Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o podpowiedz w czym robic ogrzewanie

Recommended Posts

A ogólnie rzecz biorąc w czym podciągnąć ogrzewanie do grzejników w jakich rurkach miedzianych czy pex/al/pex a moze w czyms co byłoby tańsze. oczywiscie piec na ekogroszek z podajnikiem.

Co tańsze miedz czy pcv, ostatnio słyszałem że miedz poszła do góry!!

A ogólnie rzecz biorąc w czym podciągnąć ogrzewanie do grzejników w jakich rurkach miedzianych czy pex/al/pex a moze w czyms co byłoby tańsze. oczywiscie piec na ekogroszek z podajnikiem.

Co tańsze miedz czy pcv, ostatnio słyszałem że miedz poszła do góry!!

O PCV zapomnij przy kotle napaliwo stałe.

Ja planuję pex/al/pex ale przy kotle gazowym, przy miałowym dałbym jednak miedź.

Też kiedys miałem taki dylemat.

Wiem jedno, po tym wyborze śpię już spokojnie raz na zawsze, nie bojąc sie o awarię pod posadzką.

Wybierz miedź miękką bez łączeń pod posadzką w systemie z rozdzielaczem na każdym piętrze.

Zero awarii w przyszłości z przeciekaniem czy pękaniem rur.

Koszt o około 1,5 ty zł wiekszy na materiale + 300 zł za robociznę, ale ile kosztuje spokój i zdrowie, nie mówiąc o kosztach ewentualnych napraw.

Pozdrawiam

Mobby

Ja mam pex-al-pex ale za kotłownią (za wymiennikiem ciepła) - mam układ otwarto-zamknięty. W układzie otwartym bezwzględnie miedź lub stal. A co do wzrostów miedzi, to kable miedziane w zeszłym tygodniu poszły o 20% i cena ta gwarantowana jest przez TeleFonicę tylko przez 2 tygodnie :evil: - dobrze że ten etap mam juz za sobą :D :D :D

Też kiedys miałem taki dylemat.

Wiem jedno, po tym wyborze śpię już spokojnie raz na zawsze, nie bojąc sie o awarię pod posadzką.

Wybierz miedź miękką bez łączeń pod posadzką w systemie z rozdzielaczem na każdym piętrze.

Zero awarii w przyszłości z przeciekaniem czy pękaniem rur.

Koszt o około 1,5 ty zł wiekszy na materiale + 300 zł za robociznę, ale ile kosztuje spokój i zdrowie, nie mówiąc o kosztach ewentualnych napraw.

Pozdrawiam

Mobby

Taki miałem plan do tej pory, ale ten instalator się uparł, (pewnie dla tego że mam ustaloną cenę za całość roboty 8) )