SyMa 04.05.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Jesteśmy na etapie szukania kredytu. Zastanawia mnie czy jest sens szukać kredyt indywidualnie, czy lepiej załatwiać kredyt przez ww. Mam pewne obawy, czy to nie jest tak, że ww. chcą sprzedaż kredyt, może i korzystny dla klienta (chociaż gdyby poszukali, znaleźliby lepszy), ale przede wszystkim dla nich.Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?PozdrawiamSyMa PS.kredyt, którym jesteśmy zainteresowani to ok. 340 tys zł, tj około 65 % inwestycji. Jeszcze nie wiem czy PLN czy CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 04.05.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Niedawno byłem i w Expanderze i Open Finance porównać ich oferty. Co prawda Expander należy do General Electric, który ma swój bank: GE Money, ale doradca w ogóle nie brał oferty tego banku pod uwagę Powiedział też, że mają taką samą prowizję od wszystkich banków, więc z ich punktu widzenia jest wszystko jedno czyj kredyt polecają. Nie wiem jak jest z Xelionem, którego właścicielem jest Pekao SA. Możliwe, że są "mniej obiektywni", ale tego nie wiem... A OpenFinance jest chyba samodzielnym bytem, więc też raczej nie ma zagorożenia, że zawsze proponują kredyty jednego banku. Generalnie chyba warto pójść do doradcy, oszacować z nim koszt kredytu, zrobić symulację, a potem... sprawdzić to samodzielnie w tym samym banku, co zasugerowany przez doradcę. To tak tytułem podzielenia się swoimi obserwacjami (na razie jeszcze nie "doświadczeniami")... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 04.05.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Kiedyś było już sporo na forum na ten temat... Kiedy szukałem kredytu (rok temu) byłem zarówno w Expanderze jak i Open Finance (Poznań) - dużo lepsze wrażenia miałem po wizycie w OF (do tego brak opłat za ofertę) - koniec końców i tak wziąłem kredyt w swoim banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 04.05.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Po wizycie w Expanderze poszedłem na negocjacje do poleconego przez nich banku i wytargowałem 0% prowizji zamiast 1% oraz niższą o 0.15 p.p. marżę.Wydaje mi się, że Expander żyje z prowizji bo nie dopuszczali możliwości jej negocjowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 04.05.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Pracuję w banku, jestem po finansach wiem co to kredyt i jak się to je, ale nie znam wszystkich ofert więc wybrałam się do doradcy. Z tego co udało mi się dowiedzieć to ostatnim niezależnym doradcą jest goldenegg. Bardzo polecam, trafiłam na naprawdę bardzo kompetentną osobę. Jeżeli szukasz w Krakowie to mam namiar.Moim zdaniem warto wiedziec coś o kredytach, ale nie ma potrzeby aby znać całą ofertę na rynku od tego są właśnie doradcy oni wiedza jaka teraz i gdzie jest promocja i kto ma jaką ofertę. Polecam doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 05.05.2006 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Dzięki, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie rzeczywiście wizyta u doradcy, a potem indywidualne spotkanie w proponowanym banku. PozdrawiamSyMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 05.05.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 my dziś spotkaliśmy się z doradcą z Goldenegg, w poniedziałek ma przysłać swoje propozycje. Wcześniej byliśmy w 3 bankach- propozycje Millenium i GE podobne , w PKOBP gorsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 11.05.2006 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Byliśmy na spotkaniu w OF. zaproponowano nam kredyt w Millenium lub Multibanku. Doradca odpowiedział nam na nasze watpliwości dotyczące waluty (powyższe kredyty w CHF).W przyszłym tygodniu wybierzemy się jednak do oddziału i zobaczymy czy uda się wynegocjować lepsze warunki niż w OFPozdrawiamSyMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 11.05.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Ja spotykam się jutro z panem z Goldenegg a w rodę z OF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.05.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ja polecam Open Finance, właśnie załatwiam przez nich kredyt refinansowy. Polecam nie tylko na etapie rozmowy wstępnej ale również później. Mogą być kłopoty przy wypłatach transz czy załatwianiu dokumentów i wtedy pomoc takiej instytucji jest nieoceniona. Doradca ma bezpośredni kontakt z analitykiem banku i może dużo zdziałać. Jeśli załatwiacie bezpośrednio w banku to potem w "okienku" nie zdziałacie praktycznie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 16.05.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ja polecam Open Finance, właśnie załatwiam przez nich kredyt refinansowy. Polecam nie tylko na etapie rozmowy wstępnej ale również później. Mogą być kłopoty przy wypłatach transz czy załatwianiu dokumentów i wtedy pomoc takiej instytucji jest nieoceniona. Doradca ma bezpośredni kontakt z analitykiem banku i może dużo zdziałać. Jeśli załatwiacie bezpośrednio w banku to potem w "okienku" nie zdziałacie praktycznie nic. Bez przesady. Dzisiaj dostałem decyzję z Millenium na warunkach które wcześniej wynegocjowałem: waluta CHF, marza 1.1, prowizja 0, wkład własny 5% Firmy doradcze ten sam kredyt oferowały na znacznie gorszych warunkach (jestem kilkanaście tysięcy do przodu na całym kredycie). Bezpośredni kontakt z analitykiem ma mila pani z oddziału, która prowadzi moją sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.05.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ja polecam Open Finance, właśnie załatwiam przez nich kredyt refinansowy. Polecam nie tylko na etapie rozmowy wstępnej ale również później. Mogą być kłopoty przy wypłatach transz czy załatwianiu dokumentów i wtedy pomoc takiej instytucji jest nieoceniona. Doradca ma bezpośredni kontakt z analitykiem banku i może dużo zdziałać. Jeśli załatwiacie bezpośrednio w banku to potem w "okienku" nie zdziałacie praktycznie nic. Bez przesady. Dzisiaj dostałem decyzję z Millenium na warunkach które wcześniej wynegocjowałem: waluta CHF, marza 1.1, prowizja 0, wkład własny 5% Firmy doradcze ten sam kredyt oferowały na znacznie gorszych warunkach (jestem kilkanaście tysięcy do przodu na całym kredycie). Bezpośredni kontakt z analitykiem ma mila pani z oddziału, która prowadzi moją sprawę. Na pewno różnie bywa, każda osoba to indywidualny przypadek. Ja również załatwiam kredyt w Millenium i w porównaniu z ofertą bezpośrednią mam następujące korzyści: - oprocentowanie niższe o 0,2 w wyniku negocjacji (bezpośrednio też pytałem i mówili, że raczej niemożliwe), - oprocentowanie niższe o 0,3 w wyniku przystąpienia do programu oszczędnościowego firmowango przez OF a niedostępnego w Millenium (czyli razem już o 0,5%), - mając również kontakt mailowy z Panią w oddziale nie udało mi się załatwić odstępstwa od reguły w sprawie dokumentów (nie chcieli zaakceptowac braku zaświadczenia na które się długo czeka, a Pani stwierdziła, że nie da sie tego załatwić), zaś Pani z OF załatwiła to od razu. Prowizja 0%, wycena 0 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 16.05.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 piszesz "oprocentowanie niższe". Ale od czego? Napisz konkretnie jaką masz wartość marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.05.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Niższe niż standardowo ofertowane, które można znaleźć w tabelce na stronie internetowej banku dla danego LTV. Moja marża nic Ci nie powie bo robiłem refinansowanie z podwyższeniem kwoty i długo bym musiał wyjaśniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 17.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 ... A OpenFinance jest chyba samodzielnym bytem, więc też raczej nie ma zagorożenia, że zawsze proponują kredyty jednego banku. ... Open Finance SA nie jest samodzielnym bytem. Jest pośrednio kontrolowany przez Getin Holding SA - m.in. właściciela Getin Banku SA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts