Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt OPAL pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt ogólnie jest bardzo fajny i jedyna kwestia budząca moje wątpliwości, to małe pomieszczenie gospodarcze.

Czy myśleliście nad możliwościa jego powiększenia? Może przez wysunięcie garażu do przodu? Wtedy mogłoby się nawet opłacić zrobienie stryszku nad garażem dostępnego z łazienki...

Co o tym myślicie? A może małe pomieszczenie gospodarcze Wam nie przeszkadza?

Pozdrowienia

Poszerzyłem garaż i mam zamiar zrobić nad nim mały stych z wejściem przez rozakładane schody z garażu. Pomieszczenie gospdarcze faktycznie jest niezaduże. Jesli chodzi o zmiany to trzeba bardzo uważać bo dach jest kopertowy cokolwiek zwiększymy ma odbicie w dachu, o czym się osobiście przekonałem.

A możesz zdradzić, o ile poszerzyłeś garaż? I czy dotyczy to także kotłowni i gabinetu? Bardzo zmieniło to bryłę?

A jak zmienił się dach? Podwyższyłes cały dach, czy zmieniłeś kąt na mniejszy niż 40°? A może zostawiłeś kąty i wysokość i wprowadziłeś kalenicę?

Wysunięcie garażu do przodu, nad którym się zastanawiałem, nie zmienia całej konstrukcji dachu, a jedynie tą jego część nad samym garażem. Dorobienie balkoniku z przodu dałoby moim zdaniem pozytywny efekt. W tym sensie, że wysunięcie do przodu garażu - powiedzmy o 1,8 - maksymalnie 2 m - trochę by się "zgubiło" i nie zmieniło kjakoś drastycznie całej bryły.

Pozdrowienia

witam

poszerzyłem tylko garaż o 40 cm od strony okien garażwych, ale z powodu błedu w projekcie z drugiej strony mam garaż węższy o 60 cm

( chodzi o wnękę w garazu ), w efekcie kosz na połączeniu dachu garażu i domu przesunął się do przodu. Pomimo tego bryła domu nadal jest ok.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Wiajcie

również planuję strych z wejściem od garażu, możliwe jest wejście od łazienki ale lepiej planować to na etapie więńca i przed murłatami, pomieszczenie faktycznie nie za duże, puki co nie przeszkada ale może na etapie wyboru projektu pomyśl o większym, u mnie elektryka skończona zaczeli ocieplać 12cm styropian liczę na przyzwoita pogodę na razie jest ok

Witam . Ja również przymierzam się do tego projektu, z tym że stawiam na wersję z wiatą . Widzę ,że ktoś skusił się na blachodachówkę , i tu moje pytanie: ile można na tym zaoszczędzić? Chiałbym również dowiedzieć się jakie są rzeczywiste koszty stanu surowego zamkniętego. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam Piotr

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
A ja mam takie pytanie: Jak wygląda sprawa wentylacji w kuchni i w łazience (8). Z tego co widac na projekcie nie ma tam żadnych kominów...

Z kuchni planuje zrobić wentylację przewodem giętkim do kominka wentylacyjnego który mam wstawiony w dachu.

Jak pytasz o łazienkę to masz pewnie na myśli dolną. Tutaj mam po pierwsze małe okno, które mogłem dać bo mam garaż węższy o 60 cm od strony wejścia. Po drugie zastanawiam się także nad wentylacją takim samym przewodem giętkim jak w kuchni.

Faktycznie wentylacja jest zaplanowana w projekcie przez giętkie przewody...

A co zmienialiście jeśli chodzi o przeróbki "gotowego" projektu? Ja chcę zrezygnować z pokoju (6) na parterze. Powiększyć jego kosztem pomieszczenie gospodarcze (będę potrzebował miejsce na opał, bo chyba ogrzewanie będzie na groszek), a w pozostałej cześci zrobić pralnię i garderobę. Wiąże sie to z rezygnacją z okna, które wychodzi na taras. Rezygnuję też ze spiżarni przy kuchni (7). Zastanawiam się co zmienić na poddaszu, ale brakuje mi konkretnego pomysłu. Jak nic nie wymyślę, to zostanie tak jak jest w projekcie :)

Ja jak pisałem wyżej poszeżyłem garaż o 40 cm a z powodu błędu w projekcje z drugiej stony mam weższy o 60 cm. W dolnej łazience ma małe okno, zlikwidowałem połączenie jadalni i salonu, schody mam betonowe obmurowane ze wszyskich stron i dluższe o 20 cm dzięki temu są wygodniejsze. Lukany podwyższyłem o 30 cm ze względu na poziomy sufitu.

Robie też teraz malutki półokragły balkon od strony wejścia. Dodatkowo garaż mam niżej o 15 cm. Instalacje kanalizacyjne mam trochę przerobione dałem większe przekroje rur. Wanne na górze mam w miejscu pralki na pralkę na miejscu wanny. I jeszcze kilka innych spraw których teraz nie pamiętam. Ogólnie jak coś chcesz zmienić to się sto razy zastanów bo budynek jest tak zoprojektowany że mała zmiana w jednym miejscu powoduje lawinę zmian w innych( szczególnie dach ) . Najepiej nie zmieniaj nić w obrysie budynku chyba że masz super myślącą ekipę i dobrego kierownika budowy. :)

• 3 months później...