renjul 04.05.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 oczywiscie nie w tym roku ale czy wogole jest szansa na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.05.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Oczywiście, że zakwitnie, tylko nieco później niż formy szczepione. Kupiłam kiedyś w szkółce bez, który teoretycznie miał być szczepionym, ale gdy w domu obejrzałam dokładnie nasadę pnia, okazało się, że żadnego śladu po szczepieniu nie było. Drzewko przez 3 lata nie kwitło, pomimo różnych " dopalczy"- nawozów dolistnych, doglebowych, etc. W końcu jeden ze szkółkarzy zarekomendował mi radykalne, jesienne cięcie korzeni, sztychówką. Dokoła w promieniu pół metra od korony, zrobiłam pionowe cięcia gleby i ....wiosną było więcej kwiatów niż liści !!! Formy szczepione, zakwitały u mnie już po pierwszym roku od posadzenia. Oby się to Twoje maleństwo szybko ukorzeniło:D MOże hormonów mu troszkę daj, przed posadzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 04.05.2006 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Oczywiście, że zakwitnie, tylko nieco później niż formy szczepione. Kupiłam kiedyś w szkółce bez, który teoretycznie miał być szczepionym, ale gdy w domu obejrzałam dokładnie nasadę pnia, okazało się, że żadnego śladu po szczepieniu nie było. Drzewko przez 3 lata nie kwitło, pomimo różnych " dopalczy"- nawozów dolistnych, doglebowych, etc. W końcu jeden ze szkółkarzy zarekomendował mi radykalne, jesienne cięcie korzeni, sztychówką. Dokoła w promieniu pół metra od korony, zrobiłam pionowe cięcia gleby i ....wiosną było więcej kwiatów niż liści !!! Formy szczepione, zakwitały u mnie już po pierwszym roku od posadzenia. Oby się to Twoje maleństwo szybko ukorzeniło:D MOże hormonów mu troszkę daj, przed posadzeniem? bede ciac korzenie - dzieki za rade A o hormonach to powaznie mowisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.05.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 bede ciac korzenie - dzieki za rade A o hormonach to powaznie mowisz?? Jeśli to już paroletnie drzewko, to, oczywiście, możesz ciachać korzenie. Wtedy, by przetrwać tą agresję, zagrożenie życia i niesprzyjające warunki, roślina wytwarza całe kwiaty, po to, by zawiązać nasiona, "urodzić" dzieci i poprostu- przetrwać jako gatunek. To reakcja wielu roślin na niesprzyjające warunki ( np. winorośl cięta na winogrona, jest niemal ogławiana i dopiero wtedy rodzi dużo, wielkich owoców). O hormonach mówię poważnie , bo to ukorzeniacze roślinne, ale jeśli masz już drzewko, a nie gałązkę, którą dopiero chcesz ukorzenić, to hormony są zbędne. Serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 05.05.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Jeeezu, to ogrodnictwo jest tak samo skomplikowane jak medycyna: szczepienia, homony... A wydaje się że samo rośnie. Tylko że zwykle "samo" rośnie u innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 05.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Jeeezu, to ogrodnictwo jest tak samo skomplikowane jak medycyna: szczepienia, homony... A wydaje się że samo rośnie. Tylko że zwykle "samo" rośnie u innych... Kofi rosliny mają też hormony tzw.auksyny i giberyliny - tyle tylko że nie są one takie jak u zwierząt i ludzi (kurcze taka napalona jabłonka ) a wpływaja na wzrost, wytwarzanie korzeni, kwiatów etc. Dlatego do ukorzeniania różnych roślin (nawet pelargonii) warto zapotrzyć się w Ukorzeniacz Universalny który właśnie zawiera hormony roślinne - kwas indolilooctowy- pobudzający do wytwarzania korzeni P.S. Hmm, z tą medycyną masz trochę racji i muszę przyznać że ja tak traktuję moich pacjenów (tj. rośliny) jak lekarz. A więc wywiad środowiskowy z hodowcą, potem obadanie pacjenta - posiewy te sprawy, diagnoza, lezcenie - jeśli się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts