Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M05a NIEWIELKI wersja 1

Recommended Posts

Justa

ja tez rozmawiałam z tym panem, który wybudował te wszystkie domy (on mieszka w tym pierwszym o prawej).

Dokładnie sie nie przyglądałam temu domkowi i jego wnętrzu, bo jeszcze wtedy nie wiedziałam, że to M05 (zaczaiłam gdy przegładałam rzuty M05).

Niewiele mogę powiedzieć, bo mimo wszystko M05a jest zupełnie inny od M05. Pamietam, że salon w połączeniu z kuchnia trochę wyglądał długo i wąsko, łazienka sprawiała wrażenie dużej, pokoik też.

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze, to moze dlatego nie za bardzo mi sie podobal!!!!!!

Bylam przekonana, ze to M05, ale przerobiony. Zreszta sie dziwilam, ze jest juz gdzies wybudowany.

No i co teraz? Najpierw podoba mi sie projekt (juz-juz jestem bliska decyzji o wyborze TEGO wlasnie projektu), jade do Halinowa, wracam zniechecona, bo to nie to. Zaczynam szukac innego projektu. Teraz sie okazuje, ze to jednak nie M05!!!!! Ja oszaleje. Gdybym miala czas, to bym zrobila przerwe jakis miesiac i dopiero bym szukala od poczatku. Ale niestety czas mnnie goni.

Pozdrawiam

Justa, nie wiem na jakiej podstawie stwierdziłaś, że to M05 (i wszyscy, którzy oglądali te domy na Miłej). One są trochę podobne, ale tylko trochę i z frontu. W każdym razie koszt samego dachu w tym kztałcie i w tej powierzchni z pokryciem blachodachówką to rząd 50 tyś zł, mówię o oklicach Warszawy.

isabell

ja wcale nie stwierdzilam, bedac na milej, ze to M05. Uwazalam, ze to inny ale podobny projekt. Dlatego nie probowalam nawet rozmawiac z mieszkancami natomiast po powrocie do domu zadzwonilam do p. Marcina i to on mi powiedzial, ze to chyba jest Niewielki (symbolu rzeczywiscie nie pamietal, ale nazwe niewielki - tak). Ale mial prawo zapomniec, jesli budowal kilka lat temu.

W quote]każdym razie koszt samego dachu w tym kztałcie i w tej powierzchni z pokryciem blachodachówką to rząd 50 tyś zł, mówię o oklicach Warszawy
.

A w m05a ile moze kosztowac dach? Mniej?

Ale w ogole, to juz zniechecenie mnie ogarnia.

pozdrawiam

Witam Sympatykow M05a i M05,

moze i ja wtrace swoje trzy grosze. Po pierwsze bije sie w piersi :oops: , bo sam na forum napisalem za Agawa, ze M05 stoja w Halinowie. Bylem ta po ciemku i nie zauwazylem innego dachu. A moze to pomrocznosc jasna mnie ogarnela? :o

Te domy to projekt Przytulny D12 w roznych wariantach. Ten, w ktorym mieszka czlowiek budujacy domy, pierwszy dom po lewej to Przytulny wariant II ale z garazem dwustanowiskowym - taki projekt nie wystepuje w katalogu Muratora.

Justa:

wg katalogu Muratora koszt stanu otwartego to ok. 64 tys. zl netto dla M05. W tym masz dach z ceramiki, orynnowanie, sciany zewnetrzne i wewnetrzne, kominy, schody i stropy. Przed tym ok. 20 tys. zl netto za stan zero

Dla M05a - stan zero ok. 25 tys. zl netto + stan otwarty ok. 81.tys. netto

Dla D12 - takie jak stoja w Halinowie po lewej stronie: stan zero ok. 22 tys. zl netto + stan otwarty ok. 90 tys. netto.

Dach w M05 ma 223 metry kw, w M05 270 m kw a w D12 203 m kw.

Isabell2809

i to by sie wstepnie zagadzalo, ze koszt dachu wynosi ok. 50 tys. zl. Pamietaj tylko, ze im bardziej skompikowany dach, a taki jest w M05a tym bardzie nie oplaca sie go kryc blachodachowka, bo jest duzo odpadow.

W Muratorze dowiedzialem sie, ze gdzies w Polsce stoi M05. Niestety nie mogli sobie przypomniec gdzie - mialo to byc miasto na R ale moze byc rownie dobrze Radom czy Rzeszow czy Rybnik itp. Jak sie dowiem to dam znac.

Pozdrawiam

Marcin

Widzę, że to ja wprowadziłam wszystkich w błąd - przepraszam :-? Ja widziałam te domki wieczorem i zasugerowałam się wnętrzem (moim zdaniem to ono w 80% jest takie jak w M05).

Ale przynajmniej wiemy jak kosztowny jest dach tego typu i że nie ma domu na, którym moglibyśmy się wzorować.

Jesteśmy jednak zwartą grupką osób i myślę, że wspólnie dojdziemy do idealnego M05a. Co Wy na to? :D

Niestety, narazie nie mamy się na czym wzorować... Ale ten pan, który budował te domy na Miłej odradzał nam M05. Kosztowny dach to pierwsza, najważniejsza rzecz. Ale mimo to trwam w nadziei, że jednak M05a (w odbiciu lustrzanym) powstanie na naszej działce.

Moje zmiany:

1. Doprojektowanie okna dachowego w łazience

2. Podniesienie ściany kolankowej

3. Likwidacja drzwi prowadzących na taras z sypialni na dole i zastąpienie ich oknem

4. Likwidacja łazienki na dole (ma zostać tylko WC)

Reszta później, coś dziś źle się czuję...

Pozdrawiam

agawa

przegladalam watek na temat ANDROMEDY. Podoba mi sie ten projekt rowniez. Widzialam, ze bylas zainteresowana nim. Czy mozesz powiedziec, co ostatecznie zadecydowalo, ze z niego zrezygnowalas na rzecz M05a?

Pozdrawiam

Justa

Andromeda była pierwszym projektem w którym sie "zakochałam". Do tego stopnia chciałam ją mieć, że widziałam 2 w całej okazałości.

M05a odciągnęło mój wzrok od Andromedy z kilku powodów:

- delikatna bryła budynku (czyli batrziej uniwersalna i mniej kosztowna)

- obawa ,że Andromeda z podwójnym garażem będzie wyglądała trochę "jamnikowato". M05a mimo podobnych wymiarów wygląda zgrabniej, takie wrażenie sprawia dach, który jest rozłożysty

- powierzchnia użytkowa - zadecydowała. W Andr. jest zbyt duże poddasze (koszt wykończenia i ogrzania) myślę, że pokoje w M05a są wystarczające na sypialnię i pokoje dla dzieciaków.

- a wnętrze hmmm, Andromeda ma lepej rozwiązany parter, ale myśle, że jak zrobimy przeróbki to M05a też będzie super!!!!! :)

Nie wiem na ile te moje przemyślenia sprawdzą się w rzeczywistości, ale mam wewnętrzne przekonanie, iż M05a będzie tańszy w budowie i eksploatacji oraz równie wygodny jak Andromeda. A Ty co o tym myślisz?

agawa

podobaja mi sie obydwa! Ale rowniez blizej mi do M05a niz do Andromedy, ktora jest ladna, ale z dwoma garazami jest ciezka a z jednym garazem jest duzo zgrabniejsza (przynajmniej na papierze - w naturze nie widzialam).

Oprocz ogolnego strachu przed budowa, w M05a boje sie kosztow dachu.

Chyba ta wizyta w Halinowie mnie ostudzila, bo tamte domy nie bardzo mi przypadly do gustu, chociaz d12 to moj pierwszy faworyt. Moze cos tam zostalo poprzerabiane, ze nie sa takie rewelacyjne.

Oprocz tego bardziej spodobalo mi sie wejscie tego po lewej stronie. Chodzi mi o ten duzy podcien przy wejsciu. Czy nie uwazasz, ze mozna by cos takiego zrobic w M05a?

Justa

ja jednak zostanę przy oryginalnej wersji wejścia M05a (mi sie podoba). Myślę, że przy tym rozwiązaniu dach nie wygląda na olbrzymi. Mi się podobał 2gi lub 3ci po prawej(ten bez garażu). Dach ma podobny i wejścia też, a zamiast okien z jednej ze stron M05a ma garaż.

Widzę , że szukamy podobnych projektów. :wink:

Gdyby nie ten podwójny garaż - byłoby łatwiej :-?

Agawa napisala

Gdyby nie ten podwójny garaż - byłoby łatwiej

Zgadza sie. Momentami zastanawiamy sie z mezem, czy nie zrezygnowac z jednego, albo zrobic podwojny, ale jeden za drugim. Ale z drugiej strony, to takie obok siebie sa wygodniejsze. Ale... latem to w ogole nie musze garazowac, chodzi glownie o te kilka miesiecy zima. Ale czasem zima trwa prawie 5 miesiecy, wiec jest o co walczyc.... I tak w kolko.

Czy Ty juz innego projektu w ogole nie szukasz? Zdecydowalas sie ostatecznie?

pozdr

czesc

taka cisza w temacie,

prosze, moze ktos skrytykuje ten dom?????? bo inaczej kupie go i bedzie na WAS!!!!!!!!!!

A tak na serio to naprawde prosze wszystkich ludzi dobrej woli o opinie. Inne domy to albo chwalicie, albo krytykujecie a tu ........ nic. Czyzby byl taki nijaki??

pozdrawiam

Justa nie narzekaj, Tobie chociaż ktos coś odpowiedział, a ja ... 23 października poprosiłam o rady (patrz powyżej) i co? I pies z kulawą nogą nie chce mi pomóc.

Ludzie bądźcie życzliwi!

Rozmawiałam z panią doradcą z Wrocka, obiecała przysłać zeskanowane projekty (te, na których widać, które ściany są naprawdę nośne), no i ona tez się od 2 tygodni nie odzywa... Potwierdziła, że na górze są kolumny - głupio, bo 40 cm od ściany.

Chyba musze zrezygnować, bo nie wiem, jak to wszystko sprawdzić.

Drugi projekt, jaki i się podoba to Sasza z Archipelagu. No i przynajmniej biuro projektowe jest na miejscu i mozna iśc poadać. Co śadzicie o tym projekcie? Trochę japoński, prawda? W Archipelagu mówią, że da sie zrobić kominek.

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=110&CanBack=1

początkujący budowlaniec napisal

Justa nie narzekaj, Tobie chociaż ktos coś odpowiedział, a ja ... 23 października poprosiłam o rady (patrz powyżej) i co? I pies z kulawą nogą nie chce mi pomóc.

Ludzie bądźcie życzliwi!

Masz racje, ze ktos mi odpisal, ciesze sie bardzo, ale sa to takie same osoby jak ja - ktorzy oczekuja oceny projektu, a nie oceniaja! my mozemy tylko ,,chciec" i ,,sądzić", ale potrzebujemy FACHOWCÓW!

czesc

no i jak bedzie z ta krytyka M05a? Nikt nie znajdzie bledów? A może ten projekt jest taki dobry?

Jesli nie ma chetnego do skrytykowania, to moze ktos go pochwali!!!!!!!

początkujący budowlaniec napisal

]Drugi projekt, jaki i się podoba to Sasza z Archipelagu. No i przynajmniej biuro projektowe jest na miejscu i mozna iśc poadać. Co śadzicie o tym projekcie? Trochę japoński, prawda? W Archipelagu mówią, że da sie zrobić kominek.

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=110&CanBack=1

Prawde mowiąc to M05a zdecydowanie bardziej mi pasuje.

Pozdrawiam - justa