Daroll 10.05.2006 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Dzieki, ok jutro tam podjade a z drugiej strony to mam juz wszystkiego dosyc Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.05.2006 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Zawsze unikałem układania przewodów na kominach, ale z 5 lat temu na jednej budowie, no... tempo prac było tak duże, jeszcze nie było więźby na poddaszu, a już za tydzień tynkarze wchodzili. Krótko, poprowadziłem dwa przewody ścianą, dalej kominem wentylacyjnym, potem znowu ścianą. Klient nie chciał żadnych dodatkowych instalacji (antenowej też nie). Później klient sam poprowadził sobie przewód antenowy szybem wentylacyjnym - (na to też bym nigdy nie wpadł - u Ciebie Rezi, wsadzili przynajmniej w stalową rurę). Któregoś pięknego letniego popołudnia w antenę TV uderzył piorun. Gdybym nie zobaczył na własne oczy skutków uderzenia pioruna, to bym nie uwierzył. W przewodzie elektrycznym, krzyżującym się na kominie z przew. antenowym (oddzielała je tylko grubość cegły z której wymurowano komin) zaindukowała się taka siła elektromotoryczna, że jeden z przewodów rozerwał się. Pierwszy raz coś takiego widziałem, jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Pewnie niewielkie, a jednak.... W takim przypadku nawet dobre zabezpieczenie przepięciowe w rozdzielnicy, dobrze uziemiony przewód PE niewiele pomogły. Niby nie ma co popadać w panikę, ale po co prosić się o kłopoty. Aha Daroll, to ostatnie zdjęcie z przewodem docchodzącym do wentylatora w otworze wentylacyjnym - w tym wypadku nie da się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.05.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 na to też bym nigdy nie wpadł - u Ciebie Rezi, wsadzili przynajmniej w stalową rurę z daleka wyglądała jak stalowa - ale to szara rurka pcv - sprawdzilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.05.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 na to też bym nigdy nie wpadł - u Ciebie Rezi, wsadzili przynajmniej w stalową rurę z daleka wyglądała jak stalowa - ale to szara rurka pcv - sprawdzilem Myślałem, że stalowa i ma za zadanie ekranować przewód. To nie za dobrze Ci to zrobili. Moim zdaniem, nie należy popadać w panikę, ale jednak komin nie powinien służyć jako przepust kablowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.05.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 na to też bym nigdy nie wpadł - u Ciebie Rezi, wsadzili przynajmniej w stalową rurę z daleka wyglądała jak stalowa - ale to szara rurka pcv - sprawdzilem Myślałem, że stalowa i ma za zadanie ekranować przewód. To nie za dobrze Ci to zrobili. Moim zdaniem, nie należy popadać w panikę, ale jednak komin nie powinien służyć jako przepust kablowy. tam są wyłacznie kanały wentylacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 11.05.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 osobiscie bym sie nie przejmowałwiadomo komin moze sie znacznie nagrzewacale nie sadze aby wynikly z tego jakies problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.05.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 na to też bym nigdy nie wpadł - u Ciebie Rezi, wsadzili przynajmniej w stalową rurę z daleka wyglądała jak stalowa - ale to szara rurka pcv - sprawdzilem Myślałem, że stalowa i ma za zadanie ekranować przewód. To nie za dobrze Ci to zrobili. Moim zdaniem, nie należy popadać w panikę, ale jednak komin nie powinien służyć jako przepust kablowy. tam są wyłacznie kanały wentylacyjne Patrz mój pierwszy post w temacie. Nie pisałem o temperaturach, a o "skrzyżowaniach" przewodów antenowych z elektrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.05.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 w pracy siedze ciągle coś to i nie doczytałem .... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts