bendzamin 03.05.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 jka przeprowadzaliscie rury kanal. przez sciany fundamentowe lub ławy wkladaliscie jakies rurki a potem kanalizacja przez to czy jakies inne metody znacie.I z jakim spadkiem najlepiej to zrobic? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 03.05.2006 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 jeszcze jedno czy wyprowadzajac rure kanalizacyjna z domu mozna ja puscic do szamba pod ukosem patrzac z góry czy nalezy to zrobic w linii prostej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 03.05.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Ja będę przeprowadzał przez ściane fundamentową. Planuje przed zalaniem wsadzić kawałek rury pcv większej średnicy (200-250) i potem przez to kanalizacje. Co do spadku to dla 160 min to 1,5%. Orientacyjnie spadek wyliczysz i=1/d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.05.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Bendzamin Wyjście z budynku powinno być na wprost.Dlaczego ?Dlatego, że w momencie podłączania do kanału, wodociągi grymaszą gdyrura idzie pod skosem ( ale oczywiście nie jest to wymóg ),ważne również by nie wychodziła na rogu, bo może dojść, w przypadku osiadania domu, a narożniki są na to szczególnie podatne, do uszkodzeniarur.pozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 04.05.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 jezeli pakujesz szerszą rure w sciane fudamentową to radzę wszystko sobie dobrze wyliczyć zeby właśnie tak trafić. U mnie też tak było a jak firma zaczęła kłaść rury to wylot wyszedł ze 20 cm ponad włożoną wcześniej rurą czyli nie było sensu jej kłaść. Za to nie ma problemu z rurą od wodociągu. Tam zawsze się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 04.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 a wracając do tego czy rura musi byc na wprost to wydaje mi sie ze jest to wskazane ale jak mi robili studzienke to widzialem ze na jej spód zakładany jest taki szeroki specjalny trójnik i z niego wychodzi wyprowadzenie do kanalizacji w róznych kierunkach i to wcale nie koniecznie na wprost, ścieki moga iść z kilku kierunków naraz. Za studzienkę jest tylko dodatkowa opłata przy zakładaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 07.05.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Witam Pod chudziakiem mam 5m poziomo (ze zpadkiem ) rury fi 75 do kuchni. Czy dać odpowietrzenie tego na dach, czy wystarczy zawór napowietrzający? Inne piony mam odpowietrzone, ale ta długość mnie zastanawia, czy nie będzie przepychać gazów przez syfon w zlewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 07.05.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 U mnie rura jest bezpośerdnio w ścianie fundamentowej i wychodzi z budynku prosto. Na zakręcie (bo szmbo jest po skosie zrobiłam studzienkę rewizyjną (do kupienia gotowa o przekroju chyba 50cm). Bardzo przydatne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 08.05.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 szkoda że tak mało postów... właśnie musze jutro umieścić rurę wylotową kanalizacji, bo będę wylewał chudziak i nie wiem, co oznacza spadek 2%. nie możnaby podawać w stopniach??? niech mi ktoś, proszę, wytłumaczy - ile to jest 2% - czym jest 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.05.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 2% to są 2 cm różnicy na długości 1 m.Dajesz np. rurę osłonową o średnicy 1,5 x przewodowej, uszczelniasz pianką na krańcach, spadek jeśli to sanitarka DN160 to i=1,5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prochon 08.05.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Spadek 2% to jest 2 centymetry na 1 metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 08.05.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 jka przeprowadzaliscie rury kanal. przez sciany fundamentowe lub ławy wkladaliscie jakies rurki a potem kanalizacja przez to czy jakies inne metody znacie. I z jakim spadkiem najlepiej to zrobic? pozdrawiam Ja nawkładałem styropianu tu i ówdzie w ściany fundamentowe i co? W trakcie budowy codziennie inna koncepcja więc i tak przepust pod rurę kanalizacyjną trzeba było przekuwać. A bloczki ułozone na 38cm !!! Co do spadku: JAK NAJWIĘKSZY. Jak najkrótszą drogą i jak najmniej zakrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 08.05.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jakie rury ?szare czy pomarańczowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.05.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Rury przez przeloty z rur większych.I między to pianka. Rury w ziemi pomarańczowe.Nie żałować ze spadkiem,żeby później coś w nich nie utknęło.Dałem większy spad niż zalecany a i tak mam obawy czy niezbyt łagodnie.Początek rury nie musi być na wysokości ściany fudamentowej.Może być wyżej bo jeszcze przyjdzie płyta,ocieplenie,wylewka,podłoga itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 09.05.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 i wszystko jasne tak to zrobię: z zewnątrz przez fundament rura pomarańczowa 150mm wejdzie do środka, na jej końcu kolanko 90 stopni i redukcja do 110mm i wyprowadzenie ponad wylewkę już 110mm jako pion. Do tego zlewać się będzie WC (odleglość 50 cm), wanna (odl. 1,2 m), pralka (1,5 m odl.), umywalka w łazience (1 m odl.), zlew w kuchni (1,5 m odl.) i zmywarka w kuchni (2 m odl. od pionu) oraz na poddaszu wc i umywalka. dzięki wielkie za wytłumaczenie 'procentów" i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 09.05.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 2 kolanka po 45 są lepsze od 1 x 90 przy przejściu " poziomu" w pion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts