Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem w trakcie ocieplania domu styropian 12 cm, ściana 2w , mam kilka elementów , które będą zamocowane na elewacji domu , są to jakieś lampki , gniazdo zewnetrzne , i sygnalizator alarmu, jak mam to zamocować żeby się solidnie trzymało , a jednocześnie nie powstały jakieś mostki cieplne ? głównie chodzi mi do gniazdo i ten sygnalizator do alarmu, jak zaczynałem przykręcac do styropianu długimi śrubami, to styropian się zgniata i nie ma mowy żeby to solidnie przykręcić , a gniazdo musi być solidnie żeby się nie wyrwało , tak samo jak sygnalizator... a jak dam jakiś klocek , czy kawałek BK na podkładkę do wtedy w tym miejscu nie będzie ocieplenia , jak to zamocować żeby było dobrze?
https://forum.murator.pl/topic/53218-jak-zamocowa%C4%87-solidnie-cokolwiek-do-%C5%9Bciany-ze-styropianem/

Był już ten temat, nawet niedawno. Nie widzę problemu. Długie kołki i to wszystko. Nie musisz przykręcać z taką siłą żeby zaraz wgniatać styropian... będziesz do tego jakieś zwierzę przywiązywać czy też co? :wink: Gniazdo też na spokojnie wytrzyma, trzeba tylko wpuścić je w styropian, nawet jeśli jest natynkowe. Dodatkowo klej i wytrzyma. Mostki termiczne to taki strach na wróble - chyba że wieszasz coś o powierzchni stanowiącej kilka procent powierzchni ściany - ale nie posądzam cię o takie pomysły...

Rozumiem ze chodzi o ew mocowanie lamp etc

pierwszy sposób to specjalne elementy dostępne u dostawców systemów ( STO caparol etc)

drugi to "wydłubać" styro dziurę przykręcić na kołki kawałek płyty osb na niego przykleić 2 cm kawałek styro i zaciągnąć klejem i podwójna siatką.

ja zastosowałem metode 2

jak już ktoś powiedział są specjalne wkręto-kólki do styropianu

w kształcie coś jakby świdra o średnicy 3-4 cm z gwintem w środku

Dostępne w marketach budowlanych OBI , Castorama itd.