Karol Kowalczyk 15.11.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Do p@bloWitam! Wg mnie przesuwania sciany do slupa na tarasie to profanacja Brygidy.Wtedy Brygida przestanie byc Brygida. Fajnie jest usiasc na tarasie pod daszkiem gdy pada deszcz. Zrobilismy wszedzie z wyjatkiem sypialni ogrzewania podlogowe. Mieszkamy od wrzesnia i to jest pierwsza zima i w salonie jest 20 stopni. Cudownie jest chodzic na boso przy witrynie albo wyjsciu na taras i patrzec przez szybe jak kot skacze po sniegu. Pustka nad salonem u nas konczy sie na jetkach. Chyba ze bedziesz chcial pokazac jetki. A nad jetkami i tak jest malo miejsca zeby tam chodzic.Ocieplilismy dach takze powyzej jetek i teraz wlasciwie te przestrzen wypelnia welna. Nad salonem i nad duza sypialnia mozna sie jedynie czolgac. A do pustki nad duza lazienka (nad garazem) jest trudno sie dostac gdyz utrudnia tam dostep konstukcja dachowa podpierajaca cztery belki koszowe. Wiec z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze mozna cokolwiek zrobic z poddaszem tylko nad malymi sypialniami i nad korytarzem. Ja chce tam wlasnie polozyc drewniana podloge i zrobic tam graciarnie. Scianke kolankowa mozna podniesc ale trzeba wtedy wydluzyc krokwie tak aby dach byl szerszy. My podnieslismy scianke kolankowa o jeden pustak a okap dachu wystaje poza elewacje o 80cm. A w sypialniach po zabudowei gipsami mam 100cm od podlogi do skosu. Mysle ze to wystarczy.Zdjecia wysle na email.Pozdrawiam - Karol Kowalczyk, Gdansk-Osowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 15.11.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Dzięki Karol za twoje sugestie oraz fotki Bardzo ładny jest twój dom, zarówno podniesienie scianki kolankowej oraz poszerzenie garazu wyszło wg mnie na dobre Co do wykorzystania przestrzeni nad salonem to chodziło nam o przeznaczenie powierzchni na piętrze na pokój tak jak chyba większosc posiadaczy tego domku robiła, tym bardziej ze po podniesieniu scianki kolankowej ta przestrzeń nad salonem byłaby bardzo duza... Ciekaw jestem własnie jak wyglada ta przestrzeń salonu i nad nim u ciebie takze jesli masz jakies zdjecia wnętrz z etapu budowy oraz domku od strony ogrodu to byłbym wdzieczny za podesłanie mi ich. Faktycznie Brygida byc moze traci troche na przesunieciu sciany jadalni, ale zastanawiamy sie czy sama jadalnia w wersji orginalnej praz przejscie do salonu nie jest zbyt ciasne? Tymbardziej jesli nie rezygnujemy ze spiżarni czy toalety. Jesli masz jakies zdjecia środka, salonu, czy rzutu na jadalnie czy kuchnie to byloby miło poogladac W ogóle z tego co widzę wiele osób juz mieszka w Brygidach bo wątek jest dość "stary" dlatego zachęcam wszystkich do wklejania zdjeć na forum i pochwalenia się swoimi Brygidami Bedzie to na pewno pomocne innym osobom przymierzającym się do wybudowania tego domku Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 04.12.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Decyzja zapadla...... Zamierzamy budować Brygide. Po obejrzeniu zdjec Brygidy i Maji doszlismy do wniosku ze bardziej podoba nam sie Brydzia. Mamy nadzieje ze na wiosne ruszymy z budowa. Wczoraj dzwonilismy do Dobrychdomów w celu ustalenia jak wyglada nanoszenie zmian w projekcie, mniej wiecej wszystko wiemy. Pani przesłala nam na maila rowniez projekt Brygidy III ktory jest w trakcie opracowywania. Oprocz podwojnego garazu rozni sie tylko tym ze ma zaprojektowany od razu pokoj nad salonem i jest wyjscie na balkon z tego pokoju. Bardzo nam sie podoba to rozwiązanie, tez tak zrobimy. Z wiekszych zmian jakie bedziemy chcieli wprowadzic to: - podniesienie scianki kolankowej (o ile to jeszcze dokladnie nie wiemy) jedno co widzimy to to, ze brygida wrecz zyskuje na wygladzie po podniesieniu tej scianki, - na bocznej scianie prawdopodobnie zrobimy wykusz (jak w prometeuszu), poniewaz bardzo chcemy od tej strony miec balkon (ładny widok z niego bedzie ), albo zrobimy podwieszany balkon, ale wtedy przy jadalni bedzie jakies wieksze okno, - powiekszenie garazu, - likwidacja spizarki na dole i wc i przeniesienie wc kolo schodow, - cześciowe podpiwniczenie, - na gorze beda 3 pokoje- ten od frontu domu, drugi połaczony z dwoch pomieszczen 2/2 i 2/3 i trzeci nad salonem. To chyba na tyle, bynajmniej na razie. PS. Dzieki Richardo za fotki, szczerze mówiac ciekawi nas jak wygląda Twoja Brygida od strony tarasu ( pisales ze zmieniles jego ksztalt) oraz jak wyglada ten wykusz od tej strony. Nie mowic juz o tym, ze z chęcią bysmy zobaczyli jak wygląda połaczona kuchnia z jadalnia : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 14.02.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 witam wszystkich brygidkowiczów cieszę się że ten projekt cieszył się i cieszy się nadal powodzeniem; brygidę będę budował (wraz z małżonką) w dobrej pod szczecinem; projekt kupiliśmy już 3 lata temu jeszcze w archipelagu no i wreszcie dobrnęliśmy do (mam taką nadzieję) chwili gdy myśl o rozpoczęciu budowy staje się realna...; w naszym projekcie zmieniliśmy: 1. powiększyliśmy łazienkę na dole kosztem spiżarni; 2. powiększyliśmy garaż o jedno stanowisko-na górze z dwóch łazienek i dodatkowej przestrzeni uzyskanej z powiększenia garażu powstała garderoba i duuuży pokój kąpielowy; czyli ameryki nie odkryliśmy pozdrawiamy jacek i agatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 14.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witaj! Fajnie ze blisko mnie powstanie Brygida, ja bede budował w okolicy międzyzdrojów, projekt zamówiłem pare tygodni temu, z racji tego ze jest to nowa wersja Brygidy z garazem na 2 auta więc na projekt czekać będe jeszcze dobry miesiąc... a potem pozwolenie na budowę w sumie ok 3 miesiące wiec z budowa zamierzam ruszyc latem. Pomału gromadzimy juz materiały... Kiedy planujecie rozpocząć budowę? Czy zostawiacie pustkę czy bedzie pokój nad salonem? pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.02.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 hey p@blo! złożyliśmy właśnie wniosek o pozwolenie na budowę (po raz drugi) więc najpóźniej w kwietniu ruszamy;pustkę nad salonem zostawiamy bo był to jeden z głównych warunków jakie powinien spełniać projekt naszego domu;planujemy budowę w technologii ściany jednowarstwowej na zaprawie ciepłochronnej; problem w tym aby wykonawca trzymał reżim technologiczny...jesteśmy jednak dobrej myśli; j&a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Witam, chciałbym odświeżyć wątek Brygidek. Rozpoczęliśmy budowę - stan zero skończony, właśnie zaczynamy ściany. Od ostatniego wpisu nic nie zmienialiśmy w projekcie-poza taką drobnostką: w pomieszczeniu gospodarczym nie będzie wymurowanego komina, rozpocznie się dopiero od stropu poddasza. Zyskujemy miejsce w pom.gosp. a nie przeszkadza to w prowadzeniu wentylacji i odprowadzeniu spalin z kotła (kondensat). Ciekaw jestem co u Ciebie p@blo? Czy mógłbym prosić o kilka fotek ze zbudowanych już Brygidek od pomocnych brygidkowiczów? Na prv, oczywiście. Pozdrawiam wszystkich jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 22.08.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam Serdecznie! Przepraszam ale mamy ostatnio troszke malo czasu, dlatego nie sledzimy forum. Postaram wyslac ci troche zdjęć Brygidy która jest wybudowana niedaleko nas, chyba że umówimy sie dla mnie najlepiej po sezonie i pokażę wam 2 Brygidy które stoją niedaleko mnie. Z jednym wlaścicielem utrzymujemy kontakt i myslę ze chętnie zaprezentował by wam swój domek. Jest to wersja z pustką w której jestem zakochany, lecz niestety jej nie realizujemy, zona mnie przekonała do zabudowy pustki czy raczej nakazała sam juz nie wiem bo sie pogubiłem . Tak czy siak juz sie poddałem Pozdrawiam Wszystkich posiadaczy Brygid oraz tych którzy je budują Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Witam, z góry dziękuję za zdjęcia i piszemy się na "wizję lokalną" po sezonie ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 31.10.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Witam ponownie U nas standardowo czasu brak.... ale tym razem z powodu rozpoczecia budowy Dopiero jakis miesiąc temu dostalismy pozwolenie i podjełem męską decyzje, ze budowe rozpoczniemy jeszcze w tym roku a nie na wiosne jak zakładałem. Planujemy zrobic stan zero, chyba ze warunki byłyby sprzyjające bedzięmy ciągnąc dalej ile sie da... Wykop zrobili nam w ub. tygodniu, ten tydzien minął na szalowaniu i wylaniu pierwszej warstwy podkładowej betonu pod ławy fundament. Ze zmian które wprowadzamy to: - częściowe podpiwniczenie w części pod salonem i częścia korytarza (wejscie od zewnatrz) - wydłuzenie salonu o 1,5 metra - likwiadacja małego wc i spizarni na parteze oraz komina wentyl. - likwiadacja przejscia do garazu i przeniesienie WC do pomieszczenia gosp. - połączenie obu pokoi u góry w jeden - jedna duza łazienka nad garazem Niestety pustki nad salonem brak Pozdrawiam wszystkich Brygadzistów Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr 10.03.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam, ja tez zaczynam budowę Brygidy. Mam prośbę do osób które juz wybudowały lub są w trakcie budowy o zdjęcia z rożnych etapów realizacji i oczywiście o zdjęcia efektu końcowego.Ja bedę budował wersję z jednym garazem i z pustką.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 07.01.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A odświeże sobie wątek... co mi tam... Taki ładny dom a tak mało się tu dzieje Petr do tablicy!! Jak postępy z budową?? Q-bis moze jakas fotka twojego pięknego domku?? Chyba masz juz zrobioną elewację?? Jak sie Twoja Brydzia prezentuje w zimowych klimatach?? Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.01.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 hey, elewacji nie mam , jest tylko tynk bo kasy już zbrakło mam zdjęcia tylko muszę je gdzieś zawiesić a nie mogę się zdecydować gdzie... ale mieszkamy już od września i mieszka się pysznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 07.01.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 ehhh no własnie domek nie należy niestety do tanich, ale myslę że wyglądem rekompensuje ponoszone na niego spore wydatki i te zazdrosne spojrzenia sąsiadów BEZCENNE Jacek wprawdzie mi daleko do ciebie z zaawansowaniem ale zazdroszcze i sam nie moge sie doczekac dnia w którym się wprowadzimy. U nas prace przebiegają powoli, był spory przestój w oczekiwaniu na ekipe od dachu, spóźniła się ekipa z tynkami i prace wewnątrz staneły bo troche przymroziło przed Świętami i trzyma nadal . Póki co delektuje się paleniem w kominku podczas dogrzewania i przez te chwile "prawie" czuje się jakbym tam mieszkał Może "starzy" właściciele Brygid coś do tematu dorzucą, jak im się mieszka? Moze jakas fotka w zimowej scenerii... Coś ta zima dziwnie na mnie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przems_ 31.01.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam ja tez buduje brygide Moj etap budowy narazie zakonczyl sie na etapie zera. Od wiosny buduje dalej Buduje wersje z garazem dwustanowiskowym. Jeszcze nie wiem czy bedzie pustka czy raczej nie. Napewno podniose scianke kolankowa o jeden bloczek Ytonga. Mam pytanie do osob ktore juz mieszkaja. Czy okna w kuchni i pokoju na parterze nie sa za wysoko (w projekcie jest wysokosc 1,10). Ja zastanawiam sie czy ich nieco nie nie obnizyc. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.01.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Chyba można by obniżyć o 1 pustak.Nam nie przeszkadza obecny poziom jest 1m, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkaman 27.01.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam, w zeszłym roku kupiłam brygidę w stanie surowym otwartym-wstawiliśmy okna zrobiliśmy tynki niebawem ruszam z wylewkami i ogrzewaniem.Jeśli macie jakieś zdjęcia swoich doków z przyjemnością podpatrzę wnętrza.Dziękuję i pozdrawiam mój email: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_a_r_l 04.04.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Też zdecydowałem się na Brygidę. Budowę rozpoczynamy w sierpniu.Czy ktoś ma zdjęcia z budowy? My będziemy wykonywać elewację w klinkierze. Mój mail: [email protected]Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemra 05.04.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 PS. Gdyby ktoś chciał zobaczyć moją budowę na zdjęciu niech poda swój e-mail wyslę zdięcie. Richard witam chętnie zobaczę bo kupujemy właśnie projekt na wystawienie brydzi z góry dziękuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 20.04.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 karl jak widze PW z moja galerią odebrałes... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts