Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont mieszkania w Warszawie

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim!

Planuję kompleksowy remont mieszkania. Poszukuję solidnej firmy i rozsądnej oferty cenowej. Nie chce sie martwić o zakup materiałow itp.

Mieszkanie jest w tzw. wielkiej płycie, a planuję:

1. wyrównanie scian,

2. glazura (lazienka i kuchnia)

3. terakota (lazienka, kuchnia, przedpokoj, balkon)

4. podwieszane sufity, halogeny

5. przeniesienie kilku gniazdek elek. i dodatkowe oswietlenie,

6. wymiana drzwi, w tym wejsciowych,

7. przeniesienie zlewu w kuchni,

8. zabudowa rur od kaloryferow (pionow)

9. wylewki pod podlogi (podloga kupiona z usluga w ubieglym roku)

Czy ktos moze mi podpowiedziec ile moga kosztowac poszczególne pozycje? Jezeli z poszczegolnymi pracami zwiazane sa jeszcze jakies dodatkowe - prosze o info. Przyznaję, irytują mnie niespodzianki w stylu majster wiedział; nie powiedział...

Przyszlo na priva wiec nie podaje namiarow na autora:

1. wyrównanie scian-gładzie-12zł/m2,malowanie5zł/m2

2. glazura (lazienka i kuchnia) -35-zł/m2

3. terakota (lazienka, kuchnia, przedpokoj, balkon) -35zł/m2

4. podwieszane sufity-30zł/m2, halogeny -25zł/punkt

5. przeniesienie kilku gniazdek elek.i dodatkowe oswietlenie-25zł\punkt

6. wymiana drzwi, w tym wejsciowych-150zł/sztuka

7. przeniesienie zlewu w kuchni-200zł

8. zabudowa rur od kaloryferow (pionow)25zł/m2

9. wylewki pod podlogi -10zł/m2

Dużo, malo? Firma (7% VAT, faktura) czy wolny strzelec szarej strefy?

• 2 weeks później...
Mam namiary na rzetelna firmę z w-wy. Nie znam cen za m2, bo robią wycenę po obejrzeniu prac do wykonania, za to mogę polecić z czystym sumieniem. Jeśli dalej szukasz to napisz, a prześlę namiary. Nie podaję nr na forum, żeby nie być podejrzewaną o reklamę.

Co do tej wyceny to ceny faktycznie warszawskie. Mi za płyty KG powiedzieli 30 zł mkw ściany i 35 zł mkw za poddasze. W łódzkim cena klaruje się na 22-24 za mkw. Czy to nie złodziejstwo? Tylko dlatego że STOLYCA. Jestem rozgoryczona - a na domiar wszystkiego panom fachowcom nie chce się pracować. WRRRR

Co do tej wyceny to ceny faktycznie warszawskie. Mi za płyty KG powiedzieli 30 zł mkw ściany i 35 zł mkw za poddasze. W łódzkim cena klaruje się na 22-24 za mkw. Czy to nie złodziejstwo? Tylko dlatego że STOLYCA. Jestem rozgoryczona - a na domiar wszystkiego panom fachowcom nie chce się pracować. WRRRR

Rany, że wam ciągle się jeszcze chce tak o tej stolycy wypisywać... Są różnice, ale dlaczego nie bierzecie pod uwagę kosztów utrzymania się i życia w Warszawce? Przecież nigdzie na świecie nie jest tak, że w każdym mieście są jednakowe ceny, tak się jakoś porobiło.

Oczywiście, że w Łodzi czy pod Krakowem ekipy są tańsze - NO TO DAJCIE TYM LUDZIOM ZAROBIĆ I ŚCIĄGAJCIE ICH DO NAS DO ROBOTY! W czym, do licha, problem? Ale weźcie też pod uwagę, że Warszafka inaczej zarabia, stąd inne wymagania są wobec nas, ot, życie... W innych regionach po prostu ludzi nie stać na tak drogą robociznę, to i budowlańcy muszą spuszczać z tonu. To jest rynek, rynek, drodzy państwo!

To nie ma nic do rzeczy. Jeśli zarabia się 800 - 900, to raczej nie kładzie się kafelków po 200 zł/m... A u nas (czytaj: w Polsce, a jeszcze bardziej Warszafce) taki jest właśnie śmieszny zwyczaj:)

Gdybym ja miała firmę budowlaną, też chciałabym zarobić - a nie dokładać do interesu. Ale, pozwolę sobie na uogólnienie, często ludzie nie szanują ani tej roboty za 800, ani tej za 5000...

Za każdą pracę należy się zapłata, i tyle.

Pozdrawiam,

Moim zdaniem problem polega na tym, ze nie mamy wplywu na to z jakimi ludzmi przyjdzie nam wspolpracowac. Mysle o umiejetnosciach, klasie i uczciwosci majstra. Zgadzam sie, ze za dobrze wykonana robote nalezy sie godziwa zaplata. Gorzej gdy za usluge, powiedzmy na srednim poziomie, oczekuje sie maksymalnych stawek a oczekiwanie tlumaczy sie kosztami utrzymania w wawie... Tutaj nazwyczajniej w swiecie qrwica mnie bierze - czy mnie ktos z onych kosztow zwolnil?!

Tak niestety wyglada to w wawie: robi sie szybko i zawsze drogo. Podsumowujac, w tym przypadku drogo nie daje gwarancji, ze bedzie zrobione dobrze, ale wzrasta ryzyko kontaktu z bezczelnym palantem. Omijania takowych, niestety, moge sobie zyczyc juz tylko na okolicznosc przyszlego remontu.

Życzmy sobie tego wzajemnie:)

Ale, będąc - przyjmijmy to - uczciwym i fachowcem, też nie chciałabym na swojej drodze spotykać klientów=palantów (używając Twojej terminologii), którzy wynajmują ludzi, nie wiedzą czego chcą, do jakości pracy zastrzeżeń nie mają, ale płacą jak chcą, ile chcą i doradzają tym, co to niby zostali wynajęci jako spece od swojej roboty... Mam takich znajomych - skądinąd prywatnie ich lubię, ale jak wynajęli ludzi do remontu, to traktowali gorzej niż parobków... brrr... nie rozumiem.

Po prostu szanujmy się wzajemnie a nie walmy po głowie na wszelki wypadek...:)

Blueangel buduję się pod Warszawą aczkolwiek nie sądzę żeby to skłoniło mnie do położenia płytek za 200 zł za metr - to już uważam za snobizm i niepotrzebny wydatek.

No i w pełni popieram ostatnią wypowiedź remontbaby - sprawdziłam na własnej skórze. Efekt - żaden "palant" u mnie nie robi.