Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mozna bez zgody na budowe?

chriso

Recommended Posts

Marku naprawdę? To dla mnie bardzo miła niespodzianka. Mi mimo wszystko kazali zgłosić. Ja dołączyłam proj. zagosp. działki do wniosku o pozwolenie na budowę (jako że to konieczne)? Wcześniej nikt mi go nie zatwierdzał. Czy w takim razie muszę, czy nie muszę zgłaszać? Pozwolenie już mam.

CO NA TO USTAWA "PRAWO BUDOWLANE"?

... Art. 28.1. Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ...

... 7) ogrodzeń, ...

Art. 30.1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

...2) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów i innych miejsc publicznych oraz o wysokości powyżej 2,20 m ...

1a. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia wymagane odrębnymi przepisami ...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-03-03 09:51 ]

Hej Marta.

W decyzji o pozwoleniu na budowę na pewno masz napisane "zatwierdzam projekt i wydaję pozwolenie na budowę" - tak więc decyzja obejmuje wszystko co jest w tym projekcie, no chyba, że w projekcie niektóre elementy są zastrzeżone jako drugi etap budowy i będą miały drugi projekt.

Pozdrawiam Marek