tomek_lodz 03.05.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam jesteśmy z żoną w rozterce czym wykończyć dach (podbitka)ostatnio widzielismy dom z podbitką tynkowaną (chyba płyta gips karton ale może się mylimy) bardzo nam się podobała czy ktoś nma taką i czy jest z niej zadowolony? rozważamy jeszcze drewno jakoś siding nasz odstrasza. Poprosimy o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 płyta gk raczej się do tego nie nadajeja mam płytę osb 18 mm na to styro 3 cm i tynk akrylowy baranek 2 mmdocelowo podbitka będzie w kolorze o ton jaśnieszym niz cała elewacja http://rezulak.pl/dach1.jpg http://rezulak.pl/rolety2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 03.05.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 pieknie wykonczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 03.05.2006 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Dzięki REZI!!!! to już wiem chyba co i jak zrobię, ale jeszcze pytanie w tej twojej podbitce widziałem wnęki czy masz tam oświetlenie? (świetlówki?) A poza tym gratuluje domku z tego co widać bardzo zgrabny a podbitka EXTRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 w tych wnękach schowane sa rolety później zrobię klapy rewizyjne - osb pokryte tynkiem i przykrecone do podbitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoj 03.05.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Mam pytanie do REZIEGO . Czym zamocować styro do płyty OSB i jak to się ma z wentylacją dachu? Siding ma wentylację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Rezi - bardzo ciekawe rozwiązanie... A jak z trwałością? Testował to ktoś oprócz Ciebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Mam pytanie do REZIEGO . Czym zamocować styro do płyty OSB i jak to się ma z wentylacją dachu? Siding ma wentylację . na dachu folia Tayvek oraz mam dołozone dachówki wentylacyjne na połaci dachu ( 2 x wiecej niz zalecił brass) dodatkowo uniesiona jest wyzej ostatnia dachówka co stworzyło sporą szczelinę wentylacyjną. Takie wykonanie zostało uzgodnione z dekarzem który robił dach ( chyba jeden z lepszych w poznaniu ). Obecnie jeszcze nie mam klap rewizyjnych od rolet wiec co jakis czas sprawdzam czy nie ma wilgoci - jak na razie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoj 03.05.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Dzięki REZI ! A co z tym mocowaniem styro do OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Rezi - bardzo ciekawe rozwiązanie... A jak z trwałością? Testował to ktoś oprócz Ciebie??? pytasz o rolety czy o podbitkę z OSB podbitka z OSB jest na porządku dziennym - przynajmnie ja się z tym spotkałem na wielu domach w Poznaniu Jezeli pytasz o rolety to tak naprawdę to prosta rzecz, wymaga tylko zgrania poszczególnych wykonawców, tytaj mści się błąd 1 cm - sam tego doświadczyłem jak zamontowano mi jedna rolete za nisko i trzeba było na dolnej cześci podbitki dac styropian 4 cm zamiast 3 cm aby zgrać poziomy System ma jedyna wade - płaszcz pancerza powyzej nadproża do krawędzi podbitki pracuje pomiędzy dwiema warstwami styropianu co niestety jest mozliwe przy ociepleniu styropianem 20 cm. a wiec patrząc o strony muru mamy 12 cm styro +2,5 cm pustki na pancerz ( szerokośc profilu prowadzącego + 2 x 1,8 cm osb 3 podwója dla zwiększenia sztywności ( u mnie rozpietośc to 3,6 mb) + 3 cm styropian na osb b rakujący wymiar to kleje na poszczególnych warstwach wydaje się trwałe i nie widzę punktów newralgicznych - oby taj było dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Dzięki REZI ! A co z tym mocowaniem styro do OSB ? klej dyspersyjny do styropianu + kapsle do styro za 12 groszy i wkręty do drewna - ja stosowałem mase do zbrojeń która jest również klejem ( b. dobry) system oparty na masie bezcementowej Armirungputz -mineralno akrylową masą zbrojona mikrowłóknami, opis masz tutaj przy okazji chowania skrzynek rolet w tyropianie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1094716&highlight=armirungputz#1094716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 03.05.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam jesteśmy z żoną w rozterce czym wykończyć dach (podbitka) ostatnio widzielismy dom z podbitką tynkowaną (chyba płyta gips karton ale może się mylimy) bardzo nam się podobała czy ktoś nma taką i czy jest z niej zadowolony? rozważamy jeszcze drewno jakoś siding nasz odstrasza. Poprosimy o rady Mam biały siding (do białych rynien i okien oraz ceglastych ścian) i mi sie podoba. Ale jeśli Wam nie - to odradzam drewno (późniejsza konserwacja, ryzyko deformacji itp.) , odradzam definitywnie karton-gips ale pod ew. tynk może sie znakomicie nadać płyta farmacell. Ja z niej robiłem czopuch kominka - ale to inny temat. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.10.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 witam miał być Marley w okleinie drewnopodobnej, ale on kosztuje 30 zł za metr bieżący jest biały siding proszę o odpowiedź na pytanie: czy można pomalować białą podbitkę z pcv tak, aby udawała drzewo? jeśli tak- to czym? pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.10.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 witam miał być Marley w okleinie drewnopodobnej, ale on kosztuje 30 zł za metr bieżący jest biały siding proszę o odpowiedź na pytanie: czy można pomalować białą podbitkę z pcv tak, aby udawała drzewo? jeśli tak- to czym? pzd nie można - wyjdzie fatalnie są podbitki z PCV w okleinach takich jak profile okienne drewnopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.10.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Rezi jesteś szybki jak błysk noża i studzisz głupie zapędy dzięki pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 13.11.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Mam dopiero działkę, ale te podbitki tynkowane to chcę na pewno. Będę wiercić mężowi dziurę w brzuchu. Ciemne mi się nie podobają, bo przy mocno odsuniętym dachu, to się robi ciemnawo pod dachem. Jasne drewno szybko trafi szlak na zewnątrz, plastik jest nie fajny ogólnie, choć u nas na poprzedniej podbitce się sprawdził. Teraz jednak chcę tynki w kolorze ścian lub jaśniejsze. Fajno, że tu jest taki wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 13.11.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 REZI baaaardzo ładnie to wygląda jeśli można to mam pytanko - jaki szeroki masz okap, bo jestem w fazie projektowania i nie wiem czy 70-80 będzie ok i tak przy okazji to co to za dachówka i jaki jest kąt nachylenia ?? mam nadzieje, ze też mi tak ładnie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 13.11.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Nas też zainspirowała podbitka Reziego... Elewacja w trakcie realizacji, o ile pogoda pozwoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.11.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Jak by się jeszcze jakoś dało pogodzić podbitkę Reziego z deską czołowa (czy jak ją zwał) firmy http://www.plastivan.pl i ewentulanie wmontowac w podbitkę jakieś kratki wentylacyjne to było by to optymalne rozwiązanie. Nie wiem dlaczego ale podoba mi się podbitka złoty dąb z Plastivan tylko ta cena podobno 100zl za 1 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts