Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mozna bez zgody na budowe?

chriso

Recommended Posts

Mozesz postawic blaszak, w ktorym bedziesz trzymal narzedzia... Zeby ogradzac musisz miec wyrys geodety(ktory skladasz w warunkach zabudowy i zagospodar.przestrzennego)-po decyzji i jesli nie przekraczasz wysok.1,80 i nie ogradzasz betonem jest ok. Ziemi za duzo nie wywoz bo okazuje sie, ze pozniej jest potrzebna.

Ja mam właśnie taką drogę nieutwardzoną, nic się tam nie dzieje, na dodatek jestem jej współwłaścicielką (ta droga to osobna działka, którą posiadamy wspólnie z właścicielami dwóch innych działek) i muszę zgłosić. najlepiej zadzwonić do swojego urzędu i spytać. mi powiedzieli, że ogrodzenie od frontu musi być zgłoszone.

Chriso - postawienie ogrodzenia wymaga zgłoszenia do urzędu.

Regulują to przepisy ustawy Prawo Budowlane - szukaj Dziennik Ustaw z 1994 roku nr 89 poz 414 art.29 i 30 - znajdziesz na stronie http://www.sejm.gov.pl. - aktualny stan prawny.

Dla wyjaśnienia podaję, że dokumentem stwierdzającym prawo do dysponowania nieruchomością jest odpis skrócony księgi wieczystej.

Jeżeli będziesz potrzebował dokładniejszych wyjaśnień - to pytaj.

pozdrowienia - Ania

Marto - dla Twojego własnego bezpieczeństwa to bym zgłosiła.

To, że nic się tam nie dzieje, to nie znaczy, że ten teren do nikogo nie należy.Możesz trafić na pieniacza i wtedy, żegnaj ogrodzenie.Zgłoszenie + mapka sytuacyjna + wyrys i wypis z ewidencji gruntów + odpis skrócony księgi wieczystej to niewielki wydatek - a o ile mniej kłopotów póżniej z "czepialskimi" sąsiadami.

Powodzenia - Ania

[ Ta wiadomość była edytowana przez: miła dnia 2003-02-27 14:34 ]

obawiam się, że bez pozw. na bud. nie można zrobić kompletnie nic. Na prace budowlane trzeba mieć pozwolenie na budowę, a zgodnie z Prawem Budowlanym "Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie,

2) wykonanie niwelacji terenu,

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów,

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.

3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem. "

Zgodnie z powyższym nie można chyba nawet wbić łopaty na swojej działce!!