wiarus 11.02.2002 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Chłopaki to zaczyna przypominać walke z wiatrakami: woda destylowana,czysta betoniarka,wiadro, kielnia, a wszystko to może zawalić nagły deszcz- czy po wymurowaniu przykryć sciane folią żeby nie zamokła w czasie deszczu.Jedno pytanie czy deszczu trzeba unikać w czasie murowania i spoinowania , czy po zakończeniu spoinowania deszcz już jest niegroźny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.02.2002 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Wiarus - gorzej ! Nie tylko jak pada na świeży mur trzeba go okryć. Jak słońce świeci też! Mój fachowiec mówił mi, że daje się folię na rusztowaniu i tak stoi. Chyba na stronie Robena było, że należy chronić przed ostrym słońcem 7 dni i do tego zraszać. Znajomym murowali w 30 stopniach - całe spoiny im wywiało, bo się wykruszyły. Poddajesz się? Ja nie. Jedynie jak stwierdzę po wizualizacji projektu, że mi się nie podoba, to dam tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.02.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Po zrobieniu elewacji nalezy przetrzec wszystkie cegly klinkierowe olejem (nawet 2x), to pomaga uniknac wykwitowi cegla lepiej wygladaWode destylowana mozesz uzyskac przy drobnych ukladach w aptece, maja aparature.Do murowania z tradycyjnej zaprawy nalezy stosowac zaprawe cementowa bardziej niz wapienna no i podstawowa sprawa to nie ubrudzic lica cegly przy kladzeniu. Zwlaszcza na tych ubrudzonych i wyczyszczonych wychodza wykwity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2002 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Oj Pitbull - ale ślizgasz się po temacie. Wiemy, że 2*2=4. Jak już, to daj nam jakieś konkrety. Nie wyobrażam sobie, by apteka wyprodukowała mi parę m3 wody destylowanej, ale producent wody destylowanej w miejscowości obok (5km) tak. Jak mnie zaskoczy ceną, to pożyczę od rolnika bekę (taką jak się wozi wodę na pola) i zanabędę w drodze kupna trochę wody studnianej u tegoż bauera. Sikał elewacji olejem nie będę, ale środkiem hydrofobizującym tak.Myślę, że Cię nie uraziłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.02.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 O oleju Ci opowiadam z doswiadczenia nabytego... pewnie moj olej jest tanszy niz Twoj srodek a efekt podobny przy czym silne natluszczenie cegiel, podobnie jak zaprawa cementowa zmniejsza ryzyko wykwitow (doswiadczenia organoleptyczne) Uparles sie na wode destylowana to mi apteka przyszla na mysl, ale woda ze studnie tez jest ok. No coz ja swoje napisalem a i tak zrobisz jak chcesz Gdy bez czynu sama rada, medrcy szkoda, glupia sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.02.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Coście się tak czepili tej wody destylowanej, zwykła woda wystarczy. Wykwity robią się przede wszystkim z soli więc wystarczy kupić właściwą zaprawę do klinkieru, a jak ktoś się boi chloru, to niech robi ze zwykłej wody odstanej, chlor się szybko ulatnia z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2002 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Alanta - rzuciłem hasło do sprawdzenia i odzew przyszedł. Trochę to tak jak w przypowieści: jeżeli ktoś Ci powie, że jesteś koniem - nie przejmuj się. Jeżeli powie Ci to druga osoba - sprawdź czy nie zostawiasz śladów kopyt. Jeżeli trzecia osoba to potwierdzi - trudno; musisz dać się podkuć.Ja jestem na etapie sprawdzania śladów. Co było na chemii, to już zapomniałem. Ile czasu na to potrzeba? Czy deszczówka byłaby OK, czy jej miękkość spowoduje inne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 12.02.2002 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 niedawno zakładałem akwarium i moja rada jest taka sklep akwarystyczny -kupujesz uzdatniacz do wody wodociągowej, który między innymi załatwia sprawę chloru (buteleczka około 6 zł na 200 l wody)Odnośnie powlekania klinkieru olejem niedawno była tak reklamacja : facet wymurował sobie ogrodzenie po 2 latach klinkier zaczął mu się sypać(łuszczyć). Klinkierowcy oglądają i już prawie zwracali pieniądze i wtedy ów facet się wygadał że posmarował olejem zagadka? jak myślicie co było dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 12.02.2002 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Ja użyję do murowania wody ze studni i po zakończeniu nałożę środek hydrofobizujący, co do tynku na klinkier to byłaby .....osteczność - tyle kasy przykryć jakimś tynkiem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2002 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 I słusznie. Zwykła woda wystarczy. A tak poza tym to czy w Waszych kranach jest woda czy roztwór chloru. To białe co wyłazi na klinkierze to jest tlenek wapnia, bo wapń wchodzi w skład cementu. Ta gotowa zaprawa Sopro zawiera tras (jakaś tam skała wulkaniczna która wiąże wapń) i dlatego przy jej stosowaniu nie ma wykwitów. Przy kominie Frankaia coś musieli spieprzyć z czapą stąd wykwity. I faktycznie - ściana klinkierowa nie może być zawilgacana (zarówno w fazie budowy jak i użytkowania), bo jak nasiąka i schnie to żeby nie wiem co wykwity będą. Najlepiej dać szeroki okap dachu, odizolować od fundamentu i jeszcze zaimpregnować. Tak mi się zdaje. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.02.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Moze ten klinkier oleju nie lubil, Moj jak go posmarowalem to nawet sie do mnie usmiechnol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 13.02.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 A plamy Ci nie zostały po tym oleju? Klinkier jednak ma pewną nasiąkliwość i mogą zostać. Ja murowałam detale z klinkieru, zwykła zaprawą i dbałam o dobre suszenie ściany, to podstawa, bo inaczej wilgoć wyłażąca ze ściany wyciągnie też sole (soli chloru niestety nie da się do końca usunąć). Wykwity da się usunąć, rozcieńczonym kwasem solnym, tylko uwaga na oczy i skórę, kwas mocno "dymi"... Swoją drogą ciekawe ile by kosztowała taka ściana na destylowanej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 13.02.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Wykwity mozna też usuną COCA - COLĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2002 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Coca-cola jest dobra do odrdzewania, a czy do murów? Tak w ogóle, to Coli bez wódki nie wypiję, bo mię otrzącha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.02.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Mojej cegly klinkierowej olej nie poplamil a wykwity sie w ogole nie pojawily. Z tym kwasem solnym to przesadzilas, toz to prawdziwa jatka moze byc jak komus wypadnie na dachu z reki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 13.02.2002 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Dlatego trzeba uważać i nie zlecać tego byle komu; trzeba mieć rękawice, okulary, maskę na twarz, to stary sposób budowlany, a kwas jest mocno rozcieńczony, kupuje się go w "Chemii". Poza tym po co Ci kwas na dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.02.2002 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Mówicie o "kwasie" czy o kwasie?Pierwszy bywa, bo są dekarze, co boją się wejść na dach bez dopingu (ja bym takichh pognał z mojej budowy), a drugi może mi się przydać do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.02.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Otoz to panie dziejku. ja tez myslalem o kominie z cegly klinkierowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 13.02.2002 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 dla tych którzy uważnie czytają(dokończenie kwestii ze strony pierwszej) poproszono klienta o świadectwo dopuszczenia dla oleju do powlekaniu klinkieru i niestety miał facet problem . Na usuwanie wysoleń(oczywiście nie wszystkich rodzajów) doskonale nadaje się ocet i to nie jego roztwór jak piszą w niektórych źródłach ale właśnie ocet. inne środki stosowane nie pomagały i wtedy właśnie ów ocet był zbawienny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 18.02.2002 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 no to uwaga!!dzisiaj widziałem się z nowym majstrem od klinkieru - jego zasada : do wody dodaje "LUDWIK" żeby zmiękczyć wode - co wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts