tomgor 27.01.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja jeszcze nie mieszkam (jak widać na rysunku są tylko ściany i dach). W centralnej Polsce to tylko Richardo może pomóc. Ja buduję na wybrzeżu.Więźba jest przewymiarowana ale ja nic nie zminiałem. śpię spokojnie a sprzedawane w Polsce drzewo konstrukcyjne to nie jest konstrukcyjne tylko mokra tarcica. (nawet te najlepsze).A co do marzeń to każdej nocy śni mi sie że już mieszkam w moim domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnich 27.01.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Richardo i Tomgor! Odezwijcie się i napiszcie gdzie można zobaczyć Brygidę.Wciąż szukam ale jak do tej pory klapa. Gotowa nowa na dolnyśląsku...... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 28.01.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 hmm... trochę daleko. Masz może jakieś zdjęcia? To Twój dom mnichu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnich 28.01.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 hmm... trochę daleko. Masz może jakieś zdjęcia? To Twój dom mnichu? Niestety nie posiadam dobrych zdjęć tego domku. Domek należy do moich sąsiadów. Budowa - 2001 (?) - 2003. Już mieszkają. Byłem, widziałem... Dodatkowo przy garażu dołożona wiata. Salon "zabudowany" od góry. Małe przeróbki w okolicach kuchni. Dom wykonany z dodatkiem materiału miejscowego - granitu świetnie się wkomponuje w otoczenie. Dodatkowo znakomity gust gospodarzy zrobił swoje. Co jeszcze? Poporstu dom zrobiony ze smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaweda 28.01.2004 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Witam! Poczekajmy, może ktoś namierzy modelową Brygidę. Mnich napisał że Brygida sąsiadów jest wykończona granitem. A Ty Fly jakie masz plany co do elewacji? Richardo i Tomgor wy pewnie jesteście już bardziej na tym etapie, na co sie zdecydowaliście? My obecnie próbujemy wybrać wzór i kolor dachówki, bo inne materiały też już zamówiliśmy. Sami rozumiecie, liczy sie każdy grosz, wzrost vat no i na dodatek wszyscy pogłupieli i podnoszą ceny, a jak nie podnieśli to najdalej w lutym pewno je podwyższą. Ale jak tu wybrać kolor jak człowiek jeszcze dokładnie nie wie jak wykończy dom marzeń. A nawet jak mamy wizję, to ciekawe czy uda nam się znaleźć kamień w odcieniach nas satysfakcjonujących. Bardzo podoba nam się Brygida prezentowana przez Archipelag, ta z kamieniem w odcieniach czerwonych (chyba to jest piaskowiec).Ale ciekawe czy w rzeczywistości będzie to tak super wyglądało jak na prezntacji. Szukam w okolicy kamienia do wykończenia elewacji, żeby się zorientować jak to wygląda i ile kosztuje, ale wszędzie tylko szaro-żółty piaskowiec. Może wy wiecie gdzie można szukać? Piszcie jak pozmienialiście Brygidę, co planujecie. Ja od jakiegoś czasu nie mogę myśleć o niczym innym, cały czas zamęczam wszystkich nasza Brygidą. Ty też tak masz Fly? Bo ty jesteś na podobnym etapie jak my. RICHARDO napisz w wolnej chwili, czy jesteś w pełni zadowolony z funkcjonalności domu czy teraz zrobiłbyś coś inaczej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnich 30.01.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Witam! Poczekajmy, może ktoś namierzy modelową Brygidę. Mnich napisał że Brygida sąsiadów jest wykończona granitem. ............ Ale jak tu wybrać kolor jak człowiek jeszcze dokładnie nie wie jak wykończy dom marzeń. A nawet jak mamy wizję, to ciekawe czy uda nam się znaleźć kamień w odcieniach nas satysfakcjonujących. Bardzo podoba nam się Brygida prezentowana przez Archipelag, ta z kamieniem w odcieniach czerwonych (chyba to jest piaskowiec).Ale ciekawe czy w rzeczywistości będzie to tak super wyglądało jak na prezntacji. Szukam w okolicy kamienia do wykończenia elewacji, żeby się zorientować jak to wygląda i ile kosztuje, ale wszędzie tylko szaro-żółty piaskowiec. Może wy wiecie gdzie można szukać? Hmmm...co do kamienia... rzeczywiście Brygida sąsiadów wykończona jest szarym granitem. Ale granitowi nie tylko burek na imię: jest także piękny w odcieniu zółto-kremowym!!!! IMHO nie polecam piaskowca, chyba że w twardy.... Sąsiedzi do tej szarości wrzucili zielone okna i klasyczną karpiówkę w kolorze czerwonyn, lub lekko buraczanym.... Gdzie szukać kamienia - u źródła...czyli w kamieniołomach ...Granit dolny śląsk!!!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 30.01.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Hey, Widzę, że nasz Fan Club "Brygidy" się rozrasta, miło. Odpowiadając na pytanie Gawędy: 1.) Zmiany jakie wprowadzamy to: - zabudowa pustki nad salonem i wstawienie normalnego okna zamiast okrągłego lufciku, - zmniejszenie o połowę spiżarni na parterze, w zamian dołożenie prysznica w łazience. - połączenie garderoby i pom. gospod. na parterze w jedno duże pom. gospodarcze. - podwyższenie poddasza o jedną warstwę YTONGA, 2.) Obłożenie kamieniem: Cały czas się zastanawiamy... Na pewno w kolorze lekko bordowym. Może płytki imitujące kamień? Nie za bardzo wyobrażam sobie w jaki sposób obłożyć ścianę kamieniem, trzeba by go ciąć na płaskie plasterki? Ale wtedy byłby płaski od zewnątrz, a nie chropowaty jak kamień. Sam nie wiem.... 3.) Gawędo, przeraziła mnie Twoja opinia o wzroście cen w hurtowniach już teraz. Na mojej kasie trzyma łapę PKO Kasa Mieszkaniowa (a to trudny i nieobliczalny partner ) . Kombinuję, żeby skrócić czas odzyskania swoich pieniędzy z PKO i kupić materiały już w marcu (przed VAT'em). Ale z tego co piszesz, to i tak jest już "po ptakach". 4.) Jakie są ceny postawienia Brygidy w stanie surowym (materiały i osobno robocizna)? Podzielcie się swoimi doświadczeniami "na priva". Odwzajemnię się swoim kosztorysem stanu surowego. 5.) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaweda 02.02.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Witam!My mamy zamiar również pomniejszyć spiżarnię, a powiększyć łazienkę tak aby zmieściła się kabina prysznicowa. Nad połączeniem garderoby z pomieszczeniem gospodarczym też się zastanawiamy. Oprócz tego chyba powiększymy jadalnię.A wysoki pokój dzienny zostawiamy. Co do piaskowca, to my mieszkamy w regionie gdzie piaskowców jest dostatek ale białych i żółtych, a czerwony piaskowiec namierzyłam w Suchedniowie w woj. Świętokrzyskim. Z tego co mi mówili fachowcy to taki efekt jak w projekcie Archipelagu daje ułożenie tzw. dzikówki (odpadów piaskowca) w "angielski mur", czyli niewielkich, płaskich kamieni o grubości 3-10 cm jedne na drugich i wtedy to tak wygląda. Wybieram się to obejrzeć, bo jednak wiele osób mi to odradza, twierdząc że po kilku latach piaskowiec wygląda brzydko. Jak do tej pory nie zauważyłam jeszcze podwyżek, ale wszystkie gazety o tym piszą (patrz dzisiejsza Rzeczpospolita).Pozdrawiam i czekam na dalsze przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 02.02.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 kabina zmieści się bez problemu, wyliczyłem: wchodzi brodzik 80cm i jeszcze zostaje 60cm głębokości na spiżarnię... Trochę gorzej będzie z drzwiami do kabiny, bo otwór to tylko 55cm (ale to jest dokładnie tyle, ile w drzwiach 80cm z trzech zsuwanych ścianek). Dlaczego uważasz (czy inni uważają), że ściana z tych kamieni będzie wyglądała brzydko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaweda 03.02.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Ja uważam że to będzie wygladało super. Taki "mur angielski" widziałam na ogrodzeniach i filarach, tyle że w kolorze żółtym i wyglądało to extra. Bo to jest taki murek w którym nie ma fug, tylko takie szczeliny. Niektórzy mówią że piaskowiec z czasem robi się brzydki pod wpływem warunków atmosferycznych. Jak pojadę do tych kamieniołomów to obejrzę sobie to dokładnie i wypytam o szczegóły , no i ceny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 11.02.2004 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Witajcie. Ponieważ założyłem ten temat czuje się jego ojcem a dawno się nie pokazywałem na forum jestem winien Wam wyjaśnienia. 1) Otóż projekt Brygida nie ma żadnych błędów ani w murach ani w więźbie dachowej. A jeśli jakieś były to mój wykonawca korygował to na bieżąco po ustaleniach ze mną. Są tam zaproponowane bardzo duże przekroje belek koszowych – więc się nie wystraszcie. Lepiej ich nie zmieniać jeżeli planujecie dachówkę, która jest dość ciężka. Jak kupowałem belki koszowe to w składzie budowlanym musieli specjalnie zamawiać a już jak przywieźli na budowę to jedną belkę stawiało 7 facetów. 2) Zmiany, które dokonałem w projekcie to: a. Zaprojektowałem wykusz w jadalni, dzięki czemu na poddaszu mam teraz mały balkonik b. Przeniosłem pom. gosp. i toaletę koło garażu c. Poszerzyłem garaż. d. Pustkę nad pokojem dziennym zabudowałem zyskując dodatkowy pokój e. Powiększyłem taras – z możliwością postawienia ogrodu zimowego w przyszłości f. Podniosłem ścianę kolankową g. Zlikwidowałem jedną łazienkę na górze i zrobiłem tam garderobę h. Dodałem 3 okna dachowe. i. Zrobiłem dodatkowe kanały wentylacyjne w kuchni i łazience. Ze zmian to chyba tyle. Oczywiście musiałem uzyskać zgodę projektanta na w/w zmiany, ale bez problemów ją uzyskałem. 3) Co do ogrzewania to planuję olejowe, z grzejnikami zwykłymi w całym domu. 4) Elewacja z piaskowca jest dość droga. Ponieważ budowałem z siporexu czy z pustaka max’a jak kto woli, na to położyłem ocieplenie i tynk strukturalny. Ponieważ sąsiad ukradł nam pomysł pomalowania domu na kremowo – zdecydowałem pomalować na zielono. Uważam że budowa z pustaka jest najtańsza. Nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na Porotherm czy Ytong, no chyba że ktoś ma za dużo. Poza tym trzeba mieć dobrego fachowca, który będzie umiał dobrze położyć spoinę między bloczkami. 5) UWAGA Porothermu się nie ociepla, nie wiem jak z Ytongiem. 6) Dachówka jaką położyłem to ceramiczna miedziana angoba 7) Dziwię się Wam że przykładacie dużo uwagi do elewacji skoro jest wiele innych ważniejszych decyzji jak np. OKNA (drewniane czy plastikowe??!) Jeżeli chcecie mogę podać Wam namiary na firmę, która wybudowała dom wzorcowy pod Poznaniem. Byłem tam, dom widziałem. Nie zrażajcie się że dom jest budowany metodą drewnianą. Mi chodziło tylko o sprawdzenie jego funkcjonalności i innych rzeczy. W końcu taki dom buduje się raz na parę ładnych lat. 9) Jeszcze jedna ważna rzecz. Podcień na tarasie ma strop i tu uwaga DREWNIANY – tak jest w projekcie. Nie wiem co strzeliło do głowy projektantowi, ale ja to zmieniłem na żelbet, w związku z czym musiałem zmienić słup na tarasie na betonowy. I przesunąłem ścianę przez co zwiększyła mi się jadalnia. 10) Od poniedziałku zaczynam kłaść gipsy wewnątrz. 11) Gdyby ktoś był zainteresowany obejrzeniem mojej Brydzi, myślę że jest to możliwe. Wyślijcie wiadomość. 12) Życzę Wam wszystkim powodzenia w budowie – czasami potrafi być męcząca i trudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 12.02.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 PS. Gdyby ktoś chciał zobaczyć moją budowę na zdjęciu niech poda swój e-mail wyslę zdięcie.Richard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaweda 12.02.2004 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Witajcie! Bardzo mnie cieszy że uaktywnił nam się Richardo.Najpierw wytłumaczę się dlaczego poruszam temat elewacji np. z piaskowca na początku budowy, a właściwie budowa rozpocznie się dopiero w marcu/kwietniu. Ponieważ jak już pisałam kupujemy większość materiałów już teraz, ważny jest dobór kolorów np. dachówki, ogrodzenia,elewacji. Bardzo podoba nam się wykończenie zaprezentowane przez Archipelag i na krótki czas nabiliśmy sobie nim głowy, ale już teraz wiem że nie znajdę piaskowca w takich ładnych kolorach jak na animacji. Oglądałam tzw. czerwony piaskowiec, ale w rzeczywistości wygląda to nieciekawie. Pod kątem tego piaskowca (w przyszłości) rozważaliśmy czerwoną dachówkę. Ale teraz daliśmy sobie spokój i wybraliśmy miedzianą angobę ceramiczną, a nad kolorem elewacji jeszcze będzie czas pomyśleć.Mam pytanie do Richardo. 1.Przeniosłeś toaletę i spiżarnię koło garażu, tak więc cały dół to praktycznie jedna wielka otwarta przestrzeń? Muszę przyznać że bardzo podoba mi się ten pomysł. Od początku nie podobało mi się to wc wciśnięte pomiędzy kuchnię i jadalnię. 2.Tylko co z przejściem do kotłowni? 3.A tak wogóle to we wszystkich pomieszczenich są kanały wentylacyjne?4.Mam też pytanie, czy zgody na zmiany udzielał Wam projektant z Archipelagu, czy już wasz "osobisty"? My będziemy budować z maxa, to ceramika z Leiera (wychodzi tanio), no i później ocieplenie, tynk strukturalny. Okna już wybraliśmy drewniane Mahoń Meranti z Urzędowskiego, oglądaliśmy wszystko co możliwe na rynku, ale nie ma nic lepszego i ładniejszego naszym zdaniem.Richardo podaj namiary na ten Poznań. Mamy zamiar się tam wybrać.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 13.02.2004 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witam,I odpowiadam na pytania: 1.Przeniosłeś toaletę i spiżarnię koło garażu, tak więc cały dół to praktycznie jedna wielka otwarta przestrzeń? Muszę przyznać że bardzo podoba mi się ten pomysł. Od początku nie podobało mi się to wc wciśnięte pomiędzy kuchnię i jadalnię. Masz rację dom przez to stał się bardziej funkcjonalny i zyskał OPEN SPACE2.Tylko co z przejściem do kotłowni? Kotłownię połączyłem z pom gosp. Rozumiesz takie 2 w 1.3.A tak wogóle to we wszystkich pomieszczenich są kanały wentylacyjne? NIE MA w niektórych musiałem doprojektować4.Mam też pytanie, czy zgody na zmiany udzielał Wam projektant z Archipelagu, czy już wasz "osobisty"? Zgody udzielał projektant z Archipelagu PozdrawiamRichard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 23.02.2004 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam.Szkoda że nikt z naszej grupy nie był na spotkaniu forumowiczów w sobotę 21.02. Spotkanie było naprawdę udane.Pozdrawiam.R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 06.03.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Dzięki za taki wątek - my też chcemy budować Brygidę (widzieliśmy domek tomgor - dzięki) - niestety na naszej działce nie ma planu zagospodarowania (a miało być łatwiej z nowymi przepisami - czekamy na dobre sąsiedztwo - które zbliża się dużymi krokami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 08.03.2004 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Witam Niki a gdzie planujesz budowę??! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 08.03.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 W Gdańsku, ale chyba w tym roku nie uda się zacząć - musimy poczekać takie prawo (a może bezprawie) - co to znaczy dobre sąsiedztwo według urzędów - podatek musisz płacić, ale postawić nic nie możesz bo do sąsiada 20 m - na szczęście w warunkach zabudowy sąsiada nie ma żadnych przeciwskazań, żeby postawić Brygidę - ale czy tak będzie do czasu kiedy my zaczniemy budować - nie wiadomo. Ale akurat ten domek strasznie nam się podoba - dlatego wszystkie cenne uwagi śledzę i zbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaweda 30.03.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Witajcie!Z braku czasu dawno się nie odzywałam, ale co jakiś czas zaglądałam na nasz wątek. Witam Niki, miło że nas przybywa. U nas wszystko gotowe, czekamy na start czyli "papierzyska". Teren zniwelowany, ogrodzony, materiały zebrane. Maksymalnie za 2 tygodnie zaczynamy. Mieliśmy przyjemność obejrzeć Brygidę Richarda (wielkie dzięki Richardo) i jesteśmy pod wrażeniem. Kilka pomysłów mamy zamiar ściągnąć, bardzo spodobało nam się przeniesienie wc i pomieszczenia gosp. na druga stronę.Dla tych którzy dopiero zaczynają budowę, gorąco polecamy obejrzenie domu "na żywo". Nam bardzo to pomogło. po obejrzeniu zdecydowaliśmy się jednak zabudować pustkę nad salonem (decyzja nie była łatwa, a debaty nad jej podjęciem trwały długo).Daliśmy sobie spokój z elewacją z kamienia lub klinkieru. Do tej pory nie wyobrażaliśmy sobie Brygidy wykończonej w innym stylu niż pokazał to Archipelag, dopiero dom Richarda przekonał nas, że ten dom ma klasę i wygląd sam w sobie, a nie dzięki kamiennej elewacji.A u was co nowego? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 23.04.2004 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Witam i dziękuję za pochlebne opinie na mój temat.Taka budowa jednak jest wyczerpująca, szczególnie gdy chcę się połączyć pracę z budową. Gdzie siedzi się przy biurku a tu trzeba zawieźć na budowę np. kawałek rurki.Jednak większość robót mam już za sobą. Pozdrawiam wszystkich budowniczych. A co tam u Was, jak postępy budowlane, jak uciekacie przed majem??! Bo to ostatnio zmora wszystkich budujących.PozdrdrawiamRichardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts