Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M05a NIEWIELKI wersja 1

Recommended Posts

Jeżeli mogę coś zaproponować Agawa, zrób okno 3-dzielne w pokoju dziennym symetrycznie na ścianie, będzie dobrze wyglądać a po jednej i drugiej stronie okna balkonowego zostaje po powiększeniu dość miejsca na szafy, wypoczynki itd...

czy masz już info dotyczące przesunięcia kominka?

Jestem pewna, że można go przesunąć.

Czy oznacza to, że ściana pomiędzy salonem a wc-tem jest działowa a nie nośna?

Pozdrawiam,

Kasia

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasik

może masz rację, muszę to jeszcze przemyśleć.

Ścianka ta jest nośna, ale można ją przesunąć, co oczywiście wymaga zmian w konstrukcji dachu, ale jest do zrobienia.

Co do przerzucenia kominka, to wątpliwa sprawa, bo każde przesunięcie go w str garażu powoduje, że komin przesówa sie w głąb sypialni.

Mam wrażenie, że gdybyśmy przesunęły kominek w lewo i w dół to wypada gdzieś przy drzwiach wejściowych do sypialni, więc nie będzie problemu z aranżacją wnętrza, komin pogrubi ściankę.

Najlepiej byłoby mieć rysunki w jednakowej skali aby porównać parter z piętrem.

Agawa widziałaś jak pięknie wygląda Andromeda Działkowca, wytynkowana?

A może by jednak Andromedkę??? :wink:

Pozdrawiam

Kasia

Andromedka też nie jest zła, ale

1. koszt większy bo poddasze duże

2. z podwojnym garażem myślę że będzie wyglądała "jamnikowato"

U Działkowca byłam osobiście ale jeszcze tynków nie było, przyznaje ze fajna jest ta Andromedka.

A Ty co myślisz? Andromeda bardziej komfortowa, no nie?

Wiesz, z działkowcem też byłam umówiona ale spotkanie nie wyszło.Andromeda jest większa,pewnie wygodniejsza na piętrze, chociaż nie bardzo podoba mi się łazienka ze stopniem oraz pokoik z obniżeniem.

Z garażem na dwa auta faktycnie elewacja frontowa będzie długa i płaska, to wszystko zależy jak patrzymy na dom przy wjeździe.

Za to elewacja ogrodowa jest super i bardzo mi sie podoba.

Mam zastrzeżenia co do klatki schodowej. Prawdopodobnie w Andromedzie hałas z dołu będzie bardzo słyszalny w sypialniach, natomiast w M05a klatka jest niewielka i oddzielona więc góra bardziej intymna.

Widząc zdjęcia andromedy w środku przedstawione przez Jolcia27 schody w Andromedzie będą bardzo reprezentacyjne.

mam problem!!! :-?

Wydaje mi sie , że koszty tych dwóch domków są bardzo zbliżone do siebie.

Kasia ( w rosterce)

Kurcze ja też mam problem, ale skłaniam sie do Niewielkiego. Zobacz M01a z muratora - jest podobny do Andromedy a wyceniony na ok350tys.

Myślę, że różnica będzie jednak znaczna, nawet w ogrzewaniu poddasza. Dla mne łazienka na poddaszu ze stopniem jest świetna, ale ten długi wąski pokój, nie koniecznie.

Pozdrawiam,

Kasia

Witam,

w Muratorze 10/2005 byl projekt tego domu jako rozszezenie modelu M05. I tam wlasnie kominek wystepowal prawie na srodku lewej sciany tak jak w projekcie M05 Niewielki.

Natomiast wg rzutu na stronie Muratora scianka miedzy wc a salonem jest dzialowa. Tak wiec nie bardzo wiem jak tam wpasowac kominek.

Pozdrawiam

Marcin

Ok!

Problem jaki mam z wyborem projektu wiąże sie z poddaszem M05a.

Wiem , że będzie duszne, a brak zwykłych okien będzie powodował iż powierzchnia wydawać sie będzie mniejsza.Te informacje skłaniaja mnie do podjęcia decyzji o zastosowaniu lukarn i to z podwójnymi oknami.

Dodaja one ogromnego uroku pokojom oraz przestrzeni.

Ale z drugiej strony to podnosi koszty!

Dobrze, że mam jeszcze troche czasu na decyzje bo im więcej czasu poświęcam na wybór tym mam większy mętlik w głowie.

Pozdrawiam,

Kasia

Witam,

w Muratorze 10/2005 byl projekt tego domu jako rozszezenie modelu M05. I tam wlasnie kominek wystepowal prawie na srodku lewej sciany tak jak w projekcie M05 Niewielki.

Natomiast wg rzutu na stronie Muratora scianka miedzy wc a salonem jest dzialowa. Tak wiec nie bardzo wiem jak tam wpasowac kominek.

Pozdrawiam

Marcin

Marcinie,

Agawa będąc w biurze Muratora dowiedziała się, iż ścianka dzieląca wc i saln wcale nie jest działowa :-?

Cokolwiek to znaczy wychodzi , że projekt nie jest jeszcze dobrze dopracowany.

Muszę zerknąć do muratora 10/2005 wtedy odpowiem.

Mi najbardziej podobają sie kominki narożne, jak ten:

http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=5&id=7238&grupa=0&kat=2&nxt=0

(Pozdrowienia dla Alex)

Przyznacie , że ładny!

I nam też spodobał się ten projekt. Wybraliśmy większy - wariant 1. Proponowane przeróbki to:

- likwidacja łazieniek 6 i 7 i scianek z szafami - większy salon. Zwłaszcza, że drażni kominek taki ani narożny, ani na środku. Nie za bardzo jest jak się cieszyć jego widokiem przy tym układzie ścian

- łazienka na dole w tym miejscu, gdzie w wersji mniejszej (wejscie do pokoju 5 "od frontu" salonu

- przedłużenie pom. gosp. 3 jak w wersji mniejszej - wtedy wyziewy z garażu nie bezpośrednio do salonu

- z częsci pom. gosp. 3 - tej od frontu domu - garderoba z wejściem z wiatrołapu

Ale mam tez kilka pytań do projektu:

- jak radzilibyście umieścić tv i głośniki do kina domowego?

- czy witarołap jest częściowo otwarty na salon? Wówczas nie spełniałby swego podst. zadania - ochrony przed zimnem z podwórka

- czy da się zamknąć wiatrołap za schodami?

- co zonaczają kropki pietrze? Czy to są jakieś słupy? Trochę byłyby bez sensu, bo ani jako ozdoba na środku, ani przy samej ścianie...

Projekt jest fajny, widać, że projektowała kobieta :) - dużo miejsca na wszystkie szpecace dom szpargały, deski do prasowania, odkurzacze, drabiny itp. okropieństwa. Brakuje nam tylko garderoby na górze. dlatego pokój nr 16 przeznaczymy na garderobę i wreszcie nie będą się mi gniotły rzeczy w szafie!

witam

nadal bardzo przygladam sie m05a. Rozmawialam wczoraj z facetem od robienia dachow i powiedzial, ze dach nie jest skomplikowany i za robocizne (krokwie, folia, dachowka ceramiczna) wzialby ok 13 500 zl czyli 50 zl za metr (tak w przyblizeniu)

Co wy na to?

isabell2908

chodzi ci o ocieplenie dachu? ta cena nie zawiera ocieplenia, tylko konstrukcja + wszystko na drewno w gore, czyli jakies folie, dachowka itd (nie za bardzo wiem co jeszcze ) ale na pewno bez ,,spodu" dachu.

Wyczytalam gdzies tu na forum, ze dachowke ceramiczna mozna kupic po ok 30 zl za metr, do tego wykonczeniowka nastepne 30 zl metr, czyli

60 zl x 270 m kw = 16 200

16 200 + 13 500 =29 700

Ile jeszcze trzeba doliczyc (i za co), zeby znac orientacyjny koszt dachu?

pozdrawiam

Nie no ocieplenie liczysz oddzielnie. Jako zabudowa poddasza razem z gipsokartonami.

Ja zakladalem na ten dach ok. 50. tys, poniewaz wydaje mi sie skomplikowany.

Tak sobie mysle. W tym Muratorze z pazdziernika 2005, gdzie byl przedstawiony M05 byl tez taki usmiechniety czlowiek, ktory wybudowal ten dom. Moze od redakcji Muratora mozna by wyciagnac jakies jego namiary?

Pozdrawiam

Marcin

O ile pamiętam, to przy ul. Hipolitowskiej lub Warszawskiej, ale raczej tej pierwszej(boczna trasy Warszawa -Mińsk)jest ul. Miła przy której stoi bardzo ładne osiedle budowane przez dewelopera. Domki po lewej stronie "na moje oko" to M05a.

Kobieta zmienna jest.:-) To w koncu M05 czy M05a? :-)

Zwal jak zwal. Jak ulica Mila to przy Hipolitowskiej - pierwszy zjazd na Halinow. Tyle razy tamtedy jezdzilem i nie zauwazylem. Dzieki.

Pozdrawiam