Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i niestety nie mogę się jeszcze pochwalić postępami w budowie. W przyszłym tygodniu, mam nadzieję zaczniemy kopać fundamenty,jeżeli do tego czasu zbiorę komplet dokumentów. Do tej pory byłam optymistką i miałam nadzieję że "robota papierkowa" pójdzie szybko i sprawnie, ale mamy już miesiąc opóźnienia.

Natomiast przed majem udało nam się uciec. Mamy już całą Brygidę (stan surowy zamkniety) tyle, że w częściach. Dachówkę wybraliśmy zieloną karpiówkę Koramic, okna Urzędowski Mahoń Meranti (termin realizacji październik 2004, a odbiór od sprzedawcy marzec 2005). To te większe zakupy. Od miesiąca wybieram rolety zewnętrzne i chyba zdecyduję się na system integro, nie wiem tylko co z łukami. Macie może jakieś spostrzeżenia w tym temacie. Został mi tydzień na podjęcie decyzji.

A co u was nowego? Pozdrawiam

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam!

U mnie postępy, mamy już zalane ławy. Zmieściło się w nie aż 48 m3 betonu. Przesunęliśmy ścianę jadalni o 1.5 m, tzn. zlikwidowaliśmy słupy na tarasie, więc nie będziemy mieć zadaszonego tarasu.

Za tydzień ruszamy ze ścianami fundamentowymi. Cały czas jeszcze nie wiem czy zostawić garaż w domu, czy lepiej zostawić to pomieszczenie do innych celów (mam w planach zrobić biuro w domu).A mamy na tyle dużą działkę że garaż i nawet jakieś pomieszczenie gospodarcze spokojnie się zmieści. Co wy o tym sądzicie? Czy po wstawieniu drzwi o szerokosci 1 m zamiast drzwi garażowych Brygida nie straci proporcji?

Pozdrawiam wszystkich i wspomóżcie "zieloną" koleżankę poradami

[/code]

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich!

Nasza Brigida już stoi w całej krasie. No moze niezupełnie, bo to jednak stan surowy, ale jak cieszy. Właśnie dekarze kończą układać dachówkę i na ten rok to koniec. Na przyszły rok zostawiliśmy taras, schody wejściowe i ścianki działowe na parterze. Pokój który powstał po zabudowaniu pustki nad salonem jest badzo ładny, największy na poddaszu i nie żałujemy tej decyzji. Wkrótce spróbuję umieścić zdjęcia, ale wpierw muszę się doszkolić jak to zrobić.

Odezwijcie się jak tam postępy u was?

• 1 month później...

Witam

Mieszka się bardzo bardzo przyjemnie, ciągle coś dokupuję do domu, ciągle weekendami coś "dokańczam" dopracowuje. To naprawdę bardzo dobry projekt, dość dopracowany.

DOT. BACANEK -

Jezeli chodzi o wskazówki to musisz prześledzić moje poprzednie wypowiedzi. Nalęzy zwrócić uwagę na:

1.Więźbę dachową

2. Strop nad podcieniem na tarasie.

3. Rozplanowanie pomieszczeń na dole (w oryginalnym projekcie - trochę a raczej bardzo niepraktyczne.

A tak na marginesie - to bardzo mnie to cieszy że coraz więcej ludzi buduje Brygidę i nasze forum rośnie w siłę. Mam nadzieję że jak będzie kolejne spotkanie forumowiczów - będziemy mogli się wymienić doświadczeniami.

Pozdrawiam wszystkich.

R

Witam,

od 1,5 roku mieszkamy w takim domu.

Zmiany

1. Podniesienie ścianki kolankowej 0 2 pustaki ceramiczne- teraz wys. ściany ok 110 cm, jest ustawna

2. Zlikwidowaliśmy laż na piętrze- tam cora ma garderobę

3. Dodaliśmy 2 okna połaciowe w mniejszych pokojach

4. Nad salonem jest nasza sypialnia

5. Wysokość okien na parterze - normalna, ok, 85 cm od podłogi, a nie wysoko jak w projekcie- naszym zdaniem jest lepiej, szczególnie w gabinecie

6. Zlikwidowalismy toaletę i spiżarkę mędzy kuchnia a jadalnia- teraz jest duża kuchnia częściowo osłonięta ścianą - a lazienka jest w miejscu kotłowni. Mamy super estetyczny i nieduży kocioł z zasobnikiem na 50 l-wisi na ścianie jak terma i nie szpeci ,Vaillant, zmiesciła sie też kabina. Zllikwidowaliśmy oczywiście przejście z garażu - po co spaliny w domu.

7. Pod schodami - odwróciliśmy kierunek zabiegu - jest teraz spiżarka na słoiki itp.

Dom po przeróbkach wykonanych po uzgodnieniu z proj. jest super wygodny i oszczędny. Tak, na mrginesie, kominkiem z wkładem ogrzewamy dom - nie trzeba rozprowadzenia rur bo kominek położony jest centralnie - i jest w domu bardzo ciepło.

Dodam, że budowaliśmy z maxa plus ocieplenie styropianem , wykończenie tynk strukturalny w kolorze jasnocytrynowym, dach- dachowka ceramiczna kreaton brąz, stolarka urzędowski - machoń meranti. Z okładziny z piskowca zrezygnowaliśmy z przyczyn ekonomicznych. pozdrawiam serdecznie

• 1 month później...
  • 8 months później...

Witajcie, chociaż nie jestem pewien czy jest jeszcze kogo witać, bo wątek Brygidy zatrzymał się już grubo ponad pół roku temu. A my (ja z żoną) przeglądamy właśnie różne katalogi, różnych pracowni i myślimy, myślimy - i jedno co nam przychodzi do głowy to ... Ona. I co Wy na to, aby powstała jeszcze jedna?

Przeczytaliśmy już wszystkie wypowiedzi tego wątku i pewnie będziemy do tego wracać jeszcze nie raz. Nie chcę teraz zadawać pytań, na które już odpowiadaliście. Jesteśmy jeszcze przed kupieniem projektu, więc jeśli już go będziemy mieć to dopiero się zacznie rozstrzyganie konkretnych problemów. Ale czy go kupimy?

To o czym myślimy w odniesieniu do projektu Brygidy, to powiększenie garażu, może dwa razy? Trudno to sobie jednak wyobrazić. Chcielibyśmy mieć też osobną ubikację na górze, wydzieloną z łazienki. Z drugiej strony dwie łazienki tam wcale nie wydają się nam niezbędne. Dobrze byłoby też mieć na dole prysznic. No i w końcu nie chcielibyśmy stukać głowami o strop (sufit czy dach - jakkolwiek się to nazywa) na poddaszu. Małe sypialnie (9,9m2) wydają się nam rzeczywiście małe, chociaż przy podłodze mają podobno po 16m2 - tak twierdzą w Archipelagu. No ale to stukanie głową? Dopiero czytając wypowiedzi na forum poznaliśmy termin "ściana kolankowa". Gdyby ją podnieść do 2,5m pewnie byłoby wygodnie, ale zapewne nie chcielibyście aby taki potworek wciąż nazywał się Brygidą. Na ile sobie można pozwolić i jak to sobie wyobrazić? Co jeszcze. A... nie chcemy rezygnować z pustki nad salonem, a z drugiej strony jakoś brakuje nam jednego pokoju. Może rzeczywiście zamienić garaż na pomieszczenie użytkowe, a garaże zrobić osobno.

Proszę napiszcie jakieś słowa zachęty, (otuchy?).

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Witam przyszłego mieszkańca Brygudy (może)

Jeżeli chodzi o stukanie głową to możesz się nie martwić podniosłem scianę kolankową o jeden pustak i jeszcze ani razu nie uderzyłem głową.

Jeśli zaś idzie o te pokoje 9,9 to rzeczywiście tak jest na projekcie, ale w podstawie pokoje te mają 16 m2, i wcale nie są takie małe. Wszystko zależy co zamierzasz zrobić w tych pokojach. Jeżeli się zdecydujesz, proponuję doświetlić je oknami dachowymi.

Piszesz też że chcesz powiększyć garaż - to dobry pomysł, ja powiększyłem garaż ale ne dwa razy - tylko trochę bo kotłownię przeniosłem do garażu.

W razie pytań - pisz i pytaj.

Pozdrawiam

R

• 2 weeks później...

Richardo,

wielkie Ci dzięki za odpowiedź. Podtrzymuję zainteresowanie Brygidą. Katalogi projektów przeglądaliśmy od ponad pół roku, więc wątpię, żebyśmy znaleźli coś, co by się nam bardziej podobało. Tym bardziej, że ostatnio skupiwszy się na zdobyciu działki, już odeszliśmy od oglądania propozycji domków (choć podobno powinniśmy robić te rzeczy w odwrotnej kolejności) .

A więc pewnie rzeczywiście będziemy chcieli postawić Brygidę. Teraz staliśmy się (prawie) właścicielami działki. Prawie, bo wpłaciliśmy zadatek i przed notariuszem oświadczyliśmy, że resztę zdobędziemy do połowy stycznia. Nowa Brygida stanie zatem najprawdopodobniej we Wiązownej Gminnej, gmina Wiązowna, powiat Otwock, na około 4000m, obecnie jeszcze bez żadnych mediów. Jak tylko zdobędziemy się na zakup projektu zapewne wrócę na forum z tysiącem pytań. Całość budowy chcielibyśmy sfinansować z kredytu, do połowy 2007 roku. Możliwe to? Mówią, że tak! Ilość decyzji, jakie trzeba podjąć trochę mnie przeraża, ale w końcu tylu ludziom się to udaje.

Pozdrawiam,

Robert

No witam

Zatem będziemy sąsiadami i obaj będziemy mieli Brygidę, ja mieszkam parę kilometrów od Wiązownej.

Gratuluję działki - 4000 to naprawdę piękna działka - będziesz mógł zrobić super ogród. Ja teraz walczę z ogrodem.

Co do projektu - to nie czytaj tylko kosztorysu zrobionego przez Aghipelag bo jest sporo przesadzony. Poza tym stosując odpowiednie "zamienniki" o tych samych parametrach można naprawę zmniejszyć koszty. Jeżeli nawet chcesz to mogę Ci polecić swoją ekipę do budowy, mają już dośwadczenie w budowaniu Brygidy.

Jeśli chodzi o decyzje i pozwolenia - to tylko tak wygląda groźnie, w rzeczywistości jest trochę latania ale wszystko jest kwesjią dobrego dogrania.

Jak będziesz miał pytania to pisz.

Może nawet się kiedyś spotkamy.

Pozdrawiam.

R.

• 2 weeks później...

Witaj Richardo, dziękuję za Twój odzew. Dostałem Twój ostatni post na priva, 2 września i zaraz tam odpowiedziałem. Teraz pomyślałem, że może tam nie zaglądasz za często, ale nie będę już całej treści mojej odpowiedzi kopiować na to forum. W zasadzie nie było tam nic istotnego dla przyszłych i aktualnych Brygidierów. Nasze zainteresowanie Brygidą jest wciąż aktualne i pewnie na pewno (jeśli tak można powiedzieć) już nie będziemy niczego innego szukać.

Przeczytałem ostatnio jeszcze raz całe forum i i zwróciłem uwagę na coś bardzo istotnego. Zastanawiamy się w którym miejscu mogłaby stanąć nasza Brydzia. W związku z tym, że nasza działka ma z mniej więcej południowej strony ścianę lasu, zastanawiamy się czy nie postawić jej bliżej północnej granicy. W takim przypadku projekt Archipelagu byłby OK. Ale z drugiej strony są przesłanki, które mówią, że lepiej byłoby postawić naszą Brydzie właśnie bliżej ściany lasu. A wtedy lepszy byłby projekt lustrzany. Byliśmy w zeszły weekend oglądać słońce z działki. Jak by działka była mniejsza, pewnie nie mielibyśmy tego problemu.

Pozdrawiam,

Robert

• 4 weeks później...

Witam wszystkich wlascicieli i sympatykow Brydzi

Ciesze sie, ze znalazlem ten watek.

Mam zamiar zaczac budowe w przyszlym roku ( w Szczecinie), teraz jestem na etapie dzialki.

Przeczytalem posty i wszystkie wskazowki bardzo mi sie przydadza. Mam zamiar powiekszyc garaz, przeniesc toalete na dole i nieznacznie podniesc 'kolanko' :), reszta wyjdzie w praniu.

Chetnie obejrze gotowy dom jesli jest w okolicach.

Pozdrawiam

dominik

Prosba do Richardo o namiary na 'wzorzec' w Poznaniu