chriso 27.02.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 jakie prace na dzialce mozna wykonac przed otrzymaniem zgody na budowe? Czy mozna wykonac takie rzeczy jak ogrodzenie, zdjecie humusu, wyrownanie dzialki, wywiezienie ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ena 27.02.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Mozesz postawic blaszak, w ktorym bedziesz trzymal narzedzia... Zeby ogradzac musisz miec wyrys geodety(ktory skladasz w warunkach zabudowy i zagospodar.przestrzennego)-po decyzji i jesli nie przekraczasz wysok.1,80 i nie ogradzasz betonem jest ok. Ziemi za duzo nie wywoz bo okazuje sie, ze pozniej jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 27.02.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 A czemu nie? możesz to wszystko, tylko ogrodzenie od strony ulicy musisz zgłosić w urzędzie. No jakby jeszcze na zdjęcie humusu czy wyrównanie działki potrzebne było pozwolenie to już by była przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriso 27.02.2003 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Ena: do czego moze sie ziemia przydac? na mojej dzialce, jak to zwykle bywa na gruntach przeznaczonych pod zabudowe, ziemia jest kiepska i aby myslec o zielonym ogredzie trzeba nawiezc cos lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.02.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 "Marta", piszesz że ogrodzenie od ulicy trzeba zgłosić w urzędzie. A jeżeli to jest droga polna, nieutwardzona, w środku osiedla działek letnich, gdzie na razie nic sie nie dzieje?(dopierosą w sprzedaży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 27.02.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Ja mam właśnie taką drogę nieutwardzoną, nic się tam nie dzieje, na dodatek jestem jej współwłaścicielką (ta droga to osobna działka, którą posiadamy wspólnie z właścicielami dwóch innych działek) i muszę zgłosić. najlepiej zadzwonić do swojego urzędu i spytać. mi powiedzieli, że ogrodzenie od frontu musi być zgłoszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 27.02.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Chriso - postawienie ogrodzenia wymaga zgłoszenia do urzędu.Regulują to przepisy ustawy Prawo Budowlane - szukaj Dziennik Ustaw z 1994 roku nr 89 poz 414 art.29 i 30 - znajdziesz na stronie http://www.sejm.gov.pl. - aktualny stan prawny.Dla wyjaśnienia podaję, że dokumentem stwierdzającym prawo do dysponowania nieruchomością jest odpis skrócony księgi wieczystej.Jeżeli będziesz potrzebował dokładniejszych wyjaśnień - to pytaj.pozdrowienia - Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 27.02.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Marto - dla Twojego własnego bezpieczeństwa to bym zgłosiła.To, że nic się tam nie dzieje, to nie znaczy, że ten teren do nikogo nie należy.Możesz trafić na pieniacza i wtedy, żegnaj ogrodzenie.Zgłoszenie + mapka sytuacyjna + wyrys i wypis z ewidencji gruntów + odpis skrócony księgi wieczystej to niewielki wydatek - a o ile mniej kłopotów póżniej z "czepialskimi" sąsiadami.Powodzenia - Ania [ Ta wiadomość była edytowana przez: miła dnia 2003-02-27 14:34 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 27.02.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Miła, ależ oczywiście, ja już to zgłosiłam. To chyba Ewusia miała wątpliwości. Ja wszystko z reguły zgłaszam, uzyskuję zgody, pozwolenia itd - jeśli tylko tego wymaga prawo, bo potem więcej kłopotów niż wcześniej zaoszczędzonego czasu. Pozdrawiam serdecznie,Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.02.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Ja się dzisiaj dowiedziałem, że nie mogę wjechać na swoją działkę przez krawężnik drogi głównej, który jest wyższy niż 4 cm!!!. Muszę go (po uzgodnieniu z Zarządcą Drogi) obniżyć- oczywiście na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 27.02.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Z drogami brachu to ty nie powojujesz.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekk 27.02.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 a ja zacząłem nawozić ziemię na moją działkę czekając na pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 27.02.2003 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Przeczytajcie w wymianie doświadczeń, wątek "podniesienie terenu" trochę się zdziwiciePozdrawiam Marek [ Ta wiadomość była edytowana przez: marek200 dnia 2003-02-27 22:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 28.02.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 obawiam się, że bez pozw. na bud. nie można zrobić kompletnie nic. Na prace budowlane trzeba mieć pozwolenie na budowę, a zgodnie z Prawem Budowlanym "Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. 2. Pracami przygotowawczymi są: 1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie, 2) wykonanie niwelacji terenu, 3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów, 4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy. 3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem. "Zgodnie z powyższym nie można chyba nawet wbić łopaty na swojej działce!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 28.02.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 No ale nie przesadzajmy. Takie rzeczy jak wyrównanie działki czy jej ogrodzenie (nie od frontu) można robić. każdy może mieć równą działkę bez pozwolenia urzędu a humusu nie mogę zdjąć ot tak sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_mazo 01.03.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Każde ogrodzenie wymaga zgłoszenia - i to od ulicy i to od sąsiada.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 01.03.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 ok. nie będę się sprzeczać. u mnie nie trzeba zgłaszać i już. pozdrawiam,Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 01.03.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 ... można sobie zrobić ognisko lub grill-a i przy okazji opić przyszłą inwestycję. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 01.03.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 a_mazo!!!Nie wprowadzaj zamętu. Ogrodzenie od strony sąsiada nie wymaga zgłoszenia, jeżeli oczywiście nie przekracza wys. 2,20m. Poza tym nie może wychodzić poza obszar twojej działki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekk 01.03.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 marku a jak jest z ogrodzeniem działki czy na to tez trzeba zgodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts