Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania

olenia

Recommended Posts

2 lata temu sprzedaliśmy mieszkanie. do 15 czerwca mamy wykazać w urzędzie skarbowym, że sumę pieniędzy pochodzącą z tej sprzedaży przeznaczyliśmy na wydatki związane z budową domu.

czy ktoś z was wie, czy musimy okazać faktury czy wystarczą same uproszczone rachunki, dowody wpłaty.

czy ktoś z was był w takiej sytuacji?

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Dopne sie do watku.

Jak dobrze rozumiem, jak sprzedam nieruchomosc za kwote A, a nastepnie na cele mieszkaniowe przez nacze kwote B, a pozostala kwote C (A=B+C) na inne cele to od kwoty C musze zaplacic podatek? Jaki? Dochodowy, czy VAT - 7% czy 22%?

z gory dzieki za odpowiedz

pozdro

Magus

Witam :)

Dopne sie do watku.

Jak dobrze rozumiem, jak sprzedam nieruchomosc za kwote A, a nastepnie na cele mieszkaniowe przez nacze kwote B, a pozostala kwote C (A=B+C) na inne cele to od kwoty C musze zaplacic podatek? Jaki? Dochodowy, czy VAT - 7% czy 22%?

z gory dzieki za odpowiedz

pozdro

Magus

a co znaczy na inne cele?????

generalnie jeśli nie wydasz całości, to od tej reszty, co Ci została płacisz 10%. Najlepiej jest wiedzieć :wink: od razu przy sprzedaży mieszkania, co to za kwota i zapłącić w ciągu 14 dni, inaczej - po 2 latach musisz zapłacić kwotę + odsetki :evil:

Zakladam, ze za mieszkanie w Krakowie dostane spora kwote A.

Z tego splace kredyt za to mieszkanie (i uwolnie od hipoteki) - od tego nie musze placic podatku, bo to kredyt mieszkaniowy (tak mysle).

Kupuje dzialke - to tez cele miszkaniowe.

Kupuje domek "pod klucz" - tu tez mam nadzieje nic nie place podatku.

Poniewaz chce czesciowo zaplacic gotowka, a czesciowo z kredytu to zostanie mi troche gotowki, ktora przeznacze na luksusy - np. samocho, aby mial czym dojechac te 20km od krakowa :) (bo tylko na tak daleka dzialke bedzie mnie stac) ...

I od tej kwoty co mi zostanie nie przeznaczona na cele miszkaniowe musze zaplacic te 10%? Z czego wynika ta taryfa? To jest podatek od czego?

dzieki za help :)

Magus

Do tej pory z tego co pamiętam było tak, że po upływie 5 lat liczonych od następnego roku po roku w którym nastąpił zakup mieszkania podatku się nie płaciło, jeśli wcześniej chcemy sprzedać to 10% ceny sprzedaży. Jest 14 dni na złozenie deklaracji do US, że środki uzyskane ze sprzedaży przeznaczymy na własne cele mieszkaniowe.

Inka1 napisała

Podatek dochodowy od osób fizycznych

art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych

Istotnie jest tam mowa o podatku od sprzedaży mieszkania, ale jak to ma się do tego co napisałem wyżej to już sam nie wiem, może ktoś podać interpretację właściwą?

Rozumiem, że chodzi o tzw. dużą ulgę budowlaną odliczaną w latach ubiegłych od podatku (na cele mieszkaniowe)

Do rozliczenia zalicza się wszelkie koszty związane z zakupem lub budową nowego mieszkania lub domu. Czyli w Twoim przypadku bedą to koszty związane z zakupem i zakup działki, uzbrojenia jej, koszty ekspertyz itp. Jeśli nie wystarczy, to F-ry na zakup materiałów budowlanych, zapłacone umowy z wykonawcami itp. Sprawdź w swoim US, bo może wystarczy rozliczenie kosztorysowe stopnia zaangażowania prac wykonane dla potrzeb np. banku.

Pozdrowienia

Rozumiem, że chodzi o tzw. dużą ulgę budowlaną odliczaną w latach ubiegłych od podatku (na cele mieszkaniowe)

Do rozliczenia zalicza się wszelkie koszty związane z zakupem lub budową nowego mieszkania lub domu. Czyli w Twoim przypadku bedą to koszty związane z zakupem i zakup działki, uzbrojenia jej, koszty ekspertyz itp. Jeśli nie wystarczy, to F-ry na zakup materiałów budowlanych, zapłacone umowy z wykonawcami itp. Sprawdź w swoim US, bo może wystarczy rozliczenie kosztorysowe stopnia zaangażowania prac wykonane dla potrzeb np. banku.

Pozdrowienia

Nie chodzi o ulgę budowlaną, ale o sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat, to są 2 różne rzeczy ;)

Jeśli chodzi o sprzedaż przed upływem 5 lat, to w takim wypadku mówimy o różnicy między ceną zakupu, a ceną jaką uzyskaliśmy ze sprzedaży. I tu stosuje się podatek zryczałtowany - chyba 10 - i przychód ten nie wlicza się do dochodów. Ale przyznam, że jeśli faktycznie o to chodzi, skąd zainteresowanie US na co przeznaczyliśmy te pieniądze??? Sytuacja taka ma miejsce wtedy, kiedy mieliśmy "ulgę". I ciekawostka: skąd US wiedział o tym fakcie?

Jeśli chodzi o sprzedaż przed upływem 5 lat, to w takim wypadku mówimy o różnicy między ceną zakupu, a ceną jaką uzyskaliśmy ze sprzedaży. I tu stosuje się podatek zryczałtowany - chyba 10 - i przychód ten nie wlicza się do dochodów. Ale przyznam, że jeśli faktycznie o to chodzi, skąd zainteresowanie US na co przeznaczyliśmy te pieniądze??? Sytuacja taka ma miejsce wtedy, kiedy mieliśmy "ulgę". I ciekawostka: skąd US wiedział o tym fakcie?

Bo jeśli sprzedajesz i nie chcesz płacić od razu podatku 10% to do 14 dni składasz oświadczenie do skarbówki + bodajże Pit 23, że w ciągu 2 lat pieniądze przeznaczysz na cele mieszkaniowe określone w ustawie. A potem od tych 2 lat skarbówka ma jeszcze 5 na kontrolę. Ja jestem po ;)

I nieprawda, ze różnica między ceną zakupu a sprzedaży!!!! Cena zakupu nie ma nic do rzeczy!!!! Sprzedajesz i cena sprzedaży jest ważna, tyle ile wziąłeś kasy za mieszkanie tyle samo musisz wydać w ciągu 2 lat (pomniejszając o niektóre koszty co najwyzej jak np. prowizję pośrednika).

Inka1 napisala

Sprzedajesz i cena sprzedaży jest ważna, tyle ile wziąłeś kasy za mieszkanie tyle samo musisz wydać w ciągu 2 lat (pomniejszając o niektóre koszty co najwyzej jak np. prowizję pośrednika).

Inka1 - czy to znaczy, że prowizji pośrednika nie mogę odliczyć? czy wartośc działki sprzedanej pomniejszam o prowizję pośrednika? Inka1 - Wiem, że jesteś już po tej kontroli. Czy masz jakies pismo od nich, które podaje ich interpretacje, np na temat tego,co wchodzi w ,,cele budowlane"? oraz rodzaj dokumentów, ktore oni uznają

np. KP za usługi geodezyjne, transport itd?

A co z WZ-ką?

Bo ja napisałam pismo do US z prosba o odpowiedz na kilka pytan dot. tej sprawy, (np jakie rodzaje dokumentow moge przedstawić oraz co zrobić jak już teraz wiem, że nie uda mi sie wydac pieniedzy ze sprzedaży działki w ciągu 2 lat. Jestem w tej chwili rok po sprzedaży, czyli został mi rok, a budowę dopiero zaczynam więc nie wiem, czy mam juz teraz zaplacić częśc podatku (+odsetki), a jeśli jednak uda mi się wydać te pieniądze, to czy mi zwrócą?

A oni mi odpisali tak:

,,art 14 &2 ustawy ordynacja podatkowa na podatnika żądającego udzielenia pisemnej interpretacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach nakłada obowiązek przedstawienia oprócz stanu faktycznego również własnego stanowiska w sprawie z przytoczeniem przepisów prawa obowiązujących w tym stanie faktycznym"

Czyli co? Ja mam napisać jakie jest moje zdanie na ten temat a oni się albo zgodzą albo nie? Skąd mam wiedziec jeszcze jaka jest tego podstawa prawna!

Mam na to 7 dni (czyli już 4)

pozdrawiam

Sprzedajesz mieszkanie np. na 100.000 - liczysz sobie koszty związane ze sprzedażą np. prowizja pośrednika 5.000, czyli wydac musisz 95.000 - na tą kwotę musisz nazbierać dokumentów.

Jeśli nie wydasz całej kwoty - to, niestety, płacisz podatek z odsetkami ;(.

Musisz mieć dokumenty na PONIESIONE wydatki: faktura, rachunek, KP, wpłata przelewu za kredyt itp. WZ nie jest dokumentem sprzedaży, lecz wydania ;)

Co do "własnego zdania" piszesz tak: W świetle znanych mi obowiązujących przepisów moje zdanie jest następujące...." to jest wymóg formalny bzdurny dla mnie - bo pytasz dlatego, ze nie wiesz..., ale skarbówki czepiają się tegoż, a przepis: główny jest ordynacja podatkowa

• 2 weeks później...

Pozwole sie podpiac do wątku:

mam pytanie odnośnie dowodów poniesionych wydatków mieszkaniowych:

rozumiem , że na pewno F-ry , Rachunki, dowód wpłaty, a czy np. umowa i dowód przelweu np. za roboty budowlane ale bez F-ry ? ( czy nie sprawdza wykonawcy czy zaplacil podatek od przychodu )?

i jeszcze jedno ...

czy mogę wpłat eraty kredytu mieszkaniowego czy odsetek od niego podac jako własny wydatek mieszkaniowy i jednocześnie na koniec roku odliczyć te odsetki od kredytu korzystając z ulgi odsetkowej ?

mamy jeszcze działkę ale kupiona niestety miesiąc wczesniej niż sprzedaliśmy mieszkanie więc raczej na pweno nie będziemy mogli tej kwoty zaliczyc do własnych wydatków na cele mieszkaniowe

Poradzcie ?

nie wiem, kiedy ja korzystałam ulgi odsetkowej nie było...

natomiast jeśli ktoś te same faktury rozliczał jako "cele mieszkaniowe", a potem w uldze remontowej, to miał obowiązek ulgę remontową pomniejszyć o 10% i sądzę, ze podobnie możebyć przy uldze odsetkowej

nie miałam tez takiego dokumentu jak umowa + zapłata, ale sądzę, że jeśli masz dokłądy dowód wpłaty np.: zapłata za prace budowlano-remontowe zgodnie z umowa numer z dnia... to moim zdaniem jest ok.

ale...

zawsze możesz napisać do skarboweo o interpretację, kosztuje Cię to 5zł za nzaczek skarbowy + do 3 m-cy oczekiwania i wtedy możesz się bez stresu zastosowac do interpretacji ;)

dzięki za informacje ale jeżeli mogę to mam jeszcze 1 pytanie:

Czy jeżeli np. mieszkanie sprzedaje za kwotę powiedzmy 100 tys. ( przed upływem 5 lat) i 90 % z tego + działke budowlaną przeznaczam na budowę jako wkład własny do kredytu, resztę finansując kredytem i będę miała udokumentowane wydanie pieniędzy ze sprzedazy mieszkania to czy istotne dla US bedzie, że jako wkład własny podałam 90% z mieszkania i działke czy tylko to , że mam dokumenty na potwierdzenie wydania całej kwoty(100%) ze sprzedazy mieszkania.