Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać na podbitkę dachu

Recommended Posts

Witam jesteśmy z żoną w rozterce czym wykończyć dach (podbitka)

ostatnio widzielismy dom z podbitką tynkowaną (chyba płyta gips karton ale może się mylimy) bardzo nam się podobała czy ktoś nma taką i czy jest z niej zadowolony? rozważamy jeszcze drewno jakoś siding nasz odstrasza. Poprosimy o rady

Mam pytanie do REZIEGO .

Czym zamocować styro do płyty OSB i jak to się ma z wentylacją dachu? Siding ma wentylację .

na dachu folia Tayvek oraz mam dołozone dachówki wentylacyjne na połaci dachu ( 2 x wiecej niz zalecił brass) dodatkowo uniesiona jest wyzej ostatnia dachówka co stworzyło sporą szczelinę wentylacyjną. Takie wykonanie zostało uzgodnione z dekarzem który robił dach ( chyba jeden z lepszych w poznaniu ).

Obecnie jeszcze nie mam klap rewizyjnych od rolet wiec co jakis czas sprawdzam czy nie ma wilgoci - jak na razie jest ok

Rezi - bardzo ciekawe rozwiązanie... A jak z trwałością? Testował to ktoś oprócz Ciebie???

pytasz o rolety czy o podbitkę z OSB

podbitka z OSB jest na porządku dziennym - przynajmnie ja się z tym spotkałem na wielu domach w Poznaniu

Jezeli pytasz o rolety to tak naprawdę to prosta rzecz, wymaga tylko zgrania poszczególnych wykonawców, tytaj mści się błąd 1 cm - sam tego doświadczyłem jak zamontowano mi jedna rolete za nisko i trzeba było na dolnej cześci podbitki dac styropian 4 cm zamiast 3 cm aby zgrać poziomy

System ma jedyna wade - płaszcz pancerza powyzej nadproża do krawędzi podbitki pracuje pomiędzy dwiema warstwami styropianu co niestety jest mozliwe przy ociepleniu styropianem 20 cm.

a wiec patrząc o strony muru mamy

12 cm styro

+2,5 cm pustki na pancerz ( szerokośc profilu prowadzącego

+ 2 x 1,8 cm osb 3 podwója dla zwiększenia sztywności ( u mnie rozpietośc to 3,6 mb)

+ 3 cm styropian na osb

b rakujący wymiar to kleje na poszczególnych warstwach

wydaje się trwałe i nie widzę punktów newralgicznych - oby taj było dalej :wink:

Dzięki REZI !

A co z tym mocowaniem styro do OSB ?

klej dyspersyjny do styropianu + kapsle do styro za 12 groszy i wkręty do drewna - ja stosowałem mase do zbrojeń która jest również klejem ( b. dobry)

system oparty na masie bezcementowej Armirungputz -mineralno akrylową masą zbrojona mikrowłóknami, opis masz tutaj przy okazji chowania skrzynek rolet w tyropianie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1094716&highlight=armirungputz#1094716

Witam jesteśmy z żoną w rozterce czym wykończyć dach (podbitka)

ostatnio widzielismy dom z podbitką tynkowaną (chyba płyta gips karton ale może się mylimy) bardzo nam się podobała czy ktoś nma taką i czy jest z niej zadowolony? rozważamy jeszcze drewno jakoś siding nasz odstrasza. Poprosimy o rady

Mam biały siding (do białych rynien i okien oraz ceglastych ścian) i mi sie podoba.

Ale jeśli Wam nie - to odradzam drewno (późniejsza konserwacja, ryzyko deformacji itp.) , odradzam definitywnie karton-gips ale pod ew. tynk może sie znakomicie nadać płyta farmacell.

Ja z niej robiłem czopuch kominka - ale to inny temat.

PZDR.

• 1 year później...
witam

miał być Marley w okleinie drewnopodobnej, ale on kosztuje 30 zł za metr bieżący :oops:

jest biały siding

proszę o odpowiedź na pytanie: czy można pomalować białą podbitkę z pcv tak, aby udawała drzewo?

jeśli tak- to czym?

pzd

nie można - wyjdzie fatalnie

są podbitki z PCV w okleinach takich jak profile okienne drewnopodobne

• 1 month później...
Mam dopiero działkę, ale te podbitki tynkowane to chcę na pewno. Będę wiercić mężowi dziurę w brzuchu. Ciemne mi się nie podobają, bo przy mocno odsuniętym dachu, to się robi ciemnawo pod dachem. Jasne drewno szybko trafi szlak na zewnątrz, plastik jest nie fajny ogólnie, choć u nas na poprzedniej podbitce się sprawdził. Teraz jednak chcę tynki w kolorze ścian lub jaśniejsze. Fajno, że tu jest taki wątek. :D

Jak by się jeszcze jakoś dało pogodzić podbitkę Reziego z deską czołowa (czy jak ją zwał) firmy http://www.plastivan.pl i ewentulanie wmontowac w podbitkę jakieś kratki wentylacyjne to było by to optymalne rozwiązanie.

Nie wiem dlaczego ale podoba mi się podbitka złoty dąb z Plastivan tylko ta cena podobno 100zl za 1 mkw