Dorota2 04.05.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Mam plot o wysokosci 1,5m ,sitke z drutu powlekanego, chcialabym odgrodzic sie od sasiadow jakims pnaczem, myslalam o bluszczu. Jest to miejsce niestety sloneczne, a czytalam, ze bluszcz wymaga cienia lub polcienia, czy w tym wypadku nie urosnie? Moze jakies inne pnacze posadzic, zalezy mi zeby szybko roslo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 04.05.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 w słonecznym miejscu - chmiel - rosnie jak dziki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia72 04.05.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 szybko urośnie winobluszcz pięciolistkowy (parthenocissus quinquefolia), pięknie przebarwiający się na czerwono.Tu znajdziesz odmiany: http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/1150.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota2 05.05.2006 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Bardzo dziekuje za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 08.05.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 winobluszcz i chmiel gubią liście na zimę i wtedy płot nieciekawie wygląda. Moja sąsiadka - płot od południa - ma posadzony bluszcz na siatce ale często go podcina żeby nie przelazł na rosnący obok żywopłot i nie rozpełz po ogrodzie. Bluszcz jak dla mnie ma jedną wadę, jak jest starszy to drewnieją mu łodygi. Co prawda ten u sąsiadki podcinany rośnie już piąty rok i jakoś tego nie widać a mój nie ciety zdrewniał ale może to klucz do tego. Żeby urozmaicić ten płot po jego górnej krawędzi rośnie winobluszcz, też mocno ciety i prowadzony tylko po wierzchu, wyglada jak wałek liści pieknie kolorowych jesienią na płocie. Tylko trzeba pamiętać o częstym formowaniu i cięciu takiego ogrodzenia. Widok jednak jest wart tej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 08.05.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Też uważam że bluszcz jest dobry na płot. Po ostatniej zimie jednak stwierdzam, że przemarznięty wygląda bardzo nieciekawie. Miałem osłonięty bluszczem kącik na kubeł do śmieci. Po usunięciu zeschłych liści i pędów ten naturalny parawan musi urosnąć na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 08.05.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 A co myślicie o winogronach, czy można obsadzić nimi siatkę lub drewutnię. Oprucz osłony jesienią mają jeszcze dodatkowy atut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 12.05.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam! ja obsadziłem winogronem taras od południowej i zachodniej strony. uważam że to fantastyczny pomysł aby zasłonić się przed słońcem, sąsiadami... a i owoc jest. jesienią po przerzedzeniu liści słońce też dochodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robxx 12.05.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Też uważam że bluszcz jest dobry na płot. Zasilasz w jakiś sposób swój bluszcz ? Mój przez trzy lata niewiele przybrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts