Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę kupić od gminy działkę. Na co mam zwrócić uwagę i ile m

pbialk

Recommended Posts

Witam,

W warunkach przetargu mam następujące informacje:

1. Przed przystąpieniem do przetargu należy zapoznać się z dokumentacją dotyczącą nieruchomości. Miasto i gmina XXX posiada dokumentację geologiczną i geotechniczną

2. Nabywcy nieruchomości przed uzyskaniem pozwolenia na budowę dokonają wyłączenia gruntów z produkcji rolnej. Z wnioskiem należy wystąpić do Starostwa Powiatowego w XXX

3. Termin zakończenia zabudowy terenu - 5 lat od daty podpisania umowy notarialnej

Nadmieniam że w nagłówku informacji jest: Burmistrz miasta i gminy XXX ogłasza I przetarg nieograniczony na sprzedaż działek przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe.

Na co powinienem zwrócić uwagę?

Nurtują mnie dwa problemy:

1) Czy muszę odralniać całą działkę czy tylko jej fragment przeznaczony pod zabudowę ( działka ma ok. 900m2 ). Jakie mogą mnie czekać opłaty z tego tytułu?

2) Co oznacza "Termin zakończenia zabudowy"? Oddanie domu do użytku? Stan surowy?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Paweł

Witaj Pawle - część informacji na temat odrolnienia gruntów

znajdziesz w Dzienniku Ustaw z 1995 roku nr 16 poz.78.

(aktualny stan prawny szukaj np. na http://www.sejm.gov.pl - internetowy system informacji prawnej.To tyle jeśli chodzi o przepisy.

Na Twoim miejscu zapoznałabym się najpierw z planem zagospodarowania przestrzennego tego terenu.To wszystko znajdziesz w danym urzędzie (starostwie).Sprawdź, czy plan przewiduje takie zmiany.Bo w życiu różnie bywa.

Niezależnie od tego zobacz w terenie jak wygląda działka, czy nie ma w pobliżu linii wysokiego napięcia, tory, jak z drogą dojazdową, czy w księgach wieczystych nie ma wpisanych służebności, Jakie odległości do wody, kanalizacji, energii i jakie możliwości doprowadzenia lub założenia (studnie, szamba).

Czy teren nie jest objęty ochroną konserwatora przyrody, czy plan nie przewiduje również na tym terenie budowy "mało uciążliwych usług".

Odpowiedzi na pytanie - ile to kosztuje i jak długo trwa to najlepiej szukaj u tamtejszych urzędników.

powodzenia

[ Ta wiadomość była edytowana przez: a_mazo dnia 2003-03-02 12:09 ]