Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar wykonać drenaż na działce z wysoką woda gruntową.

Wiosną woda gruntowa jest na głębokości 60cm. Po podniesieniu działki będzie jakieś 90 cm. Oznacza to że wiosną ława fundamentowa będzie stała częściowo w wodzie.

Dodam że nie mam narazie możliwości odprowadzić wody do kanalizacji (bo jej nie ma :D). Wprawdzie 100m dalej jest rów melioracyjny ale wydaje mi się że to za daleko. Mogę wodę odprowadzać na sąsiednią działkę (jakieś 25m) które jest i będzie pusta.

Oczywiście woda nie zaszkodzi ławie ale czy w takim wypadku warto drenować ? Szczególnie wdzięczy będę za uwagi osób które maja podobną sytuację i jakieś doświadczenie. :)

https://forum.murator.pl/topic/53183-drena%C5%BC-na-dzia%C5%82ce-z-wysok%C4%85-woda-gruntow%C4%85/

ex67 - sąsiedzie babiczaku :D

Nie chwal się, że chcesz wodę do kanalizacji odprowadzać. Z tego co wiem, bo miałem kiedyś przez chwilę podobny pomysł, tak nie wolno, jak by Cię ktoś życzliwy wydał, byłyby kłopoty :x

Tak jak ktoś kiedyś na grupie napisał, jest u nas w gminie problem gdzie tą wodę odprowadzić, wszędzie wysoki poziom. Ja zrobię opaskę z kamyków dookoła domu i obsadzam roślinnością "pijącą" dużo wody. Pomysł - nie wiem czy mądry, ale nie mam innego rozsądniejszego rozwiązania.

ex67 - sąsiedzie babiczaku :D

Nie chwal się, że chcesz wodę do kanalizacji odprowadzać. Z tego co wiem, bo miałem kiedyś przez chwilę podobny pomysł, tak nie wolno, jak by Cię ktoś życzliwy wydał, byłyby kłopoty :x

Tak jak ktoś kiedyś na grupie napisał, jest u nas w gminie problem gdzie tą wodę odprowadzić, wszędzie wysoki poziom. Ja zrobię opaskę z kamyków dookoła domu i obsadzam roślinnością "pijącą" dużo wody. Pomysł - nie wiem czy mądry, ale nie mam innego rozsądniejszego rozwiązania.

Nigdzie nie napisałem że będę odprowadzał do kanalizacji ... :wink:

pozdrawiam zioma :D

Dodam że nie mam narazie możliwości odprowadzić wody do kanalizacji

A to kto napisał ??!!?? :wink:

Dodam, że u mnie jest ten sam problem i muszę go rozwiązać, bo mi ocieplenie od fudamentu przez wodę odłazi :evil: