Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przeszukałem mniej więcej archiwum i nie mogę znaleźć ani jednego przykładowego projektu wentylacji nawiewno-wywiewnej. Może ktoś mógłby się podzielić czymś takim, żeby ułatwić zadanie tym, którzy planują sami stworzyć namiastkę wentylacji mechanicznej.

Tylko błagam, nie piszcie, że takie rzeczy powinna robić wyspecjalizowana firma - doskonale to wiem - jednak nie każdego na to stać. Nie piszcie też, że jeśli nie firma, to lepiej w ogóle tego nie robić. Nie o tego typu dyskuje mi chodzi (takich jest już pełno na forum) a o konkretne przykłady rozwiązań w domach (lokalizacje central, rur i wywiewników, przekroje rur, ich typy itp.).

ps. jeśliby ktoś się zdecydował na umieszczenie planu swojej wentylacji, to dobrze, żeby usunął z niej lokalizację czerpni powietrza - po co ułatwiać sprawę złodziejom :o.

https://forum.murator.pl/topic/53202-wentylacja-mechaniczna-kto-si%C4%99-podzieli-przyk%C5%82adami/

Jak mi sie uda znaleźć rysunki to wrzucę mój projekt instalacji. Wykonany samodzielnie, realizacja

także samodzielna - zgodnie z twoimi założeniami że ma być tanio i dobrze.

Pozdrawiam

Jak mi sie uda znaleźć rysunki to wrzucę mój projekt instalacji. Wykonany samodzielnie, realizacja

także samodzielna - zgodnie z twoimi założeniami że ma być tanio i dobrze.

Pozdrawiam

Właśnie o coś takiego mi chodzi. Dzięki RYDZU i czekam! :)

Firma która komleksowo wykonuje instalacje wentylacyjne na moim terenie (niemal monopolista) wyceniła mi kompletny system za jedyne 15.000 zł (z gruntowym wymiennikiem ciepła). Centrala Bartosz WS450, wentylatory Danfoss i połączenie systemu z kominkiem. Ale jest to znacznie powyżej moich możliwości. Więc... schemat juz mam narysowany przez siebie uwzględniając znane ogólnie zasady, a wykonawca (buduję w szkielecie drewnianym) powiedział że nie powinno byc z tym problemu. Ale chętnie zobacze co maja inni. Swój schemat spróbuje jutro wrzucić na moją stronke i dam namiary. Instalacja zaprojektowana przeze mnie na centrali Dospel 300 z automatyką powinna kosztowac max 8-10 tys.

Pozdr

Robert