Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kasa mieszkaniowa - skrócenie okresu oszczędzania

mirosławek

Recommended Posts

Drodzy użytkownicy forum - pomóżcie! Czy ktoś z uczestników forum zna odpowiedź na nurtujące mnie od dawna pytanie, będące dla mnie nie lada problemem? Jeżeli tak to bardzo prosze podzielić sie ze mną posiadaną wiedzą, za co z góry bardzo dziękuję.

Problem: Oszczędzam w Kasie Mieszkaniowej gdzie 36-cio miesięczna umowa wygasa w kwietniu tego roku, w grudniu 2001r został zawarty aneks do tej umowy przedłużający okres oszczędzania do 2007r. W międzyczasie (tzn. w tym roku)podjęlismy z żoną decyzję o rozpoczęciu budowy domu, posiłkując się zaciągniętym kredytem. W obecnej sytuacji konieczne byłoby wycofanie zaoszczędzonych środków w KM ponieważ środki zgromadzone w KM są nam bardzo potrzebne oraz dalsze oszczędzanie jest dość kłopotliwe i kosztowne. Czy w związku z tym mogę zwracająć sie do KM dokonać zmiany (skrócenia)okrsu oszczędzania, powodując aktualność umowy właściwej (tej pierwotnej na 36 miesięcy)? Na pewno ta. Ale czy nie spowoduje to konieczności zwrotu do US 30% odliczeń podatkowych, z których korzystałem ? Bardzo prosze o pomoc.

Nie ma problemu, zeby skrocic okres oszczedzania w KM poprzez zawarcie kolejnego aneksu do umowy. Jedyne ograniczenie jest takie, iz minimalny okres oszczedzania nie moze byc krotszy niz 36 miesiecy.

A co do odliczania 30% - to odliczysz jedynie tyle ile zostalo wplacone do KM (czyli tyle ile powinno byc w pierwotnym okresie).

bazyliszek

Umowe mozna skrocic, z tym, że okres oszczedzania musi wynosic co najmniej 36 mies. Mozna tez zmienic wysokosc wpłat. Pozostaje to bez wpływu na prawa wynikające z nabytej ulgi (tzn. prawa do odliczen, dotychczasowych i przyszłych w ramach okresu ustalonego przed 31.12.2001r.).

Tez skracam okres oszczedzania z powodu budowy domu. Na wszelki wypadek mam oficjalną interpretacje Urzedu Skarbowego potwierdzającą powyzszą informacje.