Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe fotoradary

Zukow

Recommended Posts

A wiecie po jakim czasie przychodzi zdjecie i mandat?

U mnie po 3 m-cach. Ale uwaga! Można ukarać sprawcę wykroczenia, a nie właœciciela pojazdu - może nikt nie zapłacić za zdjęcie jeœli nie da się ustalić sprawcy. Natomiast właœciciel pojazdu ma obowišzek udzielić pomocy w ustaleniu sprawcy - chyba, że np. nie pamięta kto prowadził bo zmieniał się z kolegš za kierownicš, nie pamięta gdzie to było a fotka nie pokazuje twarzy. :D :D :D

A wiecie po jakim czasie przychodzi zdjecie i mandat?

U mnie po 3 m-cach. Ale uwaga! Można ukarać sprawcę wykroczenia, a nie właœciciela pojazdu - może nikt nie zapłacić za zdjęcie jeœli nie da się ustalić sprawcy. Natomiast właœciciel pojazdu ma obowišzek udzielić pomocy w ustaleniu sprawcy - chyba, że np. nie pamięta kto prowadził bo zmieniał się z kolegš za kierownicš, nie pamięta gdzie to było a fotka nie pokazuje twarzy. :D :D :D

no nie iwem

u mnie znajomy mial taki przypadek ze kompletnie nie bylo widac wnetrza samochodu i pomimo wlasnie takiej linii obrony jka napisales KAZALI MU kogos określić i nie było przeproś .. no chyba że chciałby do sądu z tym iść ... w sumie wybrał żone i zarobiła pierwsze swoje punkty :lol: :lol:

Jeśli zdjęcie przyszło po terminie 30 dni od popełnienia wykroczenia to nie można wystawić mandatu :):) To juz problem Policji lub Straży Miejskiej.

Jeśli nie wiadomo kto prowadził samochód to nie ma komu dołożyc punktów karnych :):) Płaci się tylko mandat

(przerabiałam w zeszły czwartek)

Jeśli zdjęcie przyszło po terminie 30 dni od popełnienia wykroczenia to nie można wystawić mandatu :):) To juz problem Policji lub Straży Miejskiej.

Jeśli nie wiadomo kto prowadził samochód to nie ma komu dołożyc punktów karnych :):) Płaci się tylko mandat

(przerabiałam w zeszły czwartek)

ty sie nie chwal ... ty dawaj podstawe prawna 8)

tak jak mowie do znajomego przyszlo Ok 3 m-ce po zdarzeniu nic w srodku nie widac i kazali mu powiedziec kto jechal .. dyskusji zadnej nie bylo

Nie pytaj o podstawę prawną, bo jej nie znam :)

Historia była taka:

10 lipca jechałam 100/h na ograniczeniu do 50/h

25 lipca dostała avizo ( nie miałam czasuodebrać, bo byłam na urlopie)

po 2 tygodniach odebrałam pismo ze Straży Miejskiej ze ślicznym zdjęciem.

kara: 400 pln + 8 punktów karnych.

W środku było oświadczenie, które miałam podpisać i wskazać kierowcę samochodu. Teoretycznie potem miałam dostać wypisany mandat.

Grzecznie wypisałam ( miałam 14 dni na wysłanie) Wpisałam, że to ja, numery dowodu, prawa jazdy itp itd.

Odesłałam grzecznie.

Po 2 tygodnioach dostałam zwrotnie pismo - na jakimś wezwaniu ręcznie dopisane, że od wykroczenia minął termin 30 dni i nie mogą w związku z tym mi wystawić mandatu :o I że mam się stawić osobiści.

No to mam w d.upie - nie mój problem. Ja się nie uchylam, grzecznie odesłałam, a jak oni mają problem to niech kombinują :)

Za tydzień, wieczorem telefon. Pani ze Straży. Nasz dialog:

- dzień dobry, StrazMiejska, pewnie wie pani o co chodzi?

ja: - wiem, czekam na mandat

- jest problem. Nie możemy go wystawić. Muszę odesłać sprawę do sądu grodzkiego.

ja: a na jakiej podstawie chce pani to odesłać do sądu grodzkiego ? Przecież jak się nie uchylam, nie zaprzeczam, grzecznie wszystko odesłałam. Czekam na mandat, bo chcę zapłacić, przekroczyłam prędkość, proszę o mandat.

- yyyyyyyyyy wie pani, ale może to nie pani prowadziła samochó?

ja: oczywiście, że ja prowadziłam

- yyyyyyyyyyyy ale na zdjęciu nei widać, to raczej jakiś mężczyzna........

ja: ale to ja prowadziłam. Chcę dostać mandat

- A NIE MOŻE PANI POŚCIEMNIAĆ, ŻE TO NIE PANI ?

ja: jak to , pościemniać, co pani sugeruje

- yyyyyyyyy proszę przyjechać, porozmawiamy.........

ja: mam przyjechać pościemniać?

- yyyyyyyy no tak...

Pojechałam. Okazałao się, że TERMIN wystawienia mandatu to 30 dni. I koniec. Po tym terminie nie mają prawa wystawiać mandatu. Ponieważ im się terminy rozjechały , więc jest problem.

Pani szeptem powiedziała, że "zmienia mi kwalifikację czynu"

Zapytałam, czy jestem na prokuraturze i czy ona ma takie uprawnienia.

Powiedziała, że za to nie da mi tych 8 punktów karnych - no to się nie kłóciłam :):):)

Na mandacie stoi jak byk : "nie wskazała kierującego pojazdem".

Pani powiedziała, że zniszczy moje oświadczenie przesłane pocztą.

Rozstałyśmy się z uśmiechem na ustach...

Tyle historii :)

Co do podstawy prawnej - chyba na forum GW "motoryzacja" było o tym.

Historia była taka:

jechałam 100/h na ograniczeniu do 50/h

....

:o 8)

w terminarzyku pod twoim nickiem niedługo mi się miejsce na plusy skończy ... :lol: :lol: :lol: :wink:

kurde no to nawet mi z rok temu wlepili po jakiś 3 m-cach 100 + 4 pkt a to cholery ...

zgłębię temat w takim razie - dzieki

Historia była taka:

....

w terminarzyku pod twoim nickiem niedługo mi się miejsce na plusy skończy ... :lol: :lol: :lol: :wink:

kurde no to nawet mi z rok temu wlepili po jakiś 3 m-cach 100 + 4 pkt a to cholery ...

dobrze, że radar był zaraz za światłami, bo jakby stał na końcu ulicy :roll: :roll: To by dopiero bolało :):)

Historia była taka:

....

dobrze, że radar był zaraz za światłami, bo jakby stał na końcu ulicy :roll: :roll: To by dopiero bolało :):)

kurde cos mi tu niegra :o :o

skoro ty jesteś ŻONA :o :o i jedziesz szybko :o :o

to w takim razie kto ci marudzi z bocznego siedzenia żebyś zwolniła ?? :roll: :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

Historia była taka:

....

kurde cos mi tu niegra :o :o

skoro ty jesteś ŻONA :o :o i jedziesz szybko :o :o

to w takim razie kto ci marudzi z bocznego siedzenia żebyś zwolniła ?? :roll: :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

Jeżdżę sama głównie :) Mąż ma swój samochód. Bardzo rzadko ( z lotniska) mam go okazję przewieźć :):) A on jeździ czasem szybciej ode mnie :)

A propos fotoradarów - w Wejherowie zakupili ostatnio nowe urządzonko i walą z przodu, z tyłu, że nie wspomnę o dokładnym widoku facjaty...

Ostatnio wieczorkiem startowałem ze świateł i widziałem na przeciwległym pasie kupę błysków,a w ich świetle schowaną ekipę "pieczarek" na trawniku za Intermarchem...a potem już w lusterku czerowną poświatę świateł stopu (było dość tłoczno więc zarobili w jakieś pół godziny bo później już ich nie było).

Ostatnio zauważyłem nowe fotoradary.

Są zainstalowane na 5-6 metrowych słupach - skrzynki o połowę mniejsze od starych- tudno je zauważyć - powinni je malować w jaskrawe kolory.

Tak się zastanawiam czy ktoś się orjentuje czy one fotografują tył czy przód samochodu i w jakiej odległości od skrzynki.

Kąt pochylenia mają baaardzo mały i trudno ekstrapolować gdzie szczelają zdjęcie.

trzeba zacząć dbać o cerę

...

Antyradary ponoć troszke pomagają ale najlepszy sposób to trik "na liścia"

I nie mylić tego z dawaniem z liścia policjantowi wręczającemu mandat na komisariacie.

Trzeba przylepić liść klonowy do rejestracji :lol:

Prorok 8)

Ale kierowca zobowiazany jest utrzymywać czytelnątablice wiec mozna za to zapłacić :lol:

Zawsze podczas jazdy moze cos sie przykleic do tablicy. Nie jestes w stanie wylapac czegos takiego podczas jazdy,co innego jak jest brudna i nieczytelna od blota w suchy sloneczny dzien.

Poza tym wydaje mi sie ze ustrka usunieta podczas kontroli nie poglega ukaraniu.Wezmy dla przykladu wymiane zarowki,przerabialem cos takiego.