Piotr-Krk 03.05.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam serdecznie Jestem tutaj już od dawna z Wami , nic nie pisałem tylko czytałem tak wię postanowiłem to zmienić Moje pytania: 1) Czy do małego mieszkania(51m) pasuje kominek? 2) Czy w mieszkaniu można zainstalować kominek na drewno czy moze lepiej elektryczny? 3) Czy walory estetyczne kominka elektrycznego są o wiele gorsze niż kominka na drewno? Jakie są wasze odczucia? Z góry dziękuję za odpowiedzi Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 03.05.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 .... 1) Czy do małego mieszkania(51m) pasuje kominek? Czy pasuje to kwestia gustu i aranżacji tego mieszkania. ....2) Czy w mieszkaniu można zainstalować kominek na drewno czy moze lepiej elektryczny? Jeśli posiadasz mieszkanie w bloku to na 99% nie masz technicznej możliwości podłączenia kominka (na drewno) do dymowego przewodu kominowego. W starych kamienicach gdzie niegdyś ogrzewały je piece kaflowe taka możliwość istnieje po uprzednim sprawdzeniu stanu technicznego komina. ....3) Czy walory estetyczne kominka elektrycznego są o wiele gorsze niż kominka na drewno? Jakie są wasze odczucia? To tak jakbyś porównywał Trabanta do Mercedesa. Nie ta klasa. Także pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Krk 03.05.2006 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 dzięki za podpowiedzi.Tak własnie myslałem ze nie będę miał przystosowanych instalacji pod kominek , chociaz chciałbym mieć choc małą namiastkę prawdziwego kominka w wersji na prąd. Rozumiem ze do kominka elektrycznego nie muszę miec zadnej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 03.05.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 dzięki za podpowiedzi.Tak własnie myslałem ze nie będę miał przystosowanych instalacji pod kominek , chociaz chciałbym mieć choc małą namiastkę prawdziwego kominka w wersji na prąd. Rozumiem ze do kominka elektrycznego nie muszę miec zadnej instalacji ? Nie, nie musisz (za wyjątkiem instalacji elektrycznej oczywiście ) Ale czy naprawdę podoba się Tobie takie ustrojstwo? http://www.eko-instal.pl/php/jpg/canterbury.jpg czy też takie? http://www.stylowekominki.pl/images/mil20_.jpg Widok prawdziwego płomienia nie może być zastąpiony przez "techniczne wykonane złudzenie optyczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Krk 03.05.2006 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 no te akurat są beznadziejne cholerka co tu poradzic , od zawsze marzyłem o kominku a może porozmawiałbym z panami którzy budują mój blok ,moze dadza rade zrobic jakąs taką instalacje pod kominek? mam mieszkac na 2 piętrze a w sumie będą tylko 3. Jak sądzisz moze przejsc cos takiego? Co musiałbym kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 03.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 no te akurat są beznadziejne Nawet jeśli obudujesz to marmurami ze złoceniam to i tak zasada działania tego "wynalazku" zostanie taka sama. .... a może porozmawiałbym z panami którzy budują mój blok ,moze dadza rade zrobic jakąs taką instalacje pod kominek? mam mieszkac na 2 piętrze a w sumie będą tylko 3. Jak sądzisz moze przejsc cos takiego? Co musiałbym kupic? Ty to pytanie to na poważnie zadałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 no te akurat są beznadziejne cholerka co tu poradzic , od zawsze marzyłem o kominku a może porozmawiałbym z panami którzy budują mój blok ,moze dadza rade zrobic jakąs taką instalacje pod kominek? mam mieszkac na 2 piętrze a w sumie będą tylko 3. Jak sądzisz moze przejsc cos takiego? Co musiałbym kupic? Do prawdziwego kominka przydałby się: -przewód kominowy tzw spalinowy o odpowiednim przekroju - czyli połączenie z kominem Komin odprowadzający spaliny z komina musi być też odpowiednio wysoki, coby się nie cofały do środka... - do kominka jakoś trzeba doprowadzić powietrze. W domu zwykle robi się specjalną rure w posadzce, w mieszkaniu raczej ciężko... Czyli pomieszczenie, w którym będzie stał wkład musi mieć odpowiednią kubaturę (wielkość i wysokość). Mi się kojarzy conajmniej 28m2, nie wiem jak z wysokością - no i strop o odpowieniej wytrzymałości - taki wkład trochę waży, dużo lżejsze są "kozy", czyli małe piecyki Widziałam kominki w mieszkaniach (w starych kamienicach wszyscy grzali przecież piecami ), ale trzeba do tego przygotować całą infrastrukturę na etapie projektu. Inaczej - blado to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Krk 03.05.2006 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 własnie na taką odpowiedz oczekiwałem.Pełen profesjonalizm dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts