Gryfpc 04.05.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 3 lata temu wykopałem staw z wyspą na środku. Niestety do dzisiaj nie "obudowałem" jej stromych i wystających na kilkadziesiąt cm nad wodę brzegów, które ostatnio zaczęły nam się obsypywać!!! Ponieważ w chwili obecnej nie mogę spuścić całkowicie wody ze stawu - zbyt wiele ryb i innych żyjątek, zamiast obmurowania jej kamieniem muszę szukać innego rozwiązania. Do głowy przychodzi mi "opalowanie" jej okrąglakami drewnianymi o średnicy ok. 10 cm i powiązanie to mocnym sznurem na zasadzie przeplotów (jak wiklinowy koszyk). Zastanawiam się zatem, jakie do tego nadaje się najlepiej drewno?! Po opalowaniu od wewnątrz chciałbym wyłożyć to dookoła jakąś geowłókniną i wysypać kamieniem, od góry zaś kilkucentymetrową warstwą żwirku. Myślałem o balch brzozowych (na dębowe mnie chyba nie stać ), ewentualnie, po zalaniu stropu, zostaną mi stęple sosnowe. Proszę o poradę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.05.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Teraz to, zostaje tylko wyjście awaryjne.Ja, przyjęłabym za wyjście taki materiał, który nie zmieni zbyt mocno ph wody, bo jak piszesz staw jest zamieszkały. Dąb jest o tyle dobry, że zakwasza wodę, więc ataku pleśniawki i padnięć po takich palach, nie powinno być.Wydaje mi się, że skoro nie chcesz spuszczać stawu, to palowanie drewnem, rurami PCV wypełnionymi cementem, granitowymi bloczkami, dużym kamieniem rzecznym, etc. ( czyli materiałami obojętnymi lub zakwaszającymi) jest jedynym wyjściem.Ja umacniałam brzeg po roku, wielkimi granitami, bo folia zaczęła " zjeżdżać" z półek wodnych o stromym nachyleniu. Udało się, kamienie zapobiegły dalszej degradacji brzegu.http://www.mFoto.pl/uploads/1052/tn_fontanna-w-sportowym_2de2c.jpghttp://www.mFoto.pl/uploads/1052/zabol_84b58.jpghttp://www.mFoto.pl/uploads/1052/karasie_b9faf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.05.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 u nas glina, obrosła darnią, więc wyspa nie zjeżdża. - jak szeroki masz przesmyk pomiędzy wyspą a brzegiem? - czy ze wszystkich stron brzeg sie obsuwa? ja ułozyłabym spore kamienie, ale u mnie staw płytki. U Ciebie pomogłaby siatka + kołki drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 04.05.2006 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Dzięki Hanka i Majka Niestety u mnie kamienie nie bardzo wchodzą w grę (a szkoda), bo wyspa ma pionowe brzegi jakieś 1 do 1,5 m pod wodą i ok. 0.5 m nad wodą. 1,5 roku temu tak to wyglądało: http://fotoalbum.wzt.pl/fotografie/1223_fotki_7ffd558/16741_581778.jpg Gdzie niegdzie od razu ładnie się zadarniło: http://fotoalbum.wzt.pl/fotografie/1223_fotki_7ffd558/16727_508900.jpg ale większość linii brzegowej troszkę musieliśmy doraźnie podratować płotkami: http://fotoalbum.wzt.pl/fotografie/1223_fotki_7ffd558/16726_508576.jpg ale właśnie ten brzeg - zachodni, obsypuje się najbardziej. Tam jest najgłębiej. Maju mostek ma +/- 7 - 8 metrów. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.05.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 genialne Muszę przyjechać na inspekcję Nasze mostki mają po 3 m długości i sa przerzucone nad przesmykami A skąd masz wodę do zasilania stawu? Do takiego brzegu wyspy uzyłabym kołków drewnianych /pali/ wbijanych w dno. na górze można je powiązać. Drogo, ale estetycznie i lata przetrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 04.05.2006 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 genialne Muszę przyjechać na inspekcję Nasze mostki mają po 3 m długości i sa przerzucone nad przesmykami A skąd masz wodę do zasilania stawu? Do takiego brzegu wyspy uzyłabym kołków drewnianych /pali/ wbijanych w dno. na górze można je powiązać. Drogo, ale estetycznie i lata przetrzyma. Zapraszam, choć w tym roku to nie ma na co patrzeć!!! Ale mimo wszystko chętnie Was poznamy!!! :D Poza tym właśnie myślę o palach, ale nie wiem jakie drzewo wytrzyma w wodzie długo i nie zgnije (dąb odpada bo zbyt drogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.05.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 z zaproszenia napewno skorzystamy, mamy do was rzut beretem Oczywiście najlepszy dąb, ale pewnie nadałby sie jesion, grab. Buk i brzoza za słabe, tak samo wierzby /one dodatkowo natychmiast by Ci urosly / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 04.05.2006 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 genialne Muszę przyjechać na inspekcję Nasze mostki mają po 3 m długości i sa przerzucone nad przesmykami A skąd masz wodę do zasilania stawu? Do takiego brzegu wyspy uzyłabym kołków drewnianych /pali/ wbijanych w dno. na górze można je powiązać. Drogo, ale estetycznie i lata przetrzyma. Daleko to przecież nie macie i w dodatku z górki Może jakiś grilek zapoznawczy?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeja 05.05.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Przy tak stromych skarpach, pale to tylko półśrodek. Wypompuj(spuść) wodę i zrób solidny mur oporowy. Super masz ten mostek Od razu widać że wyspa jest tylko dla twardzieli umiejących pływać, o dobrym zmyśle równowagi nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.05.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 W życiu nie widziałam czegoś tak ładnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.05.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Może jakiś grilek zapoznawczy?! grilek niezbędny . Trzeba bedzie ustalic termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts