Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbitka mocowanie

Recommended Posts

jak się to mocuje? na wieszakch do krokwi , czy tez do łaty przykreconej do ściany , jak na wieszakach to czy sa jakieś specjalne czy trzeba coś kombinować ?( elewacja ze styropianu i kleju ) , nie wiem jeszcze na jaką się zdecyduje czy drewno czy PCV , mam pytanko czy podbitki z PCV są sztywne ? pytam, bo okapy dachu mam szerokie na 1 metr , i jak nie będą te listewki sztywne to bedą się chyba owieszać na takiej długości a jeszcze dojdą jakieś lampki itp...... tak sobie gdybam, ale może się mylę ?

nie wiem czy poprawie i czy można zrobic inaczej ale u mnie jest w następujący sposób:

roztaw krokwi co 75 cm, maksymalna szerokośc podbitki 150 cm

konstrukcja z łat, przytwierdzona do krokwi, nie ma mocowania do ściany, przy szerokiej podbitce dodatkow dałem łaty pomiędzy krokwiami

na to przykręcone OSB3 18mm/

połaczenie łat pomiędzy sobą na łacznikach ciesielskich, łaty do krokwi wketami do drewa

http://rezulak.pl/podb1.jpg

jak się to mocuje? na wieszakch do krokwi , czy tez do łaty przykreconej do ściany , jak na wieszakach to czy sa jakieś specjalne czy trzeba coś kombinować ?( elewacja ze styropianu i kleju ) , nie wiem jeszcze na jaką się zdecyduje czy drewno czy PCV , mam pytanko czy podbitki z PCV są sztywne ? pytam, bo okapy dachu mam szerokie na 1 metr , i jak nie będą te listewki sztywne to bedą się chyba owieszać na takiej długości a jeszcze dojdą jakieś lampki itp...... tak sobie gdybam, ale może się mylę ?

Najprościej prostopadle do krokwi przykręcić listwy montażowe co 50cm (w tym przypadku 3 rzędy) i później równolegle do krokwi montować podbitkę przy pomocy zszywacza tapicerskiego lub standardowo przy pomocy spinek do paneli PCV (1mm).