Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktos buduje dom perla ze studia Atrium? Chodzi mi o projekt GL 299 http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-299,328,61,opis.html

Nigdzie w internecie nie moge znalezc zdjec z realizacji tego domu, za miesiac ruszamy z budowa. Jak ktos go budowal, bardzo prosze o przeslanie zdjec, ja postaram sie informowac i przesylac zdjecia z kazdego etapu budowy.

http://www.studioatrium.pl/res/299/big_0.jpg

http://www.studioatrium.pl/res/299/big_0.jpg

Za miesiąc ruszam z budowa tego domu, czy ktos z Was go budowal?

nigdzie w internecie nie mogłem znalezc zdjec z realizacji tego projektu, szukalem wszedzie projektu z podpiwniczeniem, zeby pozniej nie doplacac architektowi za doprojektowanie piwnicy (niestety wszystkie prawie domy w archonie sa bez piwnic :( ) dlatego moj wybor padl na studio atrium i na perle, dom z garazem, powierzchnia uzytkowa 119 m2 i podpiwniczenie.

Bardzo prosze osoby ktore budowaly ten dom o kontakt i zdjecia, ja postaram sie informowac o wszystkich etapach budowy.

• 6 months później...

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-299,328,61,opis.html

Chciałabym żebyście popatrzeli fachowym okiem na ten projekt, ( tak w ogóle nie potrafię wkleić linka- jak to się robi?)

Od razu uprzedzę że musimy mieć piwnicę,

Nasze przemyślenia:

1 Oczywiście podwyższyć ścianę kolankową,

2. Przedłużyć salon??????? (widzieliśmy go "na żywo" dosyć mały)

3. Najwięcej dylematów mamy z oknami na poddaszu, szczególnie w tych pokojach gdzie jest lukarna, tam są trzy okna :-? Lubię mieć dużo światła ale czy te okna rozmieszczone z każdej strony nie spowodują że pokoje będą nieustawne? Ja poważnie rozważałabym likwidację lukarny,za wględu przede wszystkim na koszty,

Chciałam przeznaczyć jakieś pomieszczenie na garderobę, które waszym zdaniem nadawałoby się do takiego celu

ten projekt ma całkowite podpiwniczenie, my jeszcze zastanawiamy się nad GL 119, ma częsciowe podpiwniczenie, nie ma piwnicy pod garażem ale wtedy trzeba robić fundamenty schodkowe, nie wiem czy wiąże się to z utrudnieniami budowlanymi, no i właśnie gl 119 nie ma tego pokoju nad garażem

Ja mam GLX19 - a więc coś bardzo podobnego - myślelismy też nad omawianymi wczesniej projektami, tylko:

1) koszt budowy pokoju nad garażem - niewspółmiernie wielki do osiągniętych efektów (strasznie ciasno),

2) balkon nad wykuszem - no cóż nie wszystkim się to podoba,

3) fundamentu schodkowego nie robiliśmy - bo rozbierałam starą stodołę na działce - i musiałam targać z ziemi stare fundamenty i syf zakopany w niej, a poza tym koszt budowy fundamentu schodkowego wcale nie jest mały,

4) przedłużenie salonu - :o :o :o dziwny pomysł - gdzie??????

5) podnieślimy ściankę kolankową o wysokośc pustaka (tak na prawdę o wieniec - bo brak tego detalu w projekcie :o :o :o ),

6) zbyt mała łazienka na górze i kompletnie nie potrzebna tak duża na dole,

7) w GLX19 jest mniejsza kuchnia, ale jest za to dodatkowe pomieszzcenie techniczne przy wejściu - super rzecz!!!!! w praktyce, oraz GARDEROBA przy wejściu - kto tego nie ma, ten nie wie jaka to wygoda - mieć wszystkie buty, płaszcze, kurtki, np. wózek dziecięcy, rowerek, walizki, itd., itp. zaraz przy wejściu,

8) proponuję jeszcze zastanowić się nad pomysłem częściowego podpiwniczenia - spore koszty (ja na zasypanie fundamentu garażu - zużyłam prawie 100 ton piachu !!!!!!).

witam Aldonka my już sobie kiedyś rozmawiałyśmy na temat tych projektów, u nas podpiwniczenie to konieczność ze względu na kształt działki, tylko żeby nie bawić się z tymi schodkowymi fundamentami myśleliśmy o całościowym.

Byliśmy u sąsiadów w GLX19 i w modelowym w Czeladzi i w obu wydał nam się tan salon zdecydowanie za mały, nie rozmawialiśmy z architektem o powiększeniu salonu, ale czy nie można go za wykuszem wydłużyć? Być może pomysł zostanie od razu przez architekta odrzucony ale spróbować można zobaczymy co powie :wink:

Co do garderoby faktycznie super rzecz i będzie mi jej brakować i to bardzo, ale zdecydowanie wolę większą kuchnię, w Czeladzi była po prostu za wąska :(

Myślimy o GL 299 gdyż przy rodzinie 2+2 nie mielibyśmy gdzie przenocować gości, którzy nas często odwiedzają chociaż koszty tego "dodatku" są niebagatelne :o

Zawsze chciałam mieć garderobę do której wchodzę jak na amerykańskich filmach :D i myślałam o zaadoptowaniu części tego pokoju na ten właśnie cel.

Balkon nad wykuszem to zdecydowanie nieoporozumienie- po co dodatkowy koszt lukarny i okien

W zasadzie myślę o trzech projektach:Perła,Bolek i Lolek oraz Maks w zabudowie bliźniaczej. Te projekty są do siebie podobne, ale żaden na 100 procent nie spełnia naszych wymagań. Częściowe podpiwniczenie jest nam potrzebne ze względu na kotłownę, pokoju nad garażem nie potrzebujemy. Będziemy wdzięczni za wszelkie wypowiedzi związane z tymi projektami.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Ja wybrałem GL 119 (AMELIA), ale żona uparła się na balkon nad wykuszem, taki jak w GL 299 (PERŁA) co wiąże się z dodatkowymi kosztami, których i tak jest za dużo.

Oczywiście dochodzi parę drobnych zmian:

- okna (to chyba standard)

- wyjście na taras z salonu a nie z jadalni

- wejście do piwnicy z zewnątrz

Boli mnie jeszcze jedna rzecz: bardzo mały przedsionek i nie wiem co z tym fantem zrobić. Myślałem o zmniejszeniu kuchni na rzecz przedsionka ale wciąż mam za dużo wątpliwości. Czekam na pomoc. :wink:

• 2 weeks później...
Ostatnio znalazłem realizacje projektu GLX 7 "Wojtek". Dom jest w stanie surowym otwartym wiec widać co i jak jest zrobione. Właściciele bardzo mili więc mogłem się dobrze porozglądać. Teraz przynajmniej wiem jak się mają wymiary na rysunku do rzeczywistej wielkości pomieszczeń. Najbardziej spodobała mi się jadalnia - rewelacja.

• 1 month później...

Witam

jak w temacie...szukam kogoś kto już zaczął lub wybudował Perłe. Wybraliśmy ten projekt i chciałbym poznać Wasze "za" i "przeciw".

Założenia są takie: 4 osoby, wjazd na działkę od zachodu, taras południowy zachód, odległość od wjazdu jakieś 8 metrów..... Podpiwniczenie chcemy tylko częściowe...

Oto link do projektu:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-299,328,61,opis.html

• 2 years później...
  • 2 weeks później...