Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co robic? kable z elektryki zaczepili sobie na kominie

Recommended Posts

Co robic ? jakies 3 tyg temu robili mi elektryke i kable przyczepili do komina ,dach zle ocieplili ( niecaly) chyba sie zalamie .

Jestesmi laikami w budowlance i dopiero po wizycie inspektora ( bo kierownika tez mamy do d..) wyszlo co mamy zle wykonane ( kierownik chyba slepy, no i u niego zawsze jest wszysto ok)

Dach beda robic od nowa ale te kable co z nimi? :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam zona Darolla :(

Witam

Przewody YDY czyli takie jakich używa się do instalacji wewnętrznych w domkach mają maksymalną temperaturę pracy 70st. Nie sądze żeby na powierzchni komina (nie wiem w którym miejscu oni to zamonotwali i od czego ten komin) pojawiła się taka temperatura.

Skrzynka na kominie bedzie na tv satelitarna i internet.

Komin na ktorym sa kable - to komin z kominka :D ( jaki to jest komin? wentylacyjny czy dymowy bo nie wiem?) zreszta na 2 kominie tez sa jakies kable.

Rezi? ocieplenie dachu niema nic wspolnego z kablami na kominie napisalam ,ze to mi tez zle wykonali :(

Pozdrawiam

zona Darolla :)

jak na mój gust to chłopcy powinni sciągnąć cala tego typu instalcję z komina , u mnie główny przewód antenowy idzie wewnątrz piony wentylacyjnego w specjalnej rurce stalowej.

nie pamietam gdziesc czytałem na forum na temat temp z jaka potrafi sie rozgrzać komin i o ile wiem elektronika w tym pudełku nie lubi temperatur pow 50 st.

chłopcy wg mnie dali d..... ciała i musza to porawić

a tak na marginesie głowa do góry na tym etapie takie fuszerki można jeszcze poprawic wyłapac nigdy nie jest tak źle by nie mogło byc gorzej :lol: :lol: :lol:

też miałem w paru miejscach pociągnięte przewody po kominie , i nie przejmowałem się tym, teraz już zatynkowane i po problemie, przewody sa ydyp , do 750 V w grubej izolacji , raczej nic im się nie stanie , ja bym się nie martwił , a dach jak cieknie to muszą poprawić, zwuykle cieknie gdzieś przy kominach i koszach , to newralgoczne miejsca.