wystarczajaco go wzmocni. Pytanie mam z kolei takie: czy strop tyle cegiel uniesie?

Czy ktos z "Brygidowcow" mial podobny problem i jak go rozwiazal?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz - Karol Kowalczyk

Witam

Oczywiście też miałem z tym problem, ale pozbyłem sie go bardzo szybki i w prosty sposób, mianowicie nie kupowałem gotowego tylko wymurowałem ze zwykłej cegły od podstawy komin z kilkoma kanałami (jeden dymowy + kilka wentylacyjncyh) a ponad dachem wymurowałem z klinkieru. Oczywiście zmieniła się wysokość komina, jest niższy od gotowego, ale dokładnych danych nie pamiętam.

w Twojej sytuacji nie bardzo wiem co Ci moge poradzić. Musisz poradzić się kierownika budowy i połączyć jakoś wygląd zewnętrzny komina ze sztuką budowlaną.

Powodzenia.

R