Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanko.

Mam zamiar zainstalować w pom.gospodarczym piec Turbo.Na temat pieca wiem prawie wszystko :) oprócz jednej rzeczy.

Czy możliwe jest odprowadzenie spalin poprzez komin systemowy typu schiedel ,a pobieranie powietrza rurą stalową przez ściany budynku?

Wpadł mi dziś numer archiwalny czasopisma "Instalator" i tam napisali (jak zrozumiałem),że wymiana spalin odbywa się przez tą rurę wyprowadzoną w ścianie/dachu,z jednoczesnym pobieraniem powietrza przez tą samą rurę?????

Jak to jest naprawdę...???

https://forum.murator.pl/topic/53253-odprowadzenie-spalin-z-kot%C5%82a-turbobo-zg%C5%82upia%C5%82em/

Gość JACKIE P
nie sądzę aby wypuszczać spaliny kominem a innym przewodem zasysac powietrze do kotła turbo - idea jest taka, że kocioł ten tym samym przewodem z podwójną ścianką - wyrzuca spaliny jedną, a drugą pobiera powietrze do spalania.
Oczywiście że można. Kotły takie można podłączyć przewodem koncentrycznym (rura w rurze) albo w systemie rozdzielczym (osobno rura zasysająca powietrze i osobno spaliny). Większość kotłów w dokumentacji ma opisane jakie są maksymalne długości poszczególnych wariantów. Co do komina to możesz go wykorzystać do poprowadzenia w nim przewodu spalinowego lub jeśli wysokość pozwoli to koncentrycznego. Co do przewodów zarówno spalinowy jak i powietrzny są to rury z uszczelkami.
Kocioł może pobierać powietrze do spalania albo z osobnego przewodu , albo z przestrzeni komina wewnątrz którego prowadzona jest rura z wylotem spalin, albo z przestrzeni w przewodzie współśrodkowym.

Dzień dobry,

A czy nie jest tak że przy zastosowaniu przewodu koncentrycznego powietrze zasysane jest ogrzewane przez idące 'środkiem' spaliny, przez co piec ma większą sprawność? Proszę potraktujcie to bardziej jako pytanie wydaje mi się, że gdzieś tak czytałem...

Jeżeli to jakaś głupota to wybaczcie

pozdrawiam,

porsenna

Dzień dobry,

A czy nie jest tak że przy zastosowaniu przewodu koncentrycznego powietrze zasysane jest ogrzewane przez idące 'środkiem' spaliny, przez co piec ma większą sprawność? Proszę potraktujcie to bardziej jako pytanie wydaje mi się, że gdzieś tak czytałem...

pozdrawiam,

porsenna

Dzień dobry,

pozdrawiam,

porsenna

Dokladnie tak.powietrze jest wstepnie podgrzewane przez spaliny.Niewiele ale zwieksza sprawnośc kotla.