mk3 04.05.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A ogólnie rzecz biorąc w czym podciągnąć ogrzewanie do grzejników w jakich rurkach miedzianych czy pex/al/pex a moze w czyms co byłoby tańsze. oczywiscie piec na ekogroszek z podajnikiem.Co tańsze miedz czy pcv, ostatnio słyszałem że miedz poszła do góry!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 05.05.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 A ogólnie rzecz biorąc w czym podciągnąć ogrzewanie do grzejników w jakich rurkach miedzianych czy pex/al/pex a moze w czyms co byłoby tańsze. oczywiscie piec na ekogroszek z podajnikiem. Co tańsze miedz czy pcv, ostatnio słyszałem że miedz poszła do góry!! O PCV zapomnij przy kotle napaliwo stałe. Ja planuję pex/al/pex ale przy kotle gazowym, przy miałowym dałbym jednak miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 08.05.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam, ja mam podobny problem, jutro przychodzi instalator i ze względu na cenę miedzi propoonuje pex/alu/pex ,na kotle na paliwo stałe. Instalacja w podłodze w systemie rozdzielaczowym, kocioł fex 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 08.05.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 A ja mam w stali z kotłem miałowym i grzejnikami aluminiowymi i śpię spokojnie - wiem że jeszcze lepsze były by grzejniki żeliwne ale ta cena, na żadne tworzywa sztuczne przy węglowym opalaniu bym się nie skusił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 08.05.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Też kiedys miałem taki dylemat.Wiem jedno, po tym wyborze śpię już spokojnie raz na zawsze, nie bojąc sie o awarię pod posadzką.Wybierz miedź miękką bez łączeń pod posadzką w systemie z rozdzielaczem na każdym piętrze.Zero awarii w przyszłości z przeciekaniem czy pękaniem rur. Koszt o około 1,5 ty zł wiekszy na materiale + 300 zł za robociznę, ale ile kosztuje spokój i zdrowie, nie mówiąc o kosztach ewentualnych napraw. Pozdrawiam Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 08.05.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ja mam pex-al-pex ale za kotłownią (za wymiennikiem ciepła) - mam układ otwarto-zamknięty. W układzie otwartym bezwzględnie miedź lub stal. A co do wzrostów miedzi, to kable miedziane w zeszłym tygodniu poszły o 20% i cena ta gwarantowana jest przez TeleFonicę tylko przez 2 tygodnie - dobrze że ten etap mam juz za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 08.05.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Też kiedys miałem taki dylemat. Wiem jedno, po tym wyborze śpię już spokojnie raz na zawsze, nie bojąc sie o awarię pod posadzką. Wybierz miedź miękką bez łączeń pod posadzką w systemie z rozdzielaczem na każdym piętrze. Zero awarii w przyszłości z przeciekaniem czy pękaniem rur. Koszt o około 1,5 ty zł wiekszy na materiale + 300 zł za robociznę, ale ile kosztuje spokój i zdrowie, nie mówiąc o kosztach ewentualnych napraw. Pozdrawiam Mobby Taki miałem plan do tej pory, ale ten instalator się uparł, (pewnie dla tego że mam ustaloną cenę za całość roboty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts