Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M05a NIEWIELKI wersja 1

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fajny domek :D

taras troszkę zadaszony, wejście w podcieniu, ładna stylistyka, wygodne sypialnie i duużo pomieszczeń gospodarczych - super - na meble ogrodowe, rowery, narty, skrzynki kwiatowe itp itd i osobna pralnia z suszarnią.

ciut mały salon, ale wiadomo - przy tym metrażu muszą być jakieś kompromisy :) . za to salon jest ustawny i kominek centralnie ustawiony - będzie można ogrzać cały dom :) Zwarta bryła domku na rzucie kwadratu.

Łazienki w sam raz jak na mały domek, kuchnia też, elewacja będzie dość ciekawa - mnie się podoba ten domek.

W sypialniach będą spore skosy, ale powinny być i tak dosyć wygodne.

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_310_3.jpeg

Można ładnie dobrać kolorki, dachówkę dać n.p.braasa cementową i też będzie śliczny. I okna PCV o połowę tańsze od drewnianych, bo bedą pasowały w tym domu - niema innych elementów drewnianych. klinkier lub nawet płytki klinkierowe - są tańsze o połowę.

piękne cegły ma Eko klinkier - nowość zielona i niebieska :D

• 3 weeks później...

My wczoraj z naszym architektem próbowaliśmy znaleźć za i przeciw róznych projektów, m.in. Niewielkiego.

Jest ładny, nie za duży metraż. Może jednak warto zastanowić się nad wadami:

- kosztowny dach

- 3 kominy w róznych miejscach domu

- i troche nieprzemyślane ściany - w niektórych miejscach jak niedokończone np. w wiatrołapie, ściana nie dochodzi do końca, jest mala "wyrwa"

- w wew pomieszczeniu gospodarczym prawie w poprzek idzie mała ścianka i chyba nawet są tam podciągi bo jest to ściana nośna

- poddasze wcale nie jesr takie małe. Co jest też plusem, bo gdyby podnieść ścianke o około 90 cm to zrobią nam się 4 pokoje, o ile pamiętam one po podłodze mają ponad 20m2.

Tyle zapamiętałam z rozważań.

Też nad tym proejktem się zastanaiwaliśmy ale w rezultacie będzie indywdualny.

i troche nieprzemyślane ściany - w niektórych miejscach jak niedokończone np. w wiatrołapie, ściana nie dochodzi do końca, jest mala "wyrwa"

idealna na półki we wnęce

- kosztowny dach

prawda, jest dosyć kosztowny pewno, ale można dać niedrogiego Braasa

lub blachodachówkę

- w wew pomieszczeniu gospodarczym prawie w poprzek idzie mała ścianka

ścianka nie przeszkadza, a wydziela pralnię

My bierzemy bardzo poważnie ten projekt pod uwagę, ale w odbiciu lustrzanym i w wersji z garażem na dwa samochody. Jest to jedyny projekt domu, który urzekł nas od "pierwszego wejrzenia"! I pod względem estetycznym i funkcjonalnym; kilka drobnych zmian i wydaje się być dla nas idealny.

Ale... z z drugiej strony czytam wypowiedzi wielu Forumowiczów, że budowa domu jest kompromisem pomiędzy marzeniami, finansami i pozostałymi realiami i nie chcielibyśmy rzucać się na coś, co nas wykończy, zniszczy marzenia i zrujnuje finanse doszczętnie.

Pozdrawiam

isabell2809

Tez bardzo mi sie podoba, ale mam kilka watpliwosci

jak myslicie, ile moze kosztowac wybuwanie go? czy ktos sie dowiadywal w muratorze? i czy te sumy, ktore podadza, sa prawdziwe?

Czy dom nie jest za maly, szczegolnie poddasze? Czy nie okaze sie, ze sa same ,,klitki", np salon, ktory spelnia role pokoju dziennego i jadalni z tymi meblami narysowanymi wyglada dosyc ciasno.

Czy mozna wybudowac M05 z podwojnym garazem i z dwoma pokojami na gorze?

Bardziej odpowiada mi M05a (wlasnie z podwojnym garazem), ale z kolei ma4 pokoje (my potrzebujemy 3) i powierzchnia netto ok. 180 metrow - to tez dosyc duzo, najpierw koszt budowy, wykonczenia a pozniej ogrzania.

isabell2809

Czy dowiadywalas sie o koszt budowy m05 z podwojnym garazem? Czy to adaptacja w ramach projektu?

pozdrawiam

justa

Justa, żeby to było tak łatwo na te wszystkie pytania odpowiedzieć... :wink:

Nam podoba się M05a, właśnie z podwójnym garażem, z zadaszonym tarasem 26,8m2 (moje ciało nie znosi słońca!!!) i wszystkim co w sobie ma... Ile może kosztować wybudowanie? Jeszcze nie mam konkretnej, wiarygodnej kalkulacji, ale ja stawiam na kwotę w okolicach ponad 300 tyś zł... Dla nas ten dom nie jest za mały, 3 sypialnie na górze są idealne, w sypialni na dole urządzimy gabinecik do pracy i śledzenia tego forum :wink: . Wymiary pomieszczeń masz podane, więc trzeba przeanalizować to pod własnym kątem.

Jeszcze raz proszę tych, którzy ten dom wybudowali lub budują o swoje spostrzeżenia i uwagi.

isabell2809

dla mnie M05 wydaje sie za maly, nie m05a.

Ten drugi jest chyba nawet za duzy (o 1 pokoj). Zeby mozna bylo M05a pomniejszyc o 1 pokoj i zrobic cos miedzy jednym a drugim. Wtedy bylby tanszy.

Czy nie uwazasz, ze jest duza roznica miedzy pow. uzytkowa a netto?

A te 300 tys. (brutto czy netto) to po jakichs analizach, czy tak na wyczucie?

Serdecznie pozdrawiam

justa

Justa, rozumiem, że chcesz pomniejszyć dom o jeden pokój na górze, nad garażem?? Ja myślę, że w tym układzie 1 pokój tą czy w tamtą... :wink: , a tak powaznie to o to trzeba pytać tych, co już takie zmiany wprowadzali, ja się nad tym nie zastanawiałam, więc nie wiem.

Różnica między netto a użytkową wynika ze skosów, jak mi ostatnio mój kolega tłumaczył, który też buduje dom, nawet będziemy sąsiadami przez płot, hihi.

300 tyś netto wynika przede wszystkim z analiz przeprowadzonych już budów podobnych domów (zbliżony metraż), ale jak pisałam, zależy od wielu czynników.

Poza tym z doświadczeń moich znajomych, którzy budowali domy niedawno (a właśnie się okazało, że jest ich trochę) nie warto za bardzo rzucać się na oszczędności (a na pewno już nie można oszczędzać np na ociepleniu) ponieważ one potem wychodzą bokiem... "Odchudzanie" kosztów to może być np. zamiana okien z drewnianych na plastiki, jak pisał Kolega wyżej i podobnych sprawach. W tym projekcie na dach pójdą dość duże pieniądze i można tu zaoszczędzić tylko mocno targując się ze wszystkimi, takie jest moje zdanie. Ja osobiście nie mam zamiaru kłaść na dach takiej papy co imituje dachówkę (nie pamiętam jak się nazywa, ale jest tania, najtańsza podobno w Czechach, kupuje się ją w rolkach), tylko dachówkę ceramiczną. Zawsze jest coś za coś.

Jak w końcu końców okaże się, że nie stać nas na to wszystko, to poczekamy rok z budową, ale będziemy mieli to, co chcemy a nie erzac i prowizorkę. Dom powinien być wybudowany na MAXA porządnie...

Pozdrawiam

Hej

Od kilku miesięcy szukam projektu i właśnie go znalazłam - to Niewielki wersja lustrzana z podwójnym garażem. Wybieram się właśnie do biura sprzedaży Muratora (a wiem, że są takowe w Warszawie) i jeśli da się dokonać zmian takich jak chce - tzn powiekszenie salonu poprzez przeniesienie łazienki do pom gospodarczego, to budowa się rozpocznie wiosna przyszłego roku.

Jeszcze do niedawna podobał mi się projekt z extradomu - Andromeda, ale są w nim zbyt duże pokoje na poddaszu i co sie z tym wiąże duże koszty dachu.

Myślę, że ten projekt jest w sam raz tzn niezbyt duży, ale wygodny i ma podwójny garaż. A tym samym wpasuje się w każdy krajobraz.

Witam Agawa,

duży zbieg okoliczności lub mamy podobne potrzeby :D

Już od dłuższego czasu przeglądam forum, nawet czasami coś napiszę, jako pierwszy projekt wpadła mi w oko Andromeda, potem było paru faworytów po drodze a teraz nie ukrywam, że M05a wzbudza moją wielką sympatię.

Ma parę wad i dużo zalet. szczególnie zainteresował mnie Twój pomysł przeniesienia łazienki, czy możesz coś więcej opisać?

Mając nadzieję na ciekawą dyskusję

Pozdrawiam

Kasia